Vágólapra másolva!

Az NHL szakírói máris eszeveszett számolgatásba kezdtek. Először is, ebben az élemedett korban senki sem nyert még Art Ross-trófeát, ami a szezon legeredményesebb pontszerzőjének jár. (A legöregebb pontkirály Gordie Howe volt 35 évesen.)

Másodszor, ha Super Mario így folytatja, akkor egy 82 fordulós évadban akár a 200 pontig is eljuthat, sőt, veszélyeztetheti Wayne Gretzky 212 pontos, megdönthetetlennek hitt abszolút csúcsát.

"Ez őrültség, ilyesmire ne is gondoljon senki" - hűtötte le a forrófejűeket Lemieux. "A legfontosabb az, hogy ne fájjon a hátam, és legalább 70-75 meccset tudjak játszani az alapszakaszban."

Márpedig 1989 óta ilyesmire csak két szezonban volt példa, különben vagy éppen nyugdíjasként tengette napjait a sztár, vagy a nyirokmirigy-rákkal küzdött, vagy fájós derekát kúrálgatta.

Mario Lemieux-t még nem lehet leírni/sport/csapat/amerika/20021013mario.html

Ettől függetlenül az új szezonban bevezetett "sztárbarát" szabályok tényleg jót tettek a játéknak. Amit eddig elnéztek a bírók - a kapu felé korcsolyázó támadók kézzel-lábbal-bottal történő akadályozását a középső harmadban -, azért most kíméletlenül kiállítás jár. Ma már kétszer is meggondolják a védők, hogy odacsapjanak a csatárnak, mert azonnal jön a két perces kisbüntetés, ami nagy valószínűséggel góllal jár.

A mintát a Salt Lake City-i téli olimpia szolgáltatta, ahol az utóbbi évtizedek legszórakoztatóbb hokiját láthatta a közönség - mivel a nemzetközi szabályokat alkalmazták, nem pedig az NHL minden durvaságot megengedő "kőkorszaki" reguláit.

Az új szabályokat szinte a sztároknak találták ki: ők - Lemieux mellett Jagr, Bure, Fjodorov, Kovaljov, Leclair - képviselik a nagybetűs játékot a hokit csak ugató verőlegényekkel szemben. És a jelen környezetben Jagrék úgy lubickolnak, akár hal a vízben.