Vágólapra másolva!
Óriási lehetőséget szalasztott el az EnterNet-Internet Férfi Kosárlabda Liga döntőjének második mérkőzésén a Körmenden vendégszereplő Kaposvári Klíma-Vill KK együttese. Az újabb vereség egyben azt is jelenti, hogy a vasiak immár 2-0-ra vezetnek a három győzelemig tartó fináléban.

Eredmény, férfikosárlabda-döntő, 2. mérkőzés:
Marc-Körmend - Kaposvári Klima-Vill KK 72-69 (23-22, 21-16, 16-23, 12-8)
Körmend, 2500 néző
vezette: dr. Vígh, Bodnár
BC Marc-Körmend: Toya 22/3, Németh I. 8/6, Toroman 25/12, Mujanovic 2, Grebenár 7. csere: Hainje 6/3, Trummer 2. Vezetőedző: Zsebe Ferenc.
Kaposvári Klíma-Vill KK: Simon 17, Dzunics 10, Archbold 10/3, De Gray 17, Ivkovic 13. csere: Varga R. -, Filipovic -, Szőke 2. Vezetőedző: Goran Miljkovic.
az eredmény alakulása:4. perc: 9-8, 9. perc: 20-21, 12. perc: 24-24, 14. perc: 32-26, 18. perc: 41-35, 23. perc: 47-43, 25. perc: 57-43, 29. perc: 60-56, 33. perc: 60-63, 37. perc: 66-65.
kipontozódott: Hainje (37.), illetve Dzunic (37.).

Ha úgy tetszik sorsdöntő ütközet várt a kaposvári együttesre a férfi kosárlabda-bajnokság döntőjének második összecsapásán. A csütörtökön a somogyi megyeszékhelyen elveszített első csata (és pályaelőny) után, már talán csak egy bravúros sikerrel tarthatta életben bajnoki reményeit a Klíma-Vill KK. A melegítés alatt már hangolt a publikum, mintegy ízelítőt adva a várható hangulatból. Természetesen zsúfolásig telt ház várta az érkező csapatokat, a közel 30-35 fokos hőségben. Kaposvárról igen kevesen, talán harmincan kísérték el a csapatot, ami azért meglepetés volt. A vasi alakulatban újra elfoglalhatta helyét az elmúlt hetekben bokasérüléssel bajlódó Trummer Rudolf is, bővítve az amúgy sem csekély létszámú nehéztüzér alakulatot. A bemutatásnál a vendégeket óriási fütty, míg a hazaiakat a talpon álló lelátók hatalmas ovációja fogadta.

A szokásos ötösök feszültek egymásnak, Toroman pedig ott folytatta, ahol az első meccsen abbahagyta. Triplával nyitott, amire Dzunics duplával tudott válaszolni. A felek idegességét hűen tükrözte, hogy előbb Toya, majd De Gray és Ivkovic is büntetőket rontott. A horvát Toromant azonban ez a legkevésbé sem zavarta, ő tűzelt a sarokból kegyetlenül. A vendégek közben Dzunic kettesével - ha rövid időre is, de - átvették a vezetést. A körmendieknél Mujanovicot, Hainje, a túloldalon Simont Varga R. váltotta.

Tartotta magát a somogyi alakulat, ám Archbold triplájára azonnal jött Toroman válasza, Varga R. szándékos szabálytalansága után pedig újra vasiak vezettek. A negyed slusszpoénját Toroman tartogatta, aki ismét a sarokból vette be a kaposvári gyűrűt. A folytatásban a szokásos rohanó stílust erőltették a Marc játékosai, tehették ezt, mert a kaposváriak rontott kísérletei után a lepattanókat is megszerezték.

Egy ütközés után Archboldnak kellett visszatennie kontaktlencséjét. Toya öt pontjával szakított le riválisát a Körmend, Mujanovic ziccere után pedig már időt kért Miljkovic edző. Simon eladott labdájával Toya nyargalt végig a pályán, zsákolása után kis híján felrobbant a terem. Ivkovic vívott elkeseredett harcokat a palánk alatt, ennek köszönhetően még tízen belül maradt a Klíma. Az amerikai Hainje két ígéretes helyzetet is elhibázott, de az ellenakcióknál Dzunics sem járt eredménnyel. A félidőt Németh István triplája fejelte meg, így a körmendiek hat pontos előnyt (44-38) könyvelhettek el.

A pihenő után Toya szerzett támadólepattanót, s rögtön kosárra is váltotta azt. A túloldalon Ivkovic adta vissza a kölcsönt, de mindez csak a hátrány faragásához volt elegendő. Arról, hogy az egyenlítéstől ne kelljen tartani Németh gondoskodott, aki jellegzetes sasszéja után újabb triplát ért el. A 24. percben Ivkovic éppen őt rántotta le, amiért jogosan bűnhődött sportszerűtlen hibával. Ekkor már egyre kevesebb reménye maradt a somogyiaknak, hiszen valamennyi hibát könyörtelenül megtoroltak a vasiak, akik egyértelműen jelezték, nem adják meg a javítás esélyét a Miljkovic-gárdának. Ezt már egyre nehezebben viselték idegileg a vendégek, akik közül Archbold is feleslegesen ütött oda. A kiváló körmendi védekezés meddővé tette a kaposváriak támadójátékát, így nem volt meglepő az 58-45-ös állás.

A Szőkével és Filipoviccal felálló vendégek újra a tízes határra kerültek, ám Zsebe edző azonnal megszakítatta a játékot. Az amerikai De Gray két kosárral javította a Klíma-Vill helyzetét, két büntetőjét kihagyta, majd óriásit zsákolt. A hihetetlen feltámadást Simon ziccere koronázta meg, ezzel pedig már a Kaposvár vezetett 61-60-ra!

Óriási izgalmakat tartogatott a zárószakasz, küzdött hajtott mindkét együttes. Simon duplájával még a vendégek vezettek, ám Toya kosaraival már ismét a hazaiak tartottak előrébb. A visszatérő Ivkovic két támadást rontott, sőt személyit is ítéltek ellene. Az utolsó öt percre 66-63-as körmendi előnnyel fordultak a csapatok. Két perccel később Dzunics és Hainje együttes faultot vétett, sőt a reklamáló amerikai technikaival bűnhődött. Mivel mindkettőjüknek ez volt az ötödik hibája távozniuk kellett. A somogyiak Simon büntetőjével egyenlítettek, Archbold duplájával pedig 69-67-re vezettek is. Az utolsó percben Simon ellen támadóhibát ítéltek, az ellenakcióból pedig Toya dobhatott büntetőt, aki egyet értékesített. A választ azonban elhibázták a vendégek, sőt még Toya dobhatott büntetőket, így a somogyiak vereséggel távoztak a vasi városból.

A finálé harmadik összecsapását csütörtökön rendezik Kaposváron.

Zsebe Ferenc: "Nehéz szülés volt, de ezúttal mi tettük nehézzé."
Goran Miljkovic: "Az egyenlő erők küzdelmében végül nagy csatában maradtunk alul."

Balatoni Hajnalka