Vágólapra másolva!
Hetvennyolc éves korában meghalt Alekszandr Gomelszkij, a kosárlabdázás egyetemesen elismert alakja, a klubedzőként és szövetségi kapitányként is rendkívül sikeres, játékosként olimpiai bajnoki győzelemig jutott orosz szakember. 

Hosszan tartó betegség után érte a halál a CSZKA Moszkva elnökét - jelentette kedden az ITAR-TASZSZ, hozzáfűzve, hogy Gomelszkijnél 1998-ban fedezték fel a végzetét okozó rákos daganatot. Az idén az egyesült államokbeli Houstonban is gyógykezelték, és bár hónapokkal meghosszabbították az életét, megmenteni nem lehetett - írta az orosz hírügynökség.

A pedagógiai tudományok kandidátusa címet is megszerző Gomelszkij professzor edzőként klubcsapatával számos alkalommal érdemelt ki szovjet bajnoki elsőséget, nyert Bajnokcsapatok Európa Kupáját, a válogatott szövetségi kapitányaként olimpiai, világ- és Európa-bajnoki aranyérmek fémjelezték hozzáértését.

Számos alkalommal tüntették ki szülőhazájában, de a csak a kosárlabda legnagyobbjait megillető nemzetközi elismerést is megkapta: beválasztották az Egyesült Államokban található sportági hírességek csarnokába.