Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Kosárlabda Szövetség európai szekciójának (FIBA Europe) versenybizottsága müncheni ülésén úgy döntött, hogy a következő idényben nyolc női és hat férfi csapat képviselheti Magyarországot a kontinentális kupaküzdelmekben.

"A női Euroligát az eddigi 16-ról 21 csapatosra bővítették, így a nekünk járó két hely mellé egy szabadkártyát is kaptunk. Ez azt jelenti, hogy az NB I döntőjébe jutott Pécs és a Szolnok mellett a bronzérmes Sopron is részt vehet a sorozatban. A nevezést június 17-ig kell beküldeni a magyar szövetségbe, amely delegálja az együtteseket" - tájékoztatta az MTI-t Bodrogváry Iván, az MKOSZ főtitkára, hozzátéve: a női Európa-kupa középső csoportjában öt hazai gárda szállhat harcba. Így összesen nyolc hely jutott a magyaroknak, s ez a kiváltság csupán Oroszországnak és Franciaországnak adatott még meg.

Ami a férfiakat illeti, az Európa Liga 32 tagú mezőnyében egy szabadkártyát kapott az MKOSZ, amely a bajnokot - tehát a Kaposvárt vagy az Atomerőműt - illeti meg. Tavaly a Körmend indulhatott volna ebben a sorozatban, de a vasiak az utolsó pillanatban visszaléptek a szerepléstől. A férfi Európa-kupa regionális csatározásaiban szintén öt hely jutott a magyaroknak, s az előző szezonbeli két résztvevővel szemben (Albacomp, Debrecen) remélhetőleg ezúttal többen vállalják majd a megmérettetést.

A FIBA Europe előrébb hozta a jövő évi Európa-bajnokságok kezdetét, így a nők törökországi erőpróbája két héttel hamarabb, szeptember 3-án kezdődik. Ez főként azokat a válogatottakat érintheti majd érzékenyen, amelyek játékosai az észak-amerikai profiligában töltik a nyarat, ugyanis a WNBA küzdelmei éppen szeptemberben fejeződnek be.