Vágólapra másolva!
A Kaposvár jutott a férfikosárlabda-bajnokság döntőjébe, miután hazai pályán, rendkívül izgalmas mérkőzésen 83-80-ra legyőzte az Albacompot. A fináléban - amely az egyik fél harmadik győzelméig tart - a Marc-Körmend lesz a kaposváriak ellenfele. Amennyiben ötödik találkozóra kerül sor, akkor a somogyiak játszhatnak otthonukban, köszönhetően a jobb alapszakaszbeli teljesítményüknek.

Férfikosárlabda-NB I, elődöntő, 5. mérkőzés:
Kaposvári Klíma-Vill KK-Albacomp 83-80 (20-26, 24-23, 18-13, 21-18)
Kaposvár, városi sportcsarnok, 1600 néző
vezette: dr. Valovics, Benczur T.
Kaposvár: Simon (8), DZUNICS (29/9), ARCHBOLD (16/3), DE GRAY (14), IVKOVIC (16). Csere: Szőke (-), Varga R. (-), Filipovic (-). Edző: Goran Miljkovic.
Albacomp: Boros (10/3), LUKJANEC (18/3), MOSELEY (22/9), BENCZE Z.(11),
LAPOV (12). Csere: Góbi (4), Halm (1), Matus (2). Edző: Farkas Sándor.
Az eredmény alakulása: 3. perc: 5-7, 7. perc: 12-17, 14. perc: 26-30, 16. perc: 29-39, 22. perc: 50-51, 25. perc: 57-53, 29. perc: 62-59, 33. perc: 65-64, 36. perc: 71-69, 39. perc: 77-76.
Kipontozódott: Simon (a 39. percben), Ivkovic (a 40. percben), Archbold (a
40. percben), illetve Góbi (a 37. percben).
A párharc végeredménye: 3-2 a Kaposvár javára.

Az alapszakasz-győztes Kaposvár kedvezményezett lévén saját közönsége előtt léphetett pályára a szezon eddigi legfontosabb ütközetén. A vendégeknél a deréksérüléssel bajlódó Bojan Lapov végül vállalni tudta a játékot. Sokadik teltházas mérkőzését kezdte az idei bajnokságban a kaposvári alakulat, a csarnokot zsúfolásig megtöltő szurkolók pedig harsány hangpárbajjal melegítettek.

Az utóbbi időben szokásossá vált kezdők feszültek egymásnak és a hazaiak vezethették az volna az első akciót. A feltételes módról Moseley gondoskodott, aki labdaszerzés után előnyhöz jutatta az Albacompot. Az amerikai egy triplával is feledtette korábbi gyengébb produkcióját, sőt Lukjanec is távolról volt eredményes: a kiválóan rajtoló fehérváriak méltán vezettek 12-5-re. Simon fújt riadót ziccerével, majd De Gray is felavatta az albás gyűrűt. Boros triplája után az elégtelen védekezést kérte számon az időkérés alkalmával Miljkovic edző, s a somogyiak 20-21-ig fel is zárkóztak az első szünet előtt.

A második szakasz Ivkovic és De Gray dupláival indult, az ellenoldalon pedig Moseley bizonyította, hogy korai lenne leírni őt. A tét miatti idegesség mindkét gárda játékában tetten érhető volt. A hatékonyabban lepattanózó, és nem utolsó sorban pontosabban célzó fehérváriak azonban előbb nyugodtak meg és makacsul ragaszkodtak vezetésükhöz. A csereként érkező Szőke nem tudta tartani Moseley-t, akit azonban három faultja miatt lecserélt edzője. Kapkodva és rengeteg hibával kosárlabdáztak a somogyiak, így nem csoda, hogy Lukjanec büntetői után már 29-39 állt az eredményjelzőn. A meginduló De Gray-t Lapov rántotta vissza, aki ezzel a kipontozódás szélére került. Ivkovic vette vállára a Kaposvárt - centerből elért kosaraival tartotta csapatát. A vendégek helyzetét rontotta Bencze negyedik hibája is, ám a hazaiak pocsék büntetőzése megakadályozta az egyenlítést. A fehérváriak minden dobása betalált, Dzunics triplájával, majd Archbold zsákolásával öt egységnyire zsugorodott a hazai hátrány.

A szünet után Bencze lendítette az övéit, ám ekkor már Archbold is állított az irányzékon, Dzunics pedig 52-51-nél vezetést jelentő ziccert szerzett. Remek hangulat uralkodott a lelátón, Dzunics tán ennek köszönhetően két újabb triplát szórt. Ekkor már a "régi" Kaposvár kosarazott, amely megérdemelten fordította meg az állást. A kritikus pillanatokban Lapov és Boros tartotta versenyben az övéit, így nyílt maradt a meccs.

Az utolsó negyed újra Dzunics pillanataival kezdődött, Farkas pedig a legjobbkor dobta újra harcba Moseley-t. Óriási harc folyt a pályán, két elrontott hazai akció után pedig Lukjanec már az Albát jutatta vezetéshez. Az idegek csatáját hozta az utolsó öt perc, ahol felváltva örülhettek a szurkolótáborok. A kaposváriak azonban előbb a kipontozódó Simont vesztették el, majd erre a sorsra jutott Ivkovic is. A végsőkig kiélezett összecsapás utolsó percében Archbold ellen támadót ítéltek, de egy labdalopás után Dzunics két büntetővel hozta vissza a reményt. Az utolsó támadásnál Boros sportszerűtlen hibáját pontokra váltotta Dzunics, így nem maradt kétség, hogy melyik gárda válthatja valóra álmát. A finálé első mérkőzését jövő csütörtökön rendezik.

A székesfehérváriak a Debreceni Vadkakasokkal találkoznak a harmadik helyért, az első összecsapás jövő szombaton lesz. A bronzérem sorsa két mérkőzésen dől el.

Goran Miljkovic: "Most is, mint mindig a csapatmunka hozta meg számunkra a sikert. Fantasztikus boldogság a bajnoki döntőt elérni."

Farkas Sándor: "Az egész éves kiegyensúlyozott szereplés alapján megérdemelt a kaposvári döntőbe jutás. Csak kevésen múlott azonban, hogy nem mi léphettünk tovább."

Balatoni Hajnalka