Már három dán kézilabdaklub mondott nemet az Európa-liga-szereplésre

- handball Horizontal
Denmark's Kathrine Heindahl reacts after the draw during the main round group 1 match between the Serbia and Denmark at the Women's Handball World Championship in Kumamoto on December 11, 2019. (Photo by CHARLY TRIBALLEAU / AFP)
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány okozta pénzügyi nehézségekre hivatkozva már három dán női kézilabdacsapat mondott nemet az Európa-liga következő kiírásában való szereplésre.

Miután hétfőn hivatalosan is befejezettnek nyilvánította a dán szövetség az idei kézilabdaidényt, eldőlt, hogy mely csapatok indulhatnak az európai kupákban. Illetve indulhatnának.

A dán TV2 információi alapján ugyanis a Nemzeti Sport Online azt írja, hogy a női bajnokságban negyedik Köbenhavn, és az ötödik Silkeborg is jelezte, nem vállalja a szereplést a második számú kupasorozatban, az Európa-ligában (eddig EHF-kupa néven futott ez a sorozat).

Abban mindkét klub vezetése egyetért, hogy sportszakmai szempontból nagyszerű dolog lenne a részvétel, a koronavírus-járvány miatt ingataggá vált gazdasági helyzetben viszont nem vállalhatják ezt a kockázatot. Mint azt a Köbenhavn tulajdonosa, Kim Mikkelsen kifejtette, a bevételek jelentős része az Európai Kézlabda-szövetséget (EHF), így a kluboknak kevés lehetőségük van profitot termelni. Ugyanakkor az EHF előírásainak – például a LED-világítás felszerelése, a kék színű talaj, a közvetítési állomáshelyek kiépítése – meg kell felelni, ez pedig költségekkel járna.

A dán szövetség helyettesek után nézett, és az Aarhusnak, a Randersnek és a Nyköbingnek is felkínálta az indulási jogot, de közülük a nyolcadik helyen végző Randers már jelezte, hogy nem kíván élni a lehetőséggel.