Vágólapra másolva!
Az 1955-ös budapesti férfikosárlabda-Eb-n válogatottunk a magyar sport krónikájának egyik legdicsőségesebb fejezetét írva szerezte meg az aranyérmet, a sorsdöntő mérkőzésen a Népstadionban 40 ezer néző előtt 82-68-ra legyőzve a szovjeteket.

"A labdarúgó Aranycsapat névsorát talán még a fiatalabbak is hibátlanul fújják, ám a Bánhegyi László, Bencze János, Bogár Pál, Cselkó Tibor, Czinkán Tibor, Dallos János, Greminger János, Hódy I János, Hódy II László, Mezőfi Tibor, Papp Péter, Simon János, Tóth László, Zsíros Tibor névsor felsorolása még egy sportvetélkedő keretében is kemény dió lenne a versenyzőknek. Pedig annak idején ők is nemzeti hősök voltak, és csak a politika, kiutazásuk letiltása fosztotta meg őket 1956-ban egy szépen csillogó olimpiai éremtől..." - vallja Gyímesi János mesteredző és irodalmár, aki az 1955-ös diadal ötvenéves jubileuma apropóján írt könyvet "Ti, 55-ösök" címmel.

Az 1955-ös Európa-bajnokságról mindenkinek a magyar-szovjet döntő ugrik be, holott a tornát körmérkőzéses lebonyolításban rendezték, s csapatunk a címvédő legyőzésével tulajdonképpen még nem nyerte meg az Eb-t. A Páder János szövetségi kapitány által irányított magyar együttes a finneket 94-58-ra, az olaszokat 75-58-ra, a törököket 66-55-re verte csoportjában, ám a nyolcas döntőben rögtön az első mérkőzésén 75-65-re kikapott a csehszlovákoktól. Ezt követően azonban a lengyeleket 98-66-ra, az olaszokat most 81-65-re verte (a csehszlovákok kikaptak a jugoszlávoktól és a lengyelektől is), majd 69-59-re legyőzte a bolgárokat, 48-34-re a jugoszlávokat, s következett az addig szintén egy vereséggel álló, az ugyancsak a csehszlovákokkal szemben alulmaradó szovjetek elleni mérkőzés.

1955. június 18-án a Népstadionban korabeli híradások szerint negyvenezren szurkoltak a lelátókon, hogy Gremingeréknek sikerüljön legyőzni a szovjeteket, akik az előző Eb-n épp a magyar válogatott előtt szerezték meg az aranyérmet. S most sikerült a visszavágás, 39-30-as félidő után 82-68-ra nyert csapatunk. Ám az Eb-aranyhoz még az utolsó mérkőzésen a románokat is le kellett gyűrni. Ez is összejött, 71-60-ra, így 1955-ben Magyarország nyerte meg az Európa-bajnokságot. A csapat az 1956-os melbourne-i olimpiára politikai döntés miatt nem utazhatott, és általános vélemény, hogy biztos éremtől esett el. (Bár az Egyesült Államok verhetetlen volt, a második helyen végző Szovjetunió, s főleg a harmadik Uruguay ellen mindenképpen lett volna esélyünk.)

Az Európa-bajnok együttes tizennégy tagja közül tizenegyen ma is élnek - Hódy I. János, Mezőfi Tibor, Papp Péter hunyt el -, többségük jó egészségben, valamennyien kiegyensúlyozott, boldog emberek, akik az élet más területein is maradandót alkottak.

Fábik Tibor