Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok válogatottja megvédte címét a kínai Nankingban rendezett 14. nőikosárlabda-világbajnokságon. A tengerentúliak 79-74-re verték az oroszokat, s ezzel szinte hajszálra megismételték négy évvel ezelőtti diadalukat a németországi vébén, amikor ugyancsak az oroszokat győzték le, de akkor hat pont különbséggel.

Bő két negyeden keresztül azt mutatta Van Chancellor edző hölgyválogatottja, amit a világ elvárt az amerikai kosárlabdasport igazi Dream Teamjétől - merthogy a férfiak már nem azok Indianapolis óta. 45-31-nél volt a legnagyobb a különbség, s még a 24. percben is 52-39 állt az eredményjelzőn, de attól kezdve a nagyképűségtől és önteltségtől "alig látó" tengerentúliak mintha elfelejtettek volna kosarazni.

A mezőny legjobbja, Ilona Korsztin (27 pont) vezérelte oroszok makacs következetességgel dolgozták le hátrányukat, a remek hátvéd kosársorozatával 72-71-re feljöttek, de akkor Baranova büntetőt hibázott, majd 73-71-nél a hirtelen tragikus hőssé váló Korsztin, a Bourges sztárja az amerikai gyűrű alatt kihagyhatatlan helyzetből mellétrafált. A végén a szenzációsan játszó Shannon Johnson labdát szerzett, Swoopes büntetőket értékesített, s az amerikaiak nagy nehezen megőrizték minimális előnyüket. A győztesektől Swoopes, Leslie, Catchings és Johnson, Vagyim Kapranov mester csapatában az edző - és a közönség - kedvence, a bűbájos szőke Korsztin, továbbá Baranova volt a legjobb. Az amerikaiak ezzel az örökrangsorban megelőzték az oroszokat/szovjeteket, ez volt hetedik vb-aranyérmük, az oroszok hatot, a brazilok egyet szereztek eddig.

Az aranyérmes amerikai válogatottból két kosaras került be a világbajnokság All Star-csapatába. Shannon Johnson és Lisa Leslie mellett a spanyol Amaya Valdemoro, az orosz Jelena Baranova, továbbá a 24 pontos átlagával a torna legeredményesebbje, az ausztrál Lauren Jackson került be a vb kezdőötösébe. Lisa Leslie ezen kívül a legjobb játékosnak járó díjat is átvehette.

A döntőben:
Egyesült Államok - Oroszország 79-74 (25-15, 23-20, 17-20, 14-19)
Nanking, 1500 néző
vezette: Landeira (spanyol), Julien (francia)
Legjobb dobók: Swoopes 18, Leslie 17, Catchings 16/9, Johnson 11/3, illetve Korstine 27/6, Baranova 18.

Ch. Gáll András