Vágólapra másolva!

Jao részvételének megtiltását a drafton, ugyanakkor az elvi hozzájárulást NBA-s karrierjéhez a CBA, a Kínai Kosárlabda-szövetség pénteki kommünikéje tartalmazza. Az eddig is valószínű volt, hogy Jaót nem engedik el draftra, sőt, a kínai hatóságok azt is közölték, hogy mivel a világbajnokság után a szöuli Ázsia Játékokon is számítanak Jaóra (s az október 14-én fejeződik be), a játékos csak a november 1-i szezonkezdést megelőző bemutató mérkőzések hajrájára csatlakozhat csak új csapatához. Ha valóban Jaót választja ki a Rockets, akkor ő lesz az első külföldi profijátékos, aki 1-es sorszámmal kel el az NBA-drafton.

A közelmúltban Rudy Tomjanovich, a Rockets edzője Shanghajban járt, s találkozott Jaóval, valamint a Cápák és a Kínai Kosárlabda-szövetség vezetőivel. Ha Jao leszerződik a Houstonhoz, akkor jövedelmének felét köteles lesz leadni a kínai államnak.

A játékos érintőmagassága 291 cm, azaz majdnem eléri a 305 centi (10 láb) magasan lévő gyűrűt. Innen már csak egy macskaugrásnyit kell emelkednie, hogy zsákolni tudjon.

Jao hihetetlen statisztikai adatokkal érkezik Kínából: a bajnoki döntőben 21 mezőnykísérletét értékesítette megszakítás nélkül (!), 44 ponttal és 21 lepattanóval vezette csapatát a bajnoki címre. Jao vérbeli kosarasfamíliából származik, édesanyja a nemzeti válogatott centere volt.

A szakemberek úgy tartják, jelenleg a világon egyedül ő lehet képes arra, hogy - talán - egy az egyben játsszon Shaquille O'Neal ellen, és valamelyest megfékezze a háromszoros bajnok los Angeles Lakers centerét.

Az "úttörőnek" számító Vang Cse-cse Dallasba igazolása óta egyébként Kínában óriási népszerűségnek örvend a tengerentúli liga, s amíg tart a szezon, addig minden nap látható a tévében NBA-mérkőzés.

Ch. Gáll András

Ajánlat:

Bajnok a Lakers

Fórum:

New NBA fan fórum