Vágólapra másolva!
December hatodikán, pénteken a fehéroroszok ellen megkezdi szereplését a magyar nőikézilabda-válogatott a dániai Európa-bajnokságon. A kontinensviadal előtt az [origo] női vonalon dolgozó edzőket szólaltatott meg, ők milyen teljesítményt várnak a címvédő gárdától.
Forrás: EPA
Emlékkép 2000-ből: Farkas Ágnes az Eb-aranyéremmel Fotó: EPA

"A csoportunk nagyon könnyű, azt nyerni kell" - mondta Kovács Péter, a női juniorválogatott szövetségi kapitánya, aki egy éve még másodedzőként segítette Mocsai Lajos munkáját a világbajnokságon. "Úgy gondolom azonban, hogy a középdöntő ága kifejezetten erős. Ha úgy kalkulálunk, hogy a csoportban mindenkit legyőzünk, s négy ponttal jutunk tovább, akkor a C csoport három erős csapata ellen legalább kettőt le kell győznünk, hogy érmet szerezzünk. Nem szabad elfelejteni, hogy a gárda szinte teljesen átalakult."

- A tavalyi, junior-világbajnokság után úgy nyilatkozott, az ezüstérmes fiatalok közül öt-hat játékos gyorsan bekerülhet a nagyválogatottba is. A jelenlegi keretben négy ilyen kézis található. Erre számított?
- Igen, s nagy öröm számomra, hogy utánpótlásvonalon rendkívül jó munka folyik, s ezt nem a személyes dolgaimra értem, hanem a klubok szakmai programjára. Úgy vélem, a fiatalok közül Görbicz Anita az Eb nagy felfedezettje lehet.

- Hogy látja, Kindl Gabriella kiválása mekkora veszteséget jelenthet?
- Nagyon hiányzik majd, hiszen ő volt a védekezés kulcsfigurája. Úgy vélem, éppen a védelem lehet a válogatott Achilles-pontja. De nem szabad keseregni, előre kell tekinteni.

- Annak idején játékosként Ön hasonló sérüléssel szerepelt a világbajnokságon.
- Igen, 1986-ban a harmadik meccsen eltörött a kezem, ennek ellenére folytattam a vébét.

Németh András, a bajnok Herz-FTC szakvezetője a helyszínen tekinti majd meg a csoporttalálkozókat, s nem titkolja, érmet vár az együttestől. "A felkészülés kezdeti szakaszán láttam a csapatot játszani, de az azóta érkező hírek megnyugtatóak. Megfelelő formában, jó összeállításban szerepelhetünk, s bár a hivatalos elvárás az 5-6. hely, én személy szerint érmet várok."

- Mocsai Lajos úgy nyilatkozott, Kindl sérülése miatt Tóth Tímea kulcsszerepet kaphat a védekezésben.
- Biztos vagyok abban, Tímea megoldja a rábízott feladatokat. Tavaly volt alkalma edződni a Bajnokok Ligájában, megszokta az ilyen szintű összecsapásokat.

Amit a kézilabda Eb-ről tudni kell/sport/csapat/kezilabda/20021203amit.htmlA magyar keret/sport/csapat/kezilabda/20021118amagyar.html

Nemcsak Németh András ennyire optimista, kollégája, a Vác női csapatának szakvezetője, Hajdu János is úgy véli, lehet sansz az éremre. "A szívemre kell hallgatnom, amely azt mondja, a gárda jó lehet a dobogóra, amely már világbajnoki kvalifikációt is jelentene. Az új csapat mindig nagy rizikót jelent, de a válogatott rendkívüli tehetségekből áll, Mocsai Lajos nagyon felkészült edző, s az előzetes mérkőzések azt mutatják, képesek lehetnek a csodára. Feltétlenül ellenünk szól, hogy címvédőként minden ellenfél ránk feni a fogát, ellenünk készül."

- Hasonlítható-e a mostani helyzet a két évvel ezelőtti, romániai Eb-hez, amikor szintén az ötbe kerülés volt a cél, s sikerült a nagy bravúr?
- A történelmet nem írják, két éve nem minden válogatott érkezett teljes csapattal, az olimpia után sok nemzet fiatalításba kezdett, mi viszont szerencsés csapatépítés folytán esélyessé váltunk.

- A kardinális kérdés még mindig Kindl kiválása.
- Ebben Mocsai véleménye a mérvadó: a védelem tengelyének kiesésével kulcsszereplőjét vesztette el az együttes. A Győr sikereinek a titka például éppen a négy belső ember védekezésén alapszik, amelynek Gabi alapembere volt.

Vura József, a Győri Graboplast ETO szakvezetője bízik a fiatal csapatban, s abban, hogy tanítványai megállják helyüket a nemzetközi élvonalban is. "Nem lesz könnyű dolga a válogatottnak, hiszen nem volt gördülékeny a felkészülés, az utolsó pillanatban is változtatni kellett a csapaton. Kindl hiányozni fog a védekezésben, ez nem vitás, a hatos fal alacsonyabb lett, ráadásul egy rutinos, Európa-bajnok kézilabdázó esett ki. Nagyon bízom a győri játékosaimban, hiszen egy jó Eb-szereplés meghatározhatja további pályafutásukat, remélem, hasznára lesznek a csapatnak. Görbicz Anita nemzetközi meccseken is bizonyított már, fiatal kora ellenére húzóembere lehet a válogatottnak."

A kézi-Eb menetrendje/sport/csapat/kezilabda/20021111akezieb.htmlKézilabdahttp://forum.origo.hu/forum?act=show&fid=24100

A sok optimista vélemény után Zsiga Gyula, a Cornexi szakvezetője a realitás talaján maradva próbált előretekinteni. "Mivel csupán a felkészülés kezdeti szakaszán játszott Horvátország elleni találkozókat láttam, tiszta, korrekt véleményt nem tudok formálni. Csak hallottam, a külföldi tornákról, de úgy vélem, válogatottunk gyerekcipőben jár, új játékosokat kell beépíteni, új koncepció szerint dolgoznak, ráadásul az előjelek sem rózsásak. Ezek alapján a szerényebb helyezés sem elképzelhetetlen, véleményem szerint a 3-8. hely között bármelyik összejöhet."

- Két játékosáról, Kulcsár Anitáról és Németh Helgáról milyen híreket hallott?
- Beszéltem mindkettőjükkel, s mivel kulcsjátékosokról s nem perememberekről van szó, nagy az elvárás velük szemben. Így akadtak olyan meccseik, ahol elégedett volt velük a kapitány, s volt, amelyiken nem. Kindl Gabi kiesésével lehet, Helga is nagyobb szerepet kap majd a védekezésben. Egy magas ember hiánya amúgy is kihathat az egész játékra, hiszen sáncoló védő hiányában akár a kapusteljesítmények is visszaeshetnek.

Pincési László