Vágólapra másolva!
A vébéken rendre jobban szerepelnek, ezzel együtt senki, egyetlen favoritnak kikiáltott együttes sem mehet biztosra ellenük. Egységesek, kemények. Két kapitányuk van.
Vágólapra másolva!

Svédország labdarúgó-szövetségét, a Svenska Fotbollfördebundetet 1904-ben alapították meg, s még abban az évben a szervezet tagja lett a FIFA-nak. A svédek világbajnoki szereplése alaposan felülmúlja a kontinensversenyeken mutatott teljesítményüket, hiszen a globális megmérettetésen 1950-ben és 1994-ben bronz-, míg 1958-ban ezüstérmet szereztek.

Európai eredménylajstromuk már korántsem ilyen jó, csupán egyetlen bronzérmet (1992) tudnak felmutatni, azt is hazai pályán szerezték. Az északi ország válogatottja sokkalta figyelemreméltóbb eredményeket produkált az olimpiákon is, hiszen egy arany (1948) mellett két bronz (1924, 1952) is jutott a nemzeti labdarúgó-szövetség vitrinjébe.

A kilencvenes évek közepén volt egy rövidebb időszak, amikor viszonylag sikertelenek voltak (nem sikerült kijutniuk az 1996-os Európa-bajnokságra, majd az 1998-as vébére sem), de azóta mindegyik világversenyen ott voltak, ráadásul kis híján sikerült abszolválniuk azt a bravúrt, hogy a legutóbbi három kvalifikációs sorozatban veretlenek maradtak - ezt a szériát sikerült tönkretenniük a lettek elleni hazai vereséggel.

Igaz, ennek a meccsnek a háromkoronások számára már semmi tétje nem volt, hiszen az együttes már korábban bebiztosította továbbjutását a csoportból. Pedig nem a legjobban kezdték a sorozatot, előbb a lettekkel, majd a magyar válogatottal ikszeltek, utóbbi eset ráadásul hazai pályán történt, és ezt követően volt, aki már temette a skandinávokat. A következő öt mérkőzést azonban megnyerte a csapat, és így az utolsó selejtezőnek már csak a presztízs volt a tétje - ebből a szempontból a stockholmi lett győzelem bizony nem jött jól a csapatnak.

A svédek fő erőssége a védelem, a kvalifikációs sorozatban mindössze három gólt kaptak, nem véletlen, hogy a selejtezők során egyetlen percről sem hiányzó Olof Mellberget választották meg az év játékosának. A legnagyobb sztár azonban nem ő, hanem a bosnyák származású Zlatan Ibrahimovic: bár nem ő, hanem Marcus Allbäck volt a legeredményesebb játékosuk, ennek ellenére az Ajax Amsterdam támadóját sokkal magasabban jegyzik a nemzetközi futballban.