Vágólapra másolva!
A férfiakhoz hasonlóan a 48. nőikosárlabda Magyar Kupában sem lesz címvédés, miután az Euroliga-bronzérmes MiZo-Pécsi VSK sorozatban hét diadal után be sem jutott a hétvégén Szegeden sorra kerülő négyes döntőbe.

Képtelenség megjósolni, mi lesz a nőikosárlabda-bajnokság négy élcsapatának (Pécs, Sopron, Szolnok, Diósgyőr) éppen aktuális, egymás elleni mérkőzésén; talán sohasem volt ilyen kiegyensúlyozott a pontvadászat. Hogy ne menjünk messzire: a vasárnap a bajnok MiZo-Pécsi VSK-t egy ponttal verő Euroleasing-Orsi Sopron szerdán Szolnokon 81-49-re kikapott a helyi MÁV-Cooptól. Ezzel Tapodi Péter edző csapata bebiztosította a középszakasz második helyét, s pályaelőnnyel indul a rájátszásban - éppen a Sopron ellen. Addig azonban van még egy Magyar Kupa-négyes döntő Szegeden, a hét végén.

A Final Four érdekessége, hogy hiányzik a Pécs, amelyet a Sopron ejtett ki hosszabbításos, emlékezetes csata végén. Apró kuriózum, hogy mióta Rátgéber László dirigálja a baranyaiakat, most először nem szereztek érmet valamelyik hazai sorozatban, legyen az bajnokság vagy kupa.

"Nem szabad messzemenő következtetéseket levonni a szerdai, Sopron elleni rangadóból. Amikor valószínű lett, hogy megnyerjük a meccset, a vendégek feladták, ezért dagadt 32 pontosra a különbség" - mondta Tapodi Péter.

- S akkor önök miért strapálták magukat?
- Mert láttam, hogy szárnyal a csapat, és azt mondtam magamban, legalább ízleljék meg, milyen az, amikor minden összejön. Csütörtökön úgyis pihentünk, nem edzettünk, s a kupadöntő csak szombaton kezdődik.

- A playoffban, ahol két győzelemig mennek a párharcok, harmadik összecsapás esetén önök a házigazdák a Sopronnal szemben. Ez mekkora előny?
- Előny, de nem behozhatatlan. Sajnos, ebben a szezonban tudott már győzni a Sopron a Tiszaligeti Sportcsarnokban.

- És Szegeden milyen eredménnyel lenne elégedett?
- Álszerénység lenne azt mondani, hogy nem a kupagyőzelem a célunk. Csakhogy, ha Natalia Hejkovát, Földi Sándort vagy Ujhelyi Gábort kérdezné, ők is ugyanazt mondanák. Talán a rendező Szegednek kisebbek az esélyei egy fikarcnyival.

az MK Népszava Final Four menetrendje:
szombat
15.00:
Diósgyőri KSK - Szolnoki MÁV-Coop SE
20.00: Szeviép-Szeged - Euroleasing-Orsi Sopron

vasárnap
15.45:
a 3. helyért
18.00: döntő (Sport1)

az elmúlt tíz év győztesei:
1994: Diósgyőri KSK-SEM
1995: BSE
1996: FTC
1997: PVSK-Dália
1998: PVSK-Dália-Dalmand
1999: MiZo-Pécsi VSK
2000: MiZo-Pécsi VSK
2001: MiZo-Pécsi VSK
2002: MiZo-Pécsi VSK
2003: MiZo-Pécsi VSK.

Ch. Gáll András

[origo]