Iker Casillas (Spanyolország)

Vágólapra másolva!
Ők ott vannak, minden bizonnyal ott lesznek, s dönthetnek, sztárokká válhatnak az Európa-bajnokságon. Végeláthatatlan sorozatunk mai embere Iker Casillas, a spanyolok hálóőre.
Vágólapra másolva!

Poszt: kapus
Klub: Real Madrid
Születési idő: 1981. május 20., San Sebastian
Testsúly, magasság: 1982 cm/ 80 kg
Válogatottság: 22

Iker Casillas Fernández 1981. május 20-án született Baszkföldön, San Sebastiánban, de már tízéves korától kezdve a Real Madrid focistája volt. Fiatal korától kezdve sikereket ért el, 15 esztendősen például a híres bolíviai Tahuichi Akadémián nyert meg egy tornát.

Két évvel később, 1997 nyarán a spanyol U17-es válogatottal Európa-bajnoki címet szerzett, majd a korosztályos világbajnokságon bronzérmes lett, és őt választották meg a torna legjobb kapusának. Még csak 16 esztendős múlt, amikor már a felnőtt csapatban is bemutatkozott, mégpedig nem akárhol: a Bajnokok Ligájában.

Ezt követően visszatért a Real C csapatába, de a korosztályos válogatottnak tagja maradt, és 1999-ben ifivébét nyert a spanyol nemzeti tizeneggyel. A Primera Divisiónban 1999 novemberében mutatkozott be, miután a tréner, John Toshack elégedetlen volt másik két kapusával, Illgnerrel, illetve Bizzarrival. Casillas megállta a helyét, így ő lett a Real első számú hálóőre, és ilyen minőségében 2000-ben Bajnokok Ligáját nyert, és bemutatkozhatott a nagyválogatottban is. Ebben az évben ő kapta az Európa legjobb ifjúsági korú focistájának járó Bravo-díjat.

A következő idényben végig ő számított az első számú portásnak a Realban, és a válogatott kapuját is többnyire ő védte. A Realból egy rövid időre ugyan César kiszorította őt, de Casillas ennek ellenére megmaradt a válogatott keretben, és a 2002-es BL-döntőben csereként beállva bizonyította, hogy semmit sem felejtett tudásából. Azóta kihagyhatatlan a Realból és a nemzeti csapatból is.