Vágólapra másolva!
Győzelemmel kezdte szereplését az Euroligában a GYSEV-Ringa nőikosárlabda-csapata, miután hazai pályán 76-71-re nyert a spanyol Valencia ellen.

Idegesen kezdett a GYSEV, a sokkal nyugodtabb spanyolok Pons ügyes betöréseivel pár pontos előnyt szerztek. Aztán Balogh majd Zirková dobott triplát, Vilipic pedig "betakarta" Page-t, a negyed közepén fordított a soproni gárda. A játékrész hajrája pedig egyértelműen a GYSEV-é volt. A zicereket hibázó Bevilaqua helyére beálló Török ügyesen szervezte a soproniak játékát, Vilipic pedig harcosan játszva értékesítette helyzeteit, így nyolc ponttal meglépett a GYSEV. Szünet után szigorított védekezésén a Valencia, fel is zárkóztak a vendégek, akik elsősorban Pons és Fallon révén feljött a spanyol gárda.

A legjobbkor jött a "szlovák kontingens" öt pontja, Zirková triplája és Kovacová kosara. A negyed közepe a Valenciáé volt, négy pontra feljöttek a vendégek. A hosszabb soproni kosárszünetnek, mintkorábban oly sokszor, ha bajban volt az együttes, Balogh Judit vetett véget egy szép triplával, majd Zirková és Vilipic révén 10 pontra nőtt a GYSEV-előny, tombolt a sportcentrum közönsége. Sajnos a negyed végén kicsit kihagyott a figyelem, Valdemoro 5 másodpercen belül dobott négy pontot, így hat lett a különbség szünetig.

A második félidőben hamar fejött egy triplányi távolságra a spanyol gárda, amikor Bevilaqua lopott labdát és dobott szép kosarat két spanyol között. Ez kulcsmomentum volt, az ausztrál irányító magára talált. A továbbiakban is folytatódott az "üldözőverseny", volt, hogy 11-gyel elhúzott a Sopron, de a befejező tíz percben Valdemoro tripláival és Fallon szép középtávoli kosaraival két pontra jött fel a vendégcsapat. A kritikus helyzetekben a nagyon magára találó Bevilaqua tripláival lendítete át a holtponton csapatát, és a csupaszív ausztrál elemllett szinte "eltüntette" a pályáról a spanyolok amerikai kiválóságát, talán legjobb játékosát, Johnsont. A végjátékban személyi hibákkal igyekeztek tördelni a játékot a spanyolok. Először Balogh és Seres ki is hagyott egy-egy büntetőt, de aztán Balogh Kovacová és Bevilaqua is duplázott, így óriási csatában kitűnő mérkőzésen egy remek ellenfél legyőzésével kezdte Euroliga-szereplését a GYSEV.

Esteban Albert: "Gratulálok a soproniaknak. Az első negyed végén elhúzott a GYSEV, és tulajdonképpen ezzel nyert. A többi játékrész kiegyenlített volt, a kritiukus pillnaatokban ellenfelünknél hol Balogh, Hol Zirkov, hol pedig Bevilaqua adta mge azt a pluszt csapatának, ami a győzelemhez kellett nekik. Ahhoz képest, hogy a csapat 20 napja van együtt, és ez volt az első Euroliga-meccsünk, nem játszottunk rosszul."

Farkas Sándor: "Szerintem a győzelm kulcsa elsősorban az volt, hogy Johnsont ki tudtuk kapocslni a játékból. Emellett az is számított, hogy nálunk négy, míg a Valenciában csak három játékos dobott tíz pont fölött."

Első forduló, B csoport:
GYSEV-Ringa - Valencia (spanyol) 76-71 (23-15, 16-18, 19-19, 18-19)
Sopron, 2000 néző, vezette: Janac (szlovák), Herceg (horvát)
GYSEV: BEVILAQUA (15/9), ZIRKOVÁ (19/9), BALOGH (20/6), Kovacová (5), VILIPIC (14). Cs: Török (2), Seres (1), Eördögh. Edző: Farkas Sándor.
Valencia: Gesteira (3/3), Johnson (8/3), VALDEMORO (17/9), PONS (16), Page (6). Cs: Mirchandani (5), FALLON (12), Fernandez (4). Edző: Esteban Albert.

Botár László

Korábban:

A GYSEV-Ringa és a MiZo-PVSK rajtol a nőikosárlabda Euroligában