Vágólapra másolva!
A női kosárlabda-bajnokság döntőjének második összecsapása már-már botrányos körülmények között zajlott szombaton Sopronban. Az MKB-Euroleasing Sopron és a MiZo Pécsi VSK közötti aranycsata végül 80-74-es vendéggyőzelmet hozott, mellyel a nyolcszoros aranyérmes Pécs karnyújtásnyira került kilencedik bajnoki trófeájától, hiszen 2-0-ra vezet a három nyerésig tartó fináléban. (A harmadik meccset kedden 18 órakor rendezik Pécsett.) Nos, a Sopron honlapján és a másnapi sportnapilapban is olyan nyilatkozatokat olvashattunk a soproniak edzőjétől és ügyvezetőjétől, amelyek - finoman fogalmazva is - azt sugallták, hogy a bírópáros, abból is inkább Forrai Samu vezetőbíró tendenciózusan fújt, s nem a hazaiak javára.

A botrány először akkor pattant ki, amikor az első félidő vége felé a soproni Horváth Zsófia egyik megmozdulása után - amikor kezében a labdával métereket csúszott a hátán - lépéshibát ítéltek a bírók. Ezt követően rohantak be a soproni vezetők a pályára, s ekkor adott Forrai technikait a hazai kispadnak.

A találkozó után Török Zoltán, a Sopron ügyvezetője annyira feldúlt volt, hogy úgy látta jónak, inkább nem nyilatkozik az [origo]-nak, mert esetleg olyasmit mondana, amit később megbánna. A Sopronnal kapcsolatos hír, hogy Vajda Anna az idény végén távozik a csapattól.

Rátgéber László, a vendégek vezetőedzője és Füzy Ákos másodedző viszont azt mondták, semmi rendkívüli nem jellemezte a bíráskodást, azzal nem akadt semmi probléma. Füzy vasárnap reggel a találkozóról készült videófelvétel elemzése után azt állította, Forraiék még inkább a hazaiakat segítették ítéleteikkel...

Forrai Samu azt kérte, ne idézzünk tőle semmit - az érvényes szabályoknak megfelelően csak a játékvezetői bizottság elnökének, Cziffra Mihálynak az engedélyével nyilatkozhat -, mindenesetre azzal kezdte mondókáját, megdöbbentették a másnap a sportnapilapban olvasottak, hiszen ő nyugodt lelkiismerettel ment haza Szombathelyre a szombati összecsapás után, meg sem fordult a fejében, hogy egyesek botrányosnak minősítik a ténykedését.

Cziffra Mihály türelmet kért keddig, hogy előbb ő maga is megtekinthesse és analizálhassa a találkozóról készült felvételt. Logikus, hogy véleményt csak azok után akar formálni. Mindenesetre álláspontja kialakításában támaszkodni fog Harsányi Józsefnek, a találkozó szövetségi ellenőrének a jelentésére. Nos, Harsányi, az egykori neves nemzetközi játékvezető vasárnap délután már elkészítette jelentését, s annak rezüméjét ismertette is az [origo]-val.

"A játékvezetői páros jól bíráskodott, egy magyar bajnoki döntő rangjához méltó színvonalon" - hangzik Harsányi kritikája. "Az eredményt befolyásoló tévedésük nem akadt, tendenciózus ítéleteik nem voltak, s ha valamit mégis szemükre lehet vetni, az a következő: némiképp a hazaiaknak kedveztek ítéleteikkel..."

Ch. Gáll András