A nap, amikor Michael Jordan Budapesten játszott

BASKETBALL - JORDAN ARGU BASKETBALL - JORDAN ARGU Horizontal
Basketball star Michael Jordan (C) of the Chicago Bulls (C) argues a foul call against him in the fourth quarter at the United Center in Chicago 24 March. Jordan was seven for 23 in his first game in Chicago since retiring 17 months ago. AFP PHOTO (Photo by VINCENT LAFORET / AFP)
Vágólapra másolva!
Most, amikor a The Last Dance című filmsorozat kapcsán a csapból is Michael Jordan folyik, érdemes megemlékezni arról az eseményről, amelyen a világ valaha volt legjobb férfi kosárlabdázója Budapesten szerepelt. 1982. június 20-án történt mindez a Budapest Sportcsarnokban.

Merő kíváncsiságból, a sorozat nézése közben jutott eszembe, vajon melyik volt az első magyar nyelvű újságcikk, amely bemutatta az olvasóknak Jordant. Nem kellett sokáig keresgélni, mert az 1982. június 20-i Népsportban rövid interjút olvashattunk az akkor még a North Carolina színeiben, az NCAA-ban, azaz az amerikai egyetemi bajnokságban játszó kosarasról. Ezt idézzük fel most.

"Tizenkilenc éves vagyok.

Nagy kosárlabdázó akarok lenni."

Már most is az. Mi még a célja?
Hogy a profi ligában szerepelhessek.

Melyik csapatban?
Mindegy, csak profi legyen. Bár nem a játékosok, hanem a klubok választanak, én legszívesebben a Los Angeles Lakershez mennék. De három évet még mindenképpen várnom kell erre. A szabályok rögzítik: csak az egyetem befejezése után lehet váltani.

Mit tanul?
Testnevelő tanár leszek.

Akar is tanítani?
Nem. Amíg játszom, addig semmiképpen sem.

Most miből él?
A tandíjat és az ellátást az egyetem fizeti. Pénzt nem kapok. Szabadidőmben a tanulás és a sport mellett dolgozom. Különböző kosárlabda-táborokban segédkezem.

Mi a véleménye az európai kosárlabdáról?
Nem ismerem. Egyetlen alkalom kivételével csak amerikaiak ellen játszottam. A kivétel az volt, amikor az idén a jugoszláv válogatott látogatott el hozzánk. A North Carolina hát ponttal győzött.

Ki tetszett a legjobban a jugoszlávok közül?
Drazsen Dalipagics. 41 pontot szerzett. Fantasztikus. A North Carolina ellen ez még senkinek sem sikerült.

Hol járt már a világon?
Sehol. Az első külföldi utam Genfbe, majd Budapestre vezetett.

Mire kiváncsi Magyarországon?
A mérkőzésre.

És?
És mindenre. De mint említettem, a legfontosabb számomra a kosárlabda.

Ez volt tehát az első interjú, amelyet az akkor 19 éves Michael Jordan a Népsportnak adott. Ami a meccset illeti: az USA válogatottja Genfből érkezett Budapestre. 1982. június 19-én a svájci városban csapott össze először az amerikai válogatott és az Európa-válogatottnak nevezett együttes. A genfi mérkőzésen Európa 111-92-re nyert az amerikaiak ellen.

Jordan ezen a mérkőzésen 18 pontot dobott.

A két csapat együtt repült a magyar fővárosba, hogy 1982. június 20-án ismét megmérkőzzön a Budapest Sportcsarnokban. 9000 néző tekintette meg a meccset. A magyarok számára óriási megtiszteltetésnek számított, hogy az Európa-válogatottban Losonczy Árpád is szerepet kapott. Erről így beszélt:

"A FIBA Hepp Ferenc-emléktornát rendezett Budapesten 1982. július 20-án, az egyik program az Európa–Egyesült Államok mérkőzés volt, és az illetékesek úgy gondolták, a helyszín miatt legyen a kontinens csapatában egy magyar is, a szövetség pedig engem jelölt ki. Én nem jártam sem Eb-n, sem vb-n vagy olimpián, nem voltam ott a kupasorozatok döntő meccsein, azaz ugyanúgy nem ismert a kutya sem az Európa-válogatott öltözőjében, mint korábban a magyaréban, és a lehetőséget nem a teljesítményemmel érdemeltem ki.

Az egyik barátom szerint ez pompás, hiszen eszerint, ha végigjátszom a negyven percet, akkor negyven pontig jutok.

Európa-válogatott - Egyesült Államok 103-88 (45-35)
Budapest Sportcsarnok, 9000 néző: Vezette: Turner (angol), Horváth Géza

Európa: Corbalan 7, Dalipagics 21, Tkacsenko 9, Kropilak 8, San Epifanio 10. Csere: Miskin 15, Berkowitz 14, Marzorati 4, De La Cruz 6, Losonczy 6, Jerkov 3.
USA: Jones 15, Paxson 6, Jordan 19, Russel 14, Turner 4. Csere: Sitton 11, Payne 1, Cox 2, Thomas 10, Revelli 2, Carter 2, Grandholm 2

Az amerikai csapat legponterősebb játékosa Michael Jordan volt. Mellette a kezdőötösben feltűnt még a Chicago Bulls másik híres játékosa, az első Jordan-érában szereplő John Paxson is. Az amerikai csapat kétszer kikapott.

A játékosok panaszkodtak, hogy korán kellett játszaniuk, erre az volt a magyarázat, hogy az ekkor zajló spanyolországi labdarúgó vb meccseit délután és este adta a tévé, ezért ennek a kosárlabda-eseménynek nem tudtak helyet szoítani főműsoridőben.

Akinek van kedve, az egész meccset megnézheti, itt.