Gianluigi Buffon (Olaszország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Gianluigi Buffon, az olaszok kapusa. 
Vágólapra másolva!

Gianluigi Buffon (Olaszország)
Poszt: kapus
Klub: Juventus FC
Születési idő: 1978. január 28., Carrara.
Testsúly, magasság: 190 cm/88 kg
Válogatottság: 66

Sportos családból származik, hiszen édesapja súlylökő, édesanyja pedig diszkoszvető volt, ő azonban a futballt választotta. A Parma saját nevelésű kapusaként mutatkozhatott be a Serie A-ban 17 évesen, egy évvel később pedig tagja volt az Európa-bajnokságot nyerő olasz utánpótlás-válogatottnak, bár itt csak egy meccsen védett. Hamarosan a parmaiak első számú kapusa lett, 1999-ben pedig UEFA-kupát és olasz kupát nyert a gárdával.

A világversenyekkel azonban nem volt szerencséje: az 1998-as vébén csak harmadik számú portás volt a squadra azzurrában, két évvel később pedig napokkal az Eb előtt megsérült, így lemaradt a kontinensviadalról. 2001 nyarán rekordösszegért igazolt a Juventusba klubtársával, Lilian Thurammal együtt, azóta két bajnoki címet nyert a torinóiakkal. Ő az olasz válogatott első számú kapuvédője, a tavalyi vébé mindegyik mérkőzésén ő védett.