Vágólapra másolva!
A GYSEV-Orsi nőikosárlabda-csapatának bosnyák centere, Razija Mujanovic-Brcaninovic - férjével, Mirsad Brcaninoviccsal együtt - csapata csütörtöki, parmai Euroliga-szereplése előtt gépkocsiba vágta magát, és elindult Sopron felé. Az osztrák-magyar államhatáron azonban, Szentgotthárdnál a határőrök feltartóztatták őket, mindkettejük útlevelét, valamint a gépkocsit elkobozták tőlük, mivel a klub vezetői Parmából feljelentették őket azzal, hogy a kocsi a GYSEV tulajdonát képezi, s a bosnyák házaspár ellopta azt.

Mujanovic értelemszerűen nem játszott a vasárnapi, Soproni Postás ellen 72-62-re elveszített rangadón, hétfőn pedig - férjével együtt - bemenekült a Bosznia-Hercegovina Pasaréti út 48. szám alatti nagykövetségére. Előtte azonban jogi képviseletet és védelmet kért és kapott dr. Magyar Györgytől.

Hogy mi is történt valójában Parmában, az nehezen rekonstruálható. Brcaninovic - akinek egész családját szeme láttára irtották ki a boszniai háborúban, s pacemakerrel a mellkasában él - a szentgotthárdi határállomáson péntek hajnalban rosszul lett, és a kórházban, infúzióra csatolva tért magához. Ő állítja: nejét játékra akarták kényszeríteni annak ellenére, hogy dereka súlyosan sérült. Razija ekkor a Parma első ligás futballcsapatának orvosától szakvéleményt kért, mely leszögezi: Mujanovic egészségét veszélyeztetné, ha pályára küldenék.

Ettől kezdve egymásnak ellentmondó állítások következtek. A bosnyák házaspár szerint Török Zoltán, a GYSEV-Orsi klubigazgató és Dirk Bevilaqua edző játékra akarta kényszeríteni a kosarast, ezt utóbbiak tagadják. Mujanovic és férje erre beült a játékos használatában álló, de a klub tulajdonát képező autóba, s el akartak hajtani, a soproni vezetők ezt meg akarták akadályozni, emiatt tettlegességre került sor. Hogy ki kit ütött, az is rejtély, mindenesetre mind Mirsad Brcaninovic, mind felesége testén külsérelmi nyomok láthatók.

Hétfőn a bosnyák nagykövet, hivatalos tolmács és magyar doktor jelenlétében, jegyzőkönyvet vett fel az ügyről, amely immár diplomáciai botránnyá dagadt - a főkonzul már a külügyminisztériumban is járt -, ugyanis Mujanovic hazájában nemzeti hősnek számít, ő a leghíresebb bosnyák sportoló. Az ügyvéd álláspontja szerint a magyar határőröknek nem lett volna joguk ahhoz, hogy elkobozzák a Brcaninovic-házaspár útiokmányait.

Cifrázza a sztorit, hogy a GYSEV-Orsi szerdán a franciaországi Bourges-ban létfontosságú Euroliga-rangadót játszik, amelyen az egészséges és játékra kész Mujanovicra égető szüksége lenne. A 203 centis center azonban hazája nagykövetségén várja az ügy további alakulását.

Ch. Gáll András

[origo]

Eljárás folyik Brcsaninovic férje ellen/sport/csapat/kosarlabda/20021215apecs.html?pIdx=1