Ruí Jorge (Portugália)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Ruí Jorge, a portugálok balhátvédje.
Vágólapra másolva!

Ruí Jorge (Portugália)
Poszt: balhátvéd
Klub: Sporting Lisboa
Születési idő: 1973. március 27.
Testsúly, magasság: 173 cm/ 77kg
Válogatottság: 39 mérkőzés

1973. március 27-én született Vila Nova de Gaiában, ugyanabban a városban, ahol Vítor Baia. Az FC Portóban ismerkedett a sportág alapjaival, de a portugál szokásoknak megfelelően tizenévesen kölcsönadták, és így a Rio Ave együttesében mutatkozott be az élvonalban.

A Portóhoz 1992 nyarán került vissza, és első idényében többnyire még csak csere volt, de a következő szezonban már alapembernek számított. Az 1994-es esztendő különösen jól sikerült a számára, hiszen előbb az utánpótlás Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett, majd áprilisban bemutatkozhatott a nagyválogatottban.

Két évvel később szerepelt az atlantai olimpián, ahol negyedik lett. A Portóban azonban egyre kevesebb játéklehetőséget kapott, így 1998 nyarán a Sporting Lisboához igazolt. Itt olyan remekül futballozott, négyéves szünet után ismét visszakerült a nemzeti tizenegybe, és ott volt a legutóbbi Európa-bajnokságon, ahol azonban többnyire még csak csere volt.

A világbajnoki selejtezők során viszont már ő volt a portugálok első számú balhátvédje. Rendkívül megbízható futballista, és lehetősége van rá, szívesen tör előre a baloldalon, beadásai rendszerint pontosak.