Michael Reiziger (Hollandia)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Michael Reiziger, a hollandok jobbhátvédje.
Vágólapra másolva!

Michael Reiziger (Hollandia)
Poszt: jobbhátvéd
Klub: FC Barcelona
Születési idő: 1973. május 3., Amstelveev
Testsúly, magasság: 178 cm/ 75 kg
Válogatottság: 65 mérkőzés, 1 gól

A híres Ajax-akadémia nevelése, ám a karriert vele együtt kezdő Davidsszal, Kluiverttel és Seedorffal ellentétben tizenévesként többször is kölcsönadták, előbb a Volendamnak, aztán a Groningennek.

Ekkoriban még inkább jobbszélsőként szerepelt, de amikor visszatért az Ajaxba, Van Gaal jobbhátvédet faragott belőle, és ezen a poszton sikerült is beverekednie magát a kezdő tizenegybe. Az 1994-95-ös szezonban mutatkozott be az amszterdamiak színeiben, és hamarosan BL-győztesnek mondhatta magát.

Hamarosan a válogatottban is debütált, és már az 1996-os Európa-bajnokságon is szerepelt. Külföldi karrierjét az AC Milanban kezdte meg, de itt Kluiverttel együtt csalódást okozott. Ismét van Gaal "mentette meg", hiszen 1997 nyarán a Barcelonába vitte, és azóta a katalánok holland-kolóniájának tagja.

Eleinte kiszorult a kezdő tizenegyből, és a többi hollanddal együtt őt is sokan kritizálták, az utóbbi időben Rijkaard keze alatt azonban ismét stabil csapattag, és már a Barca-drukkerek is kibékültek vele, mivel mindig megbízható teljesítményt nyújt. Védő létére meglehetősen gyors játékos, de viszonylag keveset megy előre.