Fehérorosz és orosz hokisok csaltak, felfüggesztették a játékjogukat

(SP)CHINA-BEIJING-ICE HOCKEY-KHL-REDSTAR VS DINAMO MINSK se
(170114) -- BEIJING, Jan. 14, 2017 (Xinhua) -- Sean Collins (L) and Tuukka Mantyla (R) of Beijing Kunlun Redstar vie with Pettersson Fredrik of Dinamo Minsk of Belarus during the Kontinental Hockey League (KHL) match at Le Sports Center in Beijing, capital of China, Jan. 14, 2017. (Xinhua/Ding Xu)
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) hét hokis játékjogát felfüggesztette egy fehérorosz bajnoki mérkőzést érintő bundázás miatt.

Az IIHF öt fehérorosz és két légiós orosz játékos esetében látta igazoltnak, hogy megegyeztek: csapatuk egy tavaly őszi meccsét úgy befolyásolják, hogy vereség legyen a vége.

A 2019. novemberi találkozón a Dinamo-Molodecsno hazai pályán két harmad után 5-2-re vezetett a Mogilev ellen, a vendég együttes azonban a befejező játékrészben négyszer is eredményes volt és megfordította az eredményt.

A gyanús végkimenetelt követően a fehérorosz belügyminisztérium vizsgálatot kezdett, s kiderítette, hogy a házigazda csapat hokisai közül heten - köztük a kapus - csapatuk vereségére játszottak, illegális jutalom fejében. A fehérorosz szövetség fegyelmi bizottsága az ügyet az IIHF elé vitte, amely a mostani fegyelmi határozatot hozta, de az esetnek várhatóan büntetőjogi következményei is lesznek.