Ashley Cole (Anglia)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Ashley Cole, az angolok balhátvédje.
Vágólapra másolva!

Ashley Cole (Anglia)
Poszt: balhátvéd
Klub: Arsenal FC
Születési idő: 1980. december 20, London
Testsúly, magasság: 172 cm/67 kg
Válogatottság: 23 mérkőzés

Világéletében az Arsenal szurkolója volt, így nem csoda, hogy ebben a klubban kezdte pályafutását. Végigjárta a szamárlétrát, és a nagycsapatnál igen hamar felfigyeltek rá, hiszen alapembere volt annak az ifjúsági együttesnek, amely bajnoki címet nyert 1999-ben.

A következő szezonban kölcsönadták őt a második vonalban szereplő Crystal Palace-nak, ahol tizennégy mérkőzésen egy alkalommal volt eredményes, de egy meccsen már az 1999-2000-es szezonban pályára léphetett a Premiershipben. A következő idényben már az első gárda keretéhez tartozott, ahol a csapatba kerülésért a brazil Silvinho volt az ellenfele.

Eleinte még a dél-amerikai kapott több lehetőséget, de Cole hamar kiszorította: a fiatal játékos már a harmadik élvonalbeli fellépése alkalmával gólt szerzett, és a legutóbbi idény végén ő számított az Arsenal első számú balhátvédjének, amit mi sem bizonyít jobban, hogy Silvinhót nyáron eladták a Celta Vigónak.

Cole-ra a szövetségi kapitány, Sven-Göran Eriksson is felfigyelt, és már 2001 februárjában behívta a válogatottba a spanyolok elleni barátságos erőpróbára. Cole azóta a nemzeti csapatban is alapembernek számít. Az ifjú balhátvéd rendkívül népszerű az Ágyúsok szurkolótábora körében, hiszen nem ismer elveszett labdát, és rendkívül gyors - játéka sokban emlékeztet az egykori Arsenal-focistára, Kenny Sansoméra.