Vágólapra másolva!
December 6-15-e között Dánia három városa ad otthont az 5. nőikézilabda Európa-bajnokságnak. A kontinensviadalt immáron második alkalommal rendezheti a skandináv ország, amelyre Magyarország címvédőként érkezik. Összeállításunkban a sportág szerelmeseinek próbálunk kedveskedni, összegyűjtve azon háttérinformációkat, amelyek kapcsolódnak az eseményhez.

A torna első három helyezettje automatikusan résztvevője lesz a jövő évi, 2003. december 1-14-i, horvátországi világbajnokságnak, ahol Oroszország címvédőként, a horvátok pedig házigazdaként már biztosították helyüket. A további helyekről playoff-mérkőzések döntenek, amelynek sorsolását december 15-én, Aarhusban ejti meg a nemzetközi szövetség. Az Európa-bajnok automatikusan résztvevője lesz a 2004-es olimpiának, valamint a 2-5. helyezettel együtt a 2004-es, magyarországi Eb-nek (2004. december 9-19.) is.

A mérkőzéseket három helyszínen rendezik, a legfontosabb Aarhus, ahol minden játéknapon lesz találkozó, s a 4700 fős, szupermodern Arenaenin ad otthont az elődöntőknek és a döntőnek egyaránt. Farumban a C csoport vendégeskedik, s a középdöntőre az orosz, norvég, német, spanyol négyes továbbjutói mellé csatlakozik a magyar kvartett három legjobbja. A 3700 fős csarnok Koppenhágától húsz kilométerre található. Helsinge városkája - a mindössze 1600 fő befogadására alkalmas csarnokban - az A csoportot fogadja, amelyben Jugoszlávia, Svédország, Románia és Ausztria szerepel.

A hírek szerint Aarhusba, a dánok mérkőzéseire már minden jegy elkelt. A szervezők nyolcszáz önkéntest foglalkoztatnak majd az esemény során, s várhatóan több mint 300 újságíró érkezik Európa országaiból.

Az Európa-bajnokság logóját Finn Nygaard tervezte, az ábra a sportág nevére, azaz egy kézre és egy labdára utal. "Gondolataimat a kéz és a labda szó vezérelte, amelyekből összeáll a sportág neve. Visszatértem tehát a két motívum alapjaihoz, így kreáltam a végtelenségig leegyszerűsített formát" - magyarázta a művész.

Ami a magyar részvevőket illeti, Sinka László, a Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára örömmel újságolta, "erős csapattal" érkeznek Dániába. A válogatott mellett ugyanis sportdiplomáciai vonalon is sikerült előrelépni. Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) egyik képviselője éppen Sinka László lesz, rajta kívül az egykori kiváló játékvezető, Andorka Sándor megfigyelőként, a Kékes Csaba, Kékes Pál kettős pedig bíróként tevékenykedik.

A játékvezetők: Reisinger/Kaschütz (osztrák), Bacsev/Dobrev (bolgár), Bruun/Nielsen (dán), Fernandez/Permuy (spanyol), Borrotti/ Marcet (francia), Ehrmann/Künzig (német), Kékes/Kékes (magyar), Liachovicius/Paskevicius (litván), Vizthum/Choquard (svájci), Rancik/Beno (szlovák), Shal/Konoplastij (ukrán), Maric/Gardinovacki (jugoszláv).

Pincési László