Marek Jankulovski (Csehország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Marek Jankulovski, a csehek balhátvédje.
Vágólapra másolva!

Poszt: balhátvéd
Klub: Udinese
Születési idő: 1977. május 9., Ostrava
Testsúly, magasság: 180 cm/75 kg
Válogatottság: 24 mérkőzés, 6 gól

Szülővárosában, a Baníkban kezdte pályafutását, és már az 1994-95-ös bajnokságban bemutatkozhatott a felnőttek között, miközben stabil tagja volt a cseh U17-es válogatottnak. A következő szezonban már több játéklehetőséget kapott klubjában, az első gólját is sikerült megszereznie, és innentől kezdve éveken keresztül kiszoríthatatlan volt az ostravai együttesből.

Válogatott szinten is egyre feljebb lépett, az U18-as, majd az U21-es nemzeti csapatban is szerepelt. Az 1999-2000-es pontvadászat egészen fantasztikusan sikerült a számára, hiszen a bajnokságban nyolc alkalommal volt eredményes, és ennek köszönhetően külföldre tudott igazolni: az olasz első osztályban szereplő Napoli vette meg. Időközben a nagyválogatottban is bemutatkozhatott, sőt, szerepelt a 2000-es Európa-bajnokságon, majd ugyanazon évben ott volt a sydneyi ötkarikás játékokon.

A Serie A-ban sem futballozott rosszul, húsz találkozón három alkalommal talált be, de a nápolyi csapat kiesett a legjobbak közül. Jankulovski maradt a Napoliban a Serie B-ben is, ahol folytatta remeklését, és így a válogatottból sem maradt ki, sőt, alapembere lett a cseh nemzeti csapatnak.

2002 nyarán aztán az Udinese szerződtette, és Jankulovski itt is hozza kiváló formáját: már négy gólnál tart a Serie A-ban, és az utóbbi időben az Arsenallal, illetve a Juventusszal is hírbe hozták. Klubjában általában bal oldali középpályásként szerepel, de a nemzeti tizenegyben legtöbbször a balhátvéd posztján játszik.