Vágólapra másolva!
A férfikosárlabda-NB I negyeddöntőjének szerdai mérkőzésein hazai sikerek születtek: a Kaposvár 87-61-re verte a Szolnokot, a Debrecen pedig 98-93-ra győzött a Szombathely ellen.

Férfikosárlabda-NB I, negyeddöntő, 1. mérkőzés:
Kaposvári Klíma-Vill KK - Mol Szolnok 87-61 (20-22, 16-16, 30-17, 21-6)
Kaposvár, városi sportcsarnok 1400 néző
vezette: Harsányi, dr. Páli.
Kaposvár: SIMON (13), DZUNICS (12/6), ARCHBOLD (20/6), DE GRAY (15), IVKOVIC (19). Csere: Szőke (4), Fülöp (2), Filipovic (2), Varga R. (-), Ágfalvi (-). Edző: Goran Miljkovic.
Szolnok: ANZULOVIC (10/6), Pavlovic (8), Vaisvila (12/3), OROSZ (14), STEWART (17). Csere: Trepák (2), Szarvas (-), Mérész Cs. (-), Mándity (1), Cziczás (-). Edző: Zoran Martic.
Az eredmény alakulása: 3. perc: 8-6, 7. perc: 15-12, 14. perc: 29-30, 18. perc: 34-33, 23. perc: 43-41, 27. perc: 58-51, 33. perc: 71-57, 37. perc: 79-60.
Kipontozódott: Trepák (a 35. percben).

Játék

Mutasd meg, mit tudsz! Legyen a tiéd a legjobb csapat!

Az indulás után nem sokkal kellemetlen incidens érte a Kaposvárra tartó szolnoki együttest. A vendégeket szállító autóbusz Kecskemét előtt karambolozott. Szerencsére személyi sérülés nem történt, a járműben azonban közel kétmilliós kár keletkezett. A játékosok közel kétórás várakozásra kényszerültek, amíg a tartalék autóbusz megérkezett a helyszínre, s tovább indulhattak.

A találkozó szomorú eseménnyel kezdődött. A jelenlévők egyperces néma felállással adóztak Halmos László emlékének, aki gyógyíthatatlan betegség következtében hunyt el kedden. Az 51 esztendős sportember Kaposvárról indulva lett NB I-es játékos, majd a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének munkatársa. Összesen 26 évig tevékenykedett az MKOSZ-ben és szerkesztette az Infokosár című információs lapot. Halmos Lászlót az MKOSZ saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

A negyeddöntő kényszerű hétközi kezdése meglátszott a nézőszámon, hiszen mintegy 1400 szurkoló figyelte a melegítő csapatokat. Gyönyörű akcióval kezdett a Szolnok: Pavlivic felívelt labdáját Stewart rántotta a gyűrűbe. Felváltva estek a kosarak az első percekben, mert a védelmek sem működtek kellő hatékonysággal. A kaposváriak Archbold duplájával szereztek 8-6-os vezetést, de ezt követően Stewart palánk alatti határozottsága jól jövedelmezett a Tisza-partiaknak. A szolnoki állásokat Archbold támadta, aki a triplákkal hamar 12 pontig jutott. A túloldalon Vaisvila és Anzulovic mutatta meg, hogy ők is értik ezt a műfajt, és 20-14-ről 20-22-re fordítottak.

A folytatásban De Gray emberelte meg magát: mind támadásban, mind védekezésben hasznos volt az amerikai kosaras. Mindkét edző friss emberek bevetésével próbálta szinten tartani csapatát. A gyorsabb támadásokkal kosarat szerző vendégek jól lassították a hazaiak játékát és Anzulovic, valamint Pavlovic találataival őrizték előnyüket a félidő végéig. A vendégek 55 százalékos dobóteljesítményével szemben a kaposváriak 39-es mérleget tudtak felmutatni.

A férfi rájátszás/sport/csapat/kosarlabda/20030409aferfi.htmlSmith, a kanadai hokisból lett paksi kosaras/sport/csapat/kosarlabda/20030414wayne.html

A szünet után Archbold avatta fel a szolnoki gyűrűt, majd Simon szerzett bravúros ziccert. Az addig hat dobást rontó Dzunics a legjobbkor ért el triplát, így 43-38-ra léptek el a somogyiak. Ekkor Orosz vette vállára a szolnokiakat, és centerből fontos kosarakat jegyzett. Óriási csata zajlott minden labdáért, az idegek harcára pedig jó példa volt, amikor a De Gray alá lépő Trepákot ellökte az amerikai. A megítélt technikaikért járó büntetőket aztán a sértett kihagyta a túloldalon. A fergeteges bíztatásba kezdő közönség átlendítette a holtponton a hazaiakat.

A zárás előtt Pavlovic és Martic edző keveredett összetűzésbe a rendfenntartókkal, de szerencsére nem lett botrány. A negyedik játékrész elején Stewart sérült meg, Dzunics újabb triplája pedig a kaposváriak előnyét növelte. A hátra lévő időben már csak a vezetés tartására koncentrált a feljavuló Dzunics találataival 20-as különbség fölé jutó Kaposvár. A második mérkőzést vasárnap rendezik.

Goran Miljkovic: "Amit elterveztünk, azt sikerült végrehajtanunk. Dolgozunk tovább, mert még nagyon messze van a vége."

Zoran Martic: "Az első félidőben jól bírtuk erővel, aztán a hazaiak felülkerekedtek."

A nap másik mérkőzésén:
Debreceni Vadkakasok - Szombathely 98-93 (24-23, 24-19, 24-20, 26-31)

A második összecsapásra szombaton kerül sor. A párharcok három győzelemig tartanak.

Balatoni Hajnalka