Vágólapra másolva!
Nem kis célt tűzött ki a férfikézilabda-válogatott elé a Magyar Kézilabda Szövetség: az elvárásoknak megfelelően a csapatnak az első nyolc hely valamelyikén kell végeznie a hétfőn, Portugáliában kezdődő világbajnokságon. A nyolcadik hely persze már "csalódás" lenne, hiszen csupán az első hét jut ki az athéni olimpiára.

Nem nevezhető könnyűnek a férfikézilabda-válogatott helyzete a január 20-án, hétfőn kezdődő világbajnokság előtt. Skaliczki László tanítványai egyrészt nehéz csoportba (az olimpiai bajnok oroszokkal és a világbajnok franciákkal), másrészt nehéz ágra kerültek (a vb-negyedik Egyiptommal, az Eb-harmadik dánokkal és az Európa-bajnok svédekkel), s ebből a sorsolásból csak bravúrral jöhetnek ki úgy, hogy teljesíteni tudják az elvárásokat.

Amit a kézilabda-vébéről tudni kell/sport/csapat/kezilabda/20030115amit.html

Az elutazás előtt tartott sajtótájékoztatót a Magyar Kézilabda Szövetség, s ott Sinka László főtitkár elmondta, a cél a legjobb nyolcba kerülés, illetve az olimpiai kvalifikáció. "Utoljára 1999-ben vett részt a magyar együttes világversenyen, és Egyiptomban hallatlan balszerencsével esett ki s lett tizenegyedik. Miután sem az olimpiára, sem az Európa-bajnokságra nem jutottunk ki, váltani kellett, s új kapitánnyal, Skaliczki Lászlóval vágtunk neki a vb-selejtezőknek. Célunk az volt, hogy olyan eredményt érjünk el, amit a szakma és a közönség vár, elfogad tőlünk. Az első lépést, az Ukrajna elleni kvalifikációt úgy vettük kettős győzelemmel, hogy sem a párharc előtt, sem az első, két góllal megnyert itthoni összecsapás után nem adott nekünk fikarcnyi esélyt senki sem" - nyilatkozta Sinka, aki hozzátette, az elvárás a legjobb nyolcba való kerülés.

"A vizsga előtti vizsgaidőszakon van túl a csapat, hosszú ideje csak a világbajnokságra készülünk, ez volt a nagy cél, most mégis izgulunk. Amikor megkezdtük a közös munkát, akkor azt kérték tőlem a fiúk: ők nemcsak egyszerűen játszani szeretnének, de jól akarnak szerepelni Portugáliában. Ennek megfelelően tűztük ki a célt, ami első látásra nehéznek tűnhet, de így van értelme pályára lépni. Elvárásainknak akkor tudunk megfelelni, ha munkánkba mindent beleteszünk, amit csak tudunk. Az Ukrajna elleni sikeres selejtező óta a válogatott negyvennyolc napot készült együtt, ebből harminchetet edzéssel, tizenegyet mérkőzéssel töltöttünk el. Ami nehéz volt, az Nagy László és Perez Carlos szerepeltetése, ezért is volt számunkra fontos a németországi torna, ahol láthattuk erényeinket és hibáinkat egyaránt. A felkészülés hat blokkban történt, az első még ősszel a Szlovénia elleni két összecsapás volt, a maradék öt pedig az utóbbi hónapban állt össze. Ez alatt az idő alatt kilenc meccset játszottunk. Sajnos a lebonyolítási rendszer a nagycsapatoknak kedvez, nekünk valakit ki kell ütnünk közülük, hogy águnkon a legjobb négybe kerülhessünk" - nyilatkozta Skaliczki László szövetségi kapitány.

A kapitány számításait figyelembe véve, a válogatottnak akkor lehet igazán esélye a nyolc közé jutásra, ha a két könnyű ellenfél, Szaúd-Arábia és Argentína mellett legyőzi Horvátországot, s vagy az olimpiai bajnok oroszokat, vagy a címvédő franciákat is felülmúlja.

"Feladatunk, hogy a lehető legjobb teljesítményre törekedjünk mindig. Ha két ponttal mennénk a középdöntőbe, akkor akármi is lehetne, hiszen a másik ágról kapott két ellenfél közül, ha még egyet elkapnánk, akkor már másodikként be lehetne jutni az 5-8. helyre. Az első helyben gondolkodáshoz már nagyon el kell engedni a fantáziánkat" - érvelt a kapitány.

Vb-cikkgyűjtemény
Menetrend
A magyar keret
Út a vébére
Csoportanalízis
Kis vb-történelem
Mezei balesetet szenvedett


A magyar érdekeltségű találkozókról a Magyar Rádió és a Sport1 élőben számol be.

Pincési László