Vágólapra másolva!
Az Atomerőmű SE 2002 után másodszor nyerte meg a 73. alkalommal kiírt férfikosárlabda NB I-et, mivel az egyik fél harmadik sikeréig tartó döntő utolsó, ötödik mérkőzésén remek hajrával legyőzte a vendég Debrecent.

döntő, 5. mérkőzés:
Atomerőmű SE - Debreceni Vadkakasok 68-58 (21-18, 11-13, 17-19, 19-8)
Paks, 1300 néző
A végeredmény: 3-2 az Atomerőmű javára.

A korábbi két paksi mérkőzéshez hasonlóan ezúttal is későn ébredt a fennállásának első bajnoki aranyáért küzdő Debrecen, amely az első két és fél perc során mindössze két pontig jutott.

A sérült Bukvát ismét nélkülöző hajdúságiak - a túloldalon Monroe volt a nagy hiányzó - beragadt szekerét a triplagyáros horvát Anzulovic mozdította ki két távoli találattal, majd Thomson és Lee közreműködésével felzárkóztak, csakhogy az alapszakasz-győztes Atomerőmű részéről az előző meccset kihagyó Pavlik és a szerdán 24 pontot szóró Sitku is kiváló formát mutatott.

A folyatásban a 67 százalékosan célzó hazaiak egy pontra közel engedték, majd Czigler palánkszaggató zsákolásai révén, egy 7-0-s rohammal faképnél hagyták a négy percen át kosárképtelen riválisukat. A félidőben mégis 32-31 volt az állás.

A finálé legszínvonalasabb meccsének harmadik negyede is Czigler-bemutatóval kezdődött: a 214 centis center egy támadáson belül háromszor is szabályosan blokkolta Szendrei próbálkozásait. A 26. percben a Vadkakasok a helybéliek megdöbbenésére - a találkozó során először - előnybe kerültek, mivel az utóbbi időben gyengélkedő, ősztől Belgiumban légióskodó Toya keze ezúttal nem remegett meg, ráadásul Anzulovic már 20 pontnál járt. A negyed végén 49-50-et mutatot az eredményjelző.

A sűrű időkérésekkel tarkított zárónegyed óriási küzdelmet és hallatlan izgalmakat hozott, mindkét gárda mozgósította végső erőtartalékait. A paksiak valamivel koncentráltabbnak tűntek, míg a fáradó, hét perc alatt szerény négy pontot dobó ellenfél szinte kizárólag Anzulovicot kereste a labdákkal.

A vége a döntő eddigi találkozóihoz hasonlóan hazai győzelem lett, ezzel az "atomosok" - kupagyőztesként először duplázva - 2002 után másodszor hódították el a bajnoki trófeát.

Czigler László, az Atomerőmű és a mérkőzés legjobbja:
"Kissé fáradt voltam ma, de 11 pontot hozzá tudtam tenni a sikerhez. A harmadik meccs óta fáj a bokám, a visszavonulás mindazonáltal meg sem fordul a fejemben."

Zsoldos András, az Atomerőmű vezetőedzője:
"Végig pozitívan gondolkoztam a mérkőzés alatt, bár a Debrecen nemes ellenfél volt, de akkor játszottunk a legjobban, amikor a leginkább kellett. A végén a zónavédekezéssel sikerült zavarba hozni az ellenfelet, ez volt a kulcsmomentum."

Horváth Imre, a Debreceni Vadkakasok vezetőedzője:
"Megvolt az esélyünk a győzelemre, de a végén egy ötperces rövidzárlat megpecsételte a sorsunkat. Fennállásunk legjobb eredményét értük el, és az NB I-es hagyományok szerint ezüstérmesként jövőre mi leszünk a bajnokok."

A 73. férfi kosárlabda-bajnokságot megnyerő Atomerőmű SE csapatnévsora: Czigler László, Dohar István, Jilling László, Kiss Zsolt, Lőrincz Viktor, Cedric Melicie (francia), Mészáros Zalán, Chris Monroe (amerikai), Zvonimir Ridl (horvát), Jan Pavlik (cseh), Sitku Ernő, Wayne Smith (kanadai), Verli Róbert, vezetőedző: Zsoldos András

A felsőház végeredménye:
1. Atomerőmű SE
2. Debreceni Vadkakasok
3. Albacomp
4. Univer KSE
5. PVSK-Pécs Expo
6. Szolnoki Olaj KK
7. Falco-Swietelsky KC Szombathely
8. Kaposvári KK

Az utóbbi 10 év győztesei:
1995: Bp. Honvéd
1996: Marc-Körmend
1997: Bp. Honvéd
1998: Albacomp
1999: Albacomp
2000: Albacomp
2001: Kaposvári Klíma-Vill KK
2002: Atomerőmű SE
2003: Marc-Körmend
2004: Kaposvári KK
2005: Atomerőmű SE