Bulgária - ki tudja?

Vágólapra másolva!
Már nem Sztoicskovék, még csak nem is Balakovék, de Berbatovék és Petrovék. A rutinhiány miatt vélhetően sokra nem viszik.
Vágólapra másolva!

A Bulgarszki Futbolen Szojuz, vagyis a helyi szövetség 1923-ban jött létre, és egy évvel később már csatlakozott a FIFA-hoz, ám a válogatott egészen az ötvenes évek végéig csak a "futottak még" kategóriába tartozott Európában.

Első jelentősebb sikere az 1959-es UEFA-torna megnyerése volt, ami már jelezte, hogy a bolgár labdarúgás utánpótlása jó úton halad, és három évvel később az A-válogatottnak sikerült is kijutnia a világbajnokságra. Az ezt követő időszakra tehető az első sikerkorszak, hiszen 1974-ig mindegyik vébén ott voltak a kelet-európaiak, és menet közben az 1968-as olimpián ezüstérmet szereztek - a döntőben éppen a magyar válogatottól szenvedtek vereséget.

A hetvenes évek második fele és a nyolcvanas évek eleje sikertelenül telt el a bolgárok számára, ám az 1986-os világbajnokságra megint kijutott a csapat, és ez már az ország labdarúgásának legsikeresebb generációjának eljövetelét jelezte. A Hriszto Sztoicskov, Lubomir Penev, Jordan Lecskov nevével fémjelzett válogatott az 1994-es világbajnokságon jutott fel a csúcsra, amikor is a negyedik helyet szerezte meg, és ez a korosztály az 1996-os Eb-re és az 1998-as vébére is eljuttatta a gárdát, igaz, e két világeseményen már sokkal gyengébben szerepeltek.

A nagyok visszavonulásával elkerülhetetlen volt a visszaesés, de ez már nem tartott annyi ideig, mint az előttük lévő időszak: a bolgárok csak a legutóbbi Eb-t és vébét hagyták ki, köszönhetően annak, hogy ismét rengeteg tehetség tűnt fel soraikban. Plamen Markov személyében sikerült megtalálniuk a megfelelő szövetségi kapitányt is, és ennek köszönhetően a gárda két vb-résztvevőt (Belgium, Horvátország) megelőzve megnyerte csoportját.

Sorsdöntő volt a remek rajt, a belgák elleni idegenbeli győzelem, ami megadta a kellő önbizalmat a gárdának. Itt még a nagy generáció utolsó tagja, Kraszimir Balakov is játszott, ám ő a selejtezősorozat közben szögre akasztotta cipőjét. A rutin hiánya biztosan hátrányt jelent majd a csapatnak a kontinensviadalon, de jó focistákban nincs hiány: Sztilian Petrov, Dimitar Berbatov vagy Martin Petrov mind külföldön keresi a kenyerét, és a nemzetközi futballpiacon is jegyzik őket.