Vágólapra másolva!
Bronzérmet nyert a MiZo-PVSK a pécsi Euroliga Final Fouron, miután a torna első helyosztóján nagy csatában, 69-65-re legyőzte a cseh Brnót. Az aranyérmet a francia Valenciennes szerezte meg.

A harmadik helyért:
MiZo-Pécsi VSK - Gambrinus Brno (cseh) 69-65 (19-25, 21-12, 12-16, 17-12)
Pécs, 3500 néző
vezette: Chaves (spanyol), Semmes (izraeli)
pontszerzők: Iványi 22/6, Tranquilli 14, Boiko 12, Branzova 12/6, Ambrus 6, Béres 2, Szakács 1, illeve Machova 15/6, Viteckova 14/6, Vecerova 9, Hamzova 9, Kovacova 7, Zirkova 7/3, Sarenac 4.

Bár a helyi kedvencek alulmaradtak a francia Valenciennes-nel szemben a pénteki elődöntőn, így nem teljesedhettek be a szurkolók döntős álmai, az arénában háromnegyed órával a találkozót megelőzően már félház volt. A két nappal korábbi állapotokat idézve kint az utcán ismét hosszú sor kígyózott, ugyanis a tömeg a jegyek és a ruházat tüzetes átvizsgálása után csak lassan juthatott be a létesítménybe.

Rátgéber László vezetőedző - aki a szombati Kispál és a Borz-koncert vendégeként stílszerűen a Kicsit szomorkás a hangulatom és a Nem fáj című nótákat is elénekelte az Egyetemi Klubban - nem vetette be a csehek ellen sem kedden légmellműtéten átesett kulcsemberét, Károlyi Andreát. A válogatott klasszisnak még egy hét pihenésre van szüksége, hogy a bajnoki hajrában százszázalékos teljesítményt nyújthasson.

Az előzmények hazai sikerre engedtek következtetni, hiszen a 2001-es négyes döntőn a PVSK szintén a Brnóval csatázott a bronzéremért, s akkor magabiztosan győzött Messinában. A két keret magja változatlan maradt, Jan Bobrovsky gárdája továbbra is rohanós erőkosárlabdát játszik, melyhez jelentősen hozzájárul a folyamatos fiatalítás is.

Érdekes, hogy a Pécsi Zebrák nevű "keménymag" befogadott szektorába egy gdyniai rézfúvószenekart, amely a számára semleges mérkőzésen - a két tábor közti barátság jegyében - a hazaiakat buzdította.

A pénteki elődöntőt pont nélkül záró ukrán Boiko szerezte az első kosarat, melyre a vendégek részéről Vecerova kettővel válaszolt. Az ellenfél kapta el jobban a fonalat, és 9-6-ról a palánk alól kiszoríthatatlan Kovacova révén 11-17-re fordított. A második negyedben Iványi tripláival és szenzációs labdaszerzéseivel alaposan beleerősített a PVSK, amely a 18. percben ismét előnybe került. Az elbizonytalanodó csehek nem tudtak ritmust váltani, így a nagyszünetben 40-37 volt az állás. Az első félidő legjobbja a kétpontosokat 67 százalékosan dobó házigazdák 100-szoros válogatott irányítója, Iványi Dalma volt, aki 18 pontja mellett négy labdaszerzéssel emelkedett ki a mezőnyből. A rivális legeredményesebbje a 10 pontig jutó Viteckova lett.

A pihenő alatt átadták a Final Four aranyjegyét, melyért a licitálás végén 65 ezer forintért vett meg a legbőkezűbb pécsi drukker. Fordulás után hét perc alatt elolvadt az előny, sőt az egyetlen személyi hibát sem ejtő vendégek 50-52-nél újra átvették a vezetést. Ráadásul Keller a játékrész végére kipontozódott, ami tovább alacsonyította a baranyaiak szerkezetét. A brnóiak 8-0-s rohama pedig azt jelentette, hogy a vendéglátók öt percen át nem találtak a gyűrűbe. Az utolsó felvonásban az egyre inkább belelendülő Boiko középtávoli találataival 60-59-nél ismét fordítottak a közönség hangorkánjától űzött házigazdák. A fergeteges hangulatú hajrában Branzova triplája döntött, így a MiZo-Pécsi VSK 2001 után másodszor is megszerezte a bronzérmet az Euroligában.

A lányok szokásos meccs utáni jelmondata a légmellműtétje után lábadozó klasszis tiszteletére így szólt: Károlyi Andi! Az ünnepeltek programja a Széchenyi-téren sorra kerülő esti fesztivállal - melyen az Irigy Hónaljmirigy zenekar is fellép -, illetve a polgármesteri hivatalban 21 órakor kezdődő fogadással zárul.

A francia Valenciennes és a lengyel Gdynia közötti finálé 17.30-kor kezdődik.