Vágólapra másolva!
A selejtezőből pontveszteség nélkül, csúnya fölénnyel masírozott tovább a roppant erős címvédő, nehezen elképzelhető, hogy ismét úgy megszégyenüljön, mint a 2002-es vébén.
Vágólapra másolva!

Franciaország labdarúgó-szövetségét, a Fédération Francaise de Footballt viszonylag későn, csak 1919. április 7-én alapították meg, noha a FIFA-nak a franciák már 1904 óta tagjai voltak (az UEFA-ba 1954-ben léptek be).

Mind a világ-, mind a kontinensversenyeken meglehetősen jól szerepeltek, történelmük során szép számmal nyertek trófeákat. Az első nagy gall siker 1958-ra datálódik, amikor világbajnoki harmadik helyezettek lettek, két évvel később pedig Eb-negyedikek. Ezután több mint két évtizedes pauza következett, amelyet 1982-ben oldottak fel egy vb-negyedik pozícióval.

Ezzel elérkezett a francia labdarúgás fénykora: 1984-ben a hazai rendezésű viadalon Európa-bajnokok lettek, 1986-ban pedig Mexikóban világbajnoki harmadikok. Ekkor újabb hullámvölgy következett, amiből az 1996-os Eb-bronz jelentette a kilábalást. S ha már kijöttek a völgyből, rögtön a legmagasabb csúcsokat célozták meg, s az 1998-ban vb-n aranyérmet szereztek.

A győzelem pillanatában a siker mindent elhomályosított, de Zidane-éknak később meg kellett küzdeniük azzal a teherrel, ami a világbajnokra nehezedik. Eleinte ez remekül sikerült nekik, hiszen a legutóbbi kontinensviadalon is megszerezték az aranyat, és ezzel a labdarúgás történetének első olyan gárdájává váltak, amely aktuális világbajnokként tudott Eb-t nyerni.

A 2002-es világbajnokságon aztán beütött a krach, a címvédő és első számú favorit gallok rúgott gól nélkül estek ki a csoportmérkőzéseket követően. Ennek következménye edzőváltás lett, és az új tréner, Jacques Santini remek választásnak bizonyult: az Olympique Lyonnal bajnoki címet nyert szakember a világ- és Európa-bajnok együttesre alapozva, de pár fiatalt a csapatba építve gond nélkül juttatta ki a válogatottat a kontinensviadalra.

A francia csapat százszázalékosan zárta a selejtezősorozatot, ami még úgy is nagy szó, hogy viszonylag könnyű csoportban szerepelt (ellenfelei Szlovénia, Izrael, Ciprus és Málta voltak). A nyolc mérkőzésen szerzett 29 találat lenyűgöző teljesítmény, persze ilyen támadókkal könnyű: Thierry Henry, David Trézéguet és Sylvain Wiltord egyaránt hat alkalommal volt eredményes. A gallok egyetlen gyenge pontja talán a kapusposzt lehet, ahol Santini továbbra is bízik Fabien Barthezben, annak ellenére, hogy a portás az utóbbi hónapokban egyáltalán nem véd.