Giovanni van Bronckhorst (Hollandia)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Giovanni van Bronckhorst, a hollandok balhátvédje.
Vágólapra másolva!

Giovanni van Bronckhorst (Hollandia)
Poszt: balhátvéd
Klub: FC Barcelona
Születési idő: 1975. február 5., Rotterdam
Testsúly, magasság: 178 cm/76 kg
Válogatottság: 32 mérkőzés, 3 gól

Szülővárosának legpatinásabb egyesületében, a Feyenoordban kezdte pályafutását, de 19 esztendősen kölcsönadták az RKC Waalwijknak. Ebben a klubban mutatkozott be az élvonalban, és az 1993-94-es szezonban 12 mérkőzésen két gólt ért el.

Vissza is hívta őt a rotterdami együttes, amelyben a következő pontvadászatban még csak kiegészítő ember volt, ám ezt követően három éven keresztül kihagyhatatlan volt a kezdők közül. Támadó középpályásként szerepelt, és teljesítményének köszönhetően 1996-ban a brazilok elleni barátságos meccsen a válogatottban is bemutatkozhatott.

Ott volt az 1998-as világbajnokságon is, de a World Cupon végül egyetlen meccsen sem vetették be. A vébé után a skót Rangers vette meg, ahol három szezont töltött el: a legeredményesebb ezek közül az első volt, amikor hét gólig jutott. Később sérülések miatt kevesebbet játszott, de 2001 nyarán ennek ellenére lecsapott rá az Arsenal.

Az Ágyúsoknál Arséne Wenger balhátvédet faragott belőle, de Ashley Cole-t nem tudta kiszorítani a kezdők közül. Tavaly nyáron kölcsönadták a hollandokat előszeretettel alkalmazó Barcelonának, ahol a drukkerek nem kedvelik különösebben, a tréner, Frank Rijkaard viszont annál inkább.