Vágólapra másolva!
Huszonegy ponttal nyert a GYSEV a Pécs ellen a nőikosárlabda bajnokság döntőjének első mérkőzésén, így a három győzelemig tartó párharcban 1-0-ra vezet. A másik soproni csapat, a Postás is magabiztos győzelmet aratott Szekszárdon, a harmadik helyéért zajló párharc első mérkőzésén.

Nőikosárlabda-NB I., döntő, 1. mérkőzés:
GYSEV-Ringa - MiZo Pécsi VSK 66-45 (18-19, 18-9, 17-4, 13-13)
Sopron, 2200 néző
vezette: Hartyáni, Földházi
GYSEV: Bevilaqua 4, ZIRKOVÁ 17/6, BALOGH 14/3, Seres 2, MUJANOVIC 15. Csere: Eördögh, Török 3/3, BÍRÓ 6, DÉNES 5/3, Horváth. Edző: Farkas Sándor.
PVSK: Iványi 6, Csák, 6, Károlyi 9/3, Vilutyte 4, Tuvic. Csere: KELLER 8, DJEMIS 6/6, Kalmár-Nagy 6, Ujvári, Burgmann. Edző: Rátgéber László.

A csapatok Mujanovic szerepeltetése miatt óvás alatt játszották a találkozót, amelyet a GYSEV kimondottan idegesen kezdett. A bosnyák légióst jól tartották a pécsiek, a hazai együttes nem érezte támadásban a ritmust. A vendégek viszont ügyes labda nélküli befutásokkal operáltak, s a 7. percben 16-7-re vezettek.

Farkas időkérése után Zirková és Balogh kosaraival felzárkózott a GYSEV, miközbebn Tuvic a pontok helyett a személyi hibákat gyűjtögette. A második negyedben sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok, majd a játékrész hajrájában a csereként pályára lépett Bíró valamint Mujanovic kosaraival a szünetig 8 pontos előnyre tett szert a hazai csapat.

A harmadik negyedben a kitűnően védekező soproniak a támadásban elbizonytalanodó címvédővel szemben a fokozatosan magabiztosabbá váló Mujaniovic vezérletével szép lassan 20 pontosra növelték előnyüket. A befejező tíz percben mindkét szakvezető pihentette a kulcsembereit a következő meccsekre. A második találkozót csütörtökön Pécsen rendezik.

Farkas Sándor: "Fontos meccset nyertünk meg, 1-0 a javunkra, semmi több."

Rátgáber László: "Amíg úgy játszottunk, ahogy megbészeltük, oktattuk az ellenfelünket. Különböző okok miatt váltani kellett, szétesett a játékunk, így az utolsó negyed a kulcsemberek pihentetéséről szólt."

A 3. helyért, 1. mérkőzés:
Atomerőmű-KSC Szekszárd - Soproni Postás 57-72 (16-24, 11-19, 12-13, 18-16)
Szekszárd, 600 néző
vezette: dr. Páli, Török
KSC: Bulatova (8/6), Szemerédi (12), Szélesy (2), Kajdacsi (6), Vukovics (6). Csere: TÓTH ZS. (13), Darida (-), Sztojkovic (10), Lódi (-). Edző: Ujhelyi Gábor
Postás: Najdenova (5/3), CSÁKÁNY (17/9), Fodor (9), SLJAHOVA (11/3), AMBRUS (19). Csere: Englert (7/6), Russai (4). Edző: Meszlényi Róbert.
az eredmény alakulása: 3. perc: 2-8, 7. p.: 8-18, 15. p.: 20-31, 25. p.: 30-51, 33. p.: 48-57, 37. p.: 50-66.
kipontozódott: Csákány a 40. percben.

Bulatova igen, Sauer nem. Vagyis a GYSEV elleni elődöntőt sérülés miatt kihagyó szekszárdi irányító ott volt a feldobásnál, a Postás már elbúcsúztatott, ám a bronzmeccsre visszavárt amerikai centerére viszont nem számíthatott Meszlényi edző, miután a légiós a tengerentúlon maradt. Ott volt viszont a soproniak kezdő ötösében Ambrus, s a középjátékos háromszor is megverte Vukovicsot. Míg az atomos centerek a személyiket gyűjtögették, Csákány büntetőivel a 3. perc végén már 8-2-re ment a Postás. A soproni magas emberek messze kiléptek a palánk alól, befutásokkal mattolták a hazaiak védekezését. A KSC ziccereket hibázott, így csak futott az eredmény után. A vendégek terve bevált: miután a Postás centerei nemcsak a palánk alatt dolgoztak jól, de középtávolról is pontosan céloztak.

Érdemi változás Ujhelyi Gábor időkérése után sem állt be a hazaiak játékában. Az atomosok támadásban kapkodtak, zónavédekezésük sem volt elég hatékony, így hiába vált Sztojkovic beállásával eredményesebbé a centerjáték, nem tudott közelebb férkőzni ellenfeléhez a Szekszárd. A második tíz percben is marad minden a régiben. Hiába harcoltak ki dobóhelyzeteket a szekszárdiak, a labdák rendre lejöttek a gyűrűről, s miután a védekezés továbbra sem akart összeállni, növelték előnyüket Csákányék.

Később Tóth kosaraival kapaszkodott a KSC. A hazaiak ötöse zsinórban hat pontot termelt, s ezzel ismét tízen belülre került a Szekszárd. Mindez azonban csak pillanatokig tartott, mert a nagyszünet előtti percekben a vendégek egy 7-0-ás rohammal jelentős előnyt szereztek a folytatásra.

Az első félidőben 17 egységig jutó Ambrus mellett Kajdacsi szerezte az első kosarat a fordulást követően, a másik oldalon azonban Najdenova a támadóidő lejártának pillanatában dobott triplát. Ziccert és büntetőt rontott a KSC, így hiába húzta szorosabbra védekezését a hazai csapat, tovább nőtt a különbség.

Minimum 10 pontos előny, a szekszárdiak szerint ennyi kellett volna a visszavágóra reményeik életben tartásához. Ehhez képest a harmadik játékrész közepén már 20 pontos hátrányban voltak Szemerédiék, s látva az atomosok játékát, a folytatás sem ígért nagy változást. A korábban sikereket hozó triplák ezúttal hiányoztak a szekszárdi repertoárból, Bulatova csak a 29. percben süllyesztette el az első hazai hármast.

A záró tíz perc elején aztán ismét távolról talált be a KSC irányítója, Sztojkovic remek horogdobása után pedig tízen belülre került a Szekszárd, miután a Postás ebben a negyedben három perc alatt mindössze egy pontot szerzett. Aztán a mezőny legeredményesebbje, Ambrus, valamint Csákány találataival egy 7-0-ás rohamot vágtak ki a soproniak, s máris visszaállt a korábbi különbség, ami a hajrá perceiben állandósult.

A szekszárdiak nem tudtak győzelemmel búcsúzni közönségüktől, miután hézagos védekezésükhöz jóval az átlag alatti (32%) mezőnybeli dobóteljesítmény társult.

A visszavágót június elsején, szombaton (18 óra) rendezik Sopronban.

Ujhelyi Gábor: "Sajnos, nem tudtuk hazai pályán győzelemmel zárni nagyszerű évünket, de szombaton szeretnénk méltó ellenfelei lenni a Postásnak."

Meszlényi Róbert: "Végig uraltuk a mérkőzést, s úgy érzem, megérdemelten nyertünk. Szekszárdon ezúttal a hőség volt a legnagyobb ellenfelünk."

Botár László, Fekete László

Ajánlat:

Korábban:

Fórum:

Magyar kosárlabda