Boris Zivkovic (Horvátország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Boris Zivkovic, a horvátok jobbhátvédje.
Vágólapra másolva!

Boris Zivkovic (Horvátország)
Poszt: jobbhátvéd
Klub: Portsmouth FC
Születési idő: 1975. november 15., Zivinice
Testsúly, magasság: 182 cm/ 80 kg
Válogatottság: 29 mérkőzés, 1 gól

A mai Bosznia területén született, és első klubja az FK Szarajevo volt, ám ennek ellenére horvátnak vallja magát. Már tizenévesen a horvát élvonalban szerepelt a Marsonia Slavonski Brod együttesével, amelynek színeiben az 1994-95-ös idényben mutatkozott be a felnőttek között.

Később egy szezont a Hrvatski Dragovoljacnál is lehúzott, és a bayer Leverkusen játékosmegfigyelői itt fedezték fel. 1997 nyarán szerződött a gyógyszergyári együttesbe, ahol eleinte csak csereembernek számított. Ennek ellenére hamarosan bemutatkozhatott a válogatottban, és némi meglepetésre már az 1998-as világbajnokságra utazó keretbe is bekerült.

A nemzeti tizenegyben is csak később stabilizálta a helyét, de a legutóbbi vébé selejtezői során már kihagyhatatlan volt. Részese volt a Leverkusen nagy BL-menetelésének, bár a Bayer drukkerei sohasem zárták igazán a szívükbe, mert jobbhátvédként is elsősorban a támadások támogatásával foglalkozott, a védőfeladatokat gyakran elhanyagolta. Idén nyáron hagyta itt a német klubot, és az angol élvonalban szereplő Portsmouth-hoz írt alá, ahol alapembernek számít.