Lettország is ott lesz a foci-Eb-n

Vágólapra másolva!
A 2004-es portugáliai Európa-bajnokság pótselejtezőinek legnagyobb meglepetését okozva Lettország döntetlent ért el Törökországban, így története során először részt vehet a kontinenstornán. Hollandia a skótokon átgázolva csatlakozott a 16-os mezőnyhöz, a spanyolok szintén meggyőző eredménnyel léptek túl a Norvégokon. Oroszország Walesben, Horvátország pedig - tíz emberrel - Szlovéniában harcolta ki a továbbjutást.  
Vágólapra másolva!

Lett bravúr, török dráma, holland gólfesztivál - a pótselejtező-visszavágók képei

A szerdai visszavágók közül elsőként a Szlovénia-Horvátország mérkőzésre került sor. Az első találkozó 1-1-re végződött Zágrábban, így Bojan Prasnikar csapata várhatta kedvezőbb helyzetből az összecsapást. Sőt, a második félidőt is, a szünetig ugyanis nem született gól, így idegenben elért találatával az egyébként kapura sem lövő szlovének álltak továbbjutásra. Egészen a 61. percig, amikor is Prso vezetést szerzett a horvátoknak, akik Tudor két perccel korábbi kiállítása ellenére meg is tudták tartani az előnyt, s így 2-1-es összesítéssel kvalifikálták magukat az Európa-bajnokságra.

A török-lett mérkőzésen a házigazdák 20 perc játék után ledolgozták a Rigában összeszedett egygólos hátrányukat. A 64. percben Hakan Sükür növelte a törökök előnyét, s ekkor úgy tűnt, beigazolódik a papírforma. Két percre rá azonban Laizans szépített, ami az idegenben lőtt gólok alapján már lett továbbjutást jelentett. De a vendégek nem elégedtek meg ennyivel, a 78. percben az annak idején a magyar védők életét is megkeserítő Verpakovskis egyenlített, és ezzel végérvényesen elütötte a világbajnoki bronzérmest az Eb-részvételtől. A lettek történetük során először vehetnek részt kontinenstornán, a mérkőzés után ünneplő tömegek lepték el a Riga utcáit.

A spanyolok a 34. percben Raúl révén szereztek vezetést Oslóban, a 49. percben pedig Vicente lényegében el is döntötte a továbbjutást. Az 57. percben Etxeberria is betalált, fölényessé téve a vendégek diadalát.

Népszerű spanyolok
Kíváncsiak voltunk rá, megkérdeztük: önök kinek szurkolnak a pótselejtező-kön? A legtöbben, 796-an (28,9 %) a spanyolokért szorítottak, míg a második helyet a hollandok szerez-ték meg (22,5 %). Utánuk a törökök (13 %), a skótok (11,8 %) és a lettek (7,1 %) következtek, a fennmaradó 16,6 % pedig a jó focira szavazott.


A moszkvai döntetlen után Oroszország a 22. percben vezetést szerzett Walesben, s Jevszejev találata végül el is döntötte a továbbjutás kérdését.

Az Eb-csoportok beosztását november 30-án készítik el Lisszabonban. A kontinensbajnokságot jövőre, június 12. és július 4. között rendezik.