A Szeged kirúgta az edzőjét, majd legyőzte a verhetetlennek hitt Veszprémet

Ilyés Ferenc, kézilabda
Szeged's Ferenc Ilyes celebrates at the final whistle after winning the European Handball Federation cup final match between French side Montpellier Agglomeration and Pick Sceged of Hungary at the Max Schmeling Hall in Berlin on May 18, 2014. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN (Photo by ODD ANDERSEN / AFP)
Vágólapra másolva!
Van egy rossz hírünk a MOL-Pick Szeged kézilabda-csapatának rajongóinak. Csapatuk következő magyar bajnoki címére 2029-ig várni kell. 1996, 2007 és 2018 után ez az év jönne ugyanis a számsorban. Mindez persze áprilisi tréfának is rossz lenne. Ennél sokkal komolyabb dolog, ahogyan 2007-ben egy elveszített alapszakasz és egy katasztrófába fulladt december után után megnyerték a Veszprém elleni, három győzelemig tartó döntőt az NB I-ben.

Az ezredforduló után a Szeged még egyértelműen a Veszprém mögött volt a magyar férfi kézilabda erősorrendjében. Mögöttük ott volt a Dunaferr is, mely 2011-es megszűnése előtt sorozatban nyolc alkalommal zárt a bajnokság harmadik helyén, és a két nagy dolgát többször is megnehezítette. A 2006-os Magyar Kupa-győzelem azt mutatta, hogy egyértelműen jó úton járnak.

Ezt a sikert még a 20. század legjobb magyar kézilabdázójának, Kovács Péternek az irányításával érte el a csapat.

Nenad Puljezevics teljesen a veszprémiek fejére nőtt a 2007-es bajnoki döntőben Forrás: AFP/Kisbenedek Attila

A legenda nyári menesztése után a szerb Zoran Kurtes lett az új vezetőedző, akivel a nagy reményű 2006-07-es szezont megkezdték. A Szeged ekkor – már csak földrajzi elhelyezkedésének is köszönhetően – tele volt délszláv kézilabdázókkal. Daniel Andjelkovic, Ratko Djurkovic, Milorad Krivokapics, Nenad Puljezevics, Ognjen Backovic, Nedeljko Jovanovic és Vladan Matics is a keret tagja volt a szezon kezdetekor.

A legjobb magyar játékosok közül pedig Ilyés Ferenc, Vadkerti Attila, Mezei Richárd és Bajusz Sándor is a csapatot erősítette.

Sokáig mégsem utalt rá semmi, hogy ez a társaság képes lenne letaszítani a trónról a Veszprémet egy három nyert mérkőzésig tartó bajnoki döntőben.

A Meshkov Bresztet és a Schaffhausent megelőzve BL-csoportjából még továbbjutott a Szeged, azonban a decemberi nyolcaddöntőben összesítésben egy góllal (50-49) alulmaradt Juan Carlos Pastor Valladolidjával szemben. A spanyolországi csalódást követően címvédőként már a nyolcaddöntőben kiestek a Tatabányával szemben. Ez volt az a mérkőzés, amikor

Nedeljko Jovanovics a mérkőzés után, a Délmagyarnak adott nyilatkozatából kiderült, azt hitte, hogy ők ott éppen akkor egy bajnoki találkozón szerepelnek, így a döntetlen jó nekik.

Nem volt jó, a kupában ekkor döntetlen esetén automatikusan a vendégcsapat jutott tovább a következő körbe.

Vladan Matics szezon közben vette át a Szegedet, majd fél év alatt bajnoki címre vezette Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ha ez nem lenne elég, három nappal később az akkor még pályafutásuk inkább elején járó, későbbi válogatott játékosokkal (Császár, Törő, Zubai, Iváncsik Tamás, Nagy Kornél) felálló Dunaferr 33-22-re kiütötte a szegedi együttest – most már tényleg a bajnokságban.

Íme a Szeged 2006 decemberi vesszőfutása, ami Kurtes állásába került:

  • december 3. Valladolid 25-25 (otthon, BL-nyolcaddöntő)
  • december 10. Valladolid 24-25 (idegenben, BL-nyolcaddöntő)
  • december 13. Tatabánya 33-33 (hazai, Magyar-kupa, nyolcaddöntő)
  • december 16. Dunaferr 22-33 (idegenben, NB I, 16. forduló)

Kuntics helyét a csapat akkor 36 éves balszélsője, az addig az idényben már másodedzőként is tevékenykedő Vladan Matics vette át

- a lehető legmélyebb szakaszban. A rossz eredmények további következménye volt, hogy a játékosokat 10 %-os bércsökkentéssel sújtották. Ami ezután következett, arra az eddig leírtak alapján senki nem mert nagy összegben fogadni.

Decemberben még senki nem látta jönni a Szeged 2007-es bajnoki címét Forrás: MOL-Pick Szeged

A Szeged összezárt, és a Veszprém mögött megszerezte az alapszakasz második helyét. Ennek azért lett jelentősége, mert így a Dunaferr elleni bajnoki elődöntőt ők kezdhették és fejezhették be hazai pályán. Az ötödik mérkőzésen ennek jelentősége is volt, ahol az utolsó öt percben fordítottak, és 28-26-ra legyőzték riválisukat. Ezzel nem csak hogy visszavágtak a decemberi kiütésért, de még a bajnoki döntőbe is bejutottak.

A Szeged úgy vágott neki a bajnoki döntőnek, hogy az azt megelőző 36 Veszprémben lejátszott mérkőzésből mindössze egyet tudott megnyerni.

Továbbá a Veszprém érkezhetett pihentebben a párharcba, Zdravko Zovko együttese három sima győzelemmel ejtette ki a PLER-t az elődöntőben. Ugyanakkor közvetlenül a döntő első mérkőzése előtt Kiril Lazarov, a veszprémiek sztárja lábsérülést szenvedett, így nem léphetett pályára az első két felvonásában.

Ez rányomta a bélyegét az amúgy eléggé motiválatlan csapat képét festő Veszprém játékára. Carlos Pérez 10 gólja is kevés volt a bakonyiaknak, hogy lezárják a találkozót a rendes játékidőben. A Szeged hatalmasat küzdött, Lele Ákos és Krivokapics góljával az utolsó pillanatokban mentették hetespárbajra a meccset. Ott hazai oldalon - a Lazarovot helyettesítő - Marko Vujin, valamint Pásztor István is hibázott, míg a vendégeknél még a kapus Puljezevics is belőtte a maga büntetőjét. A győztes hétméteres Krivokapics nevéhez fűződött, a

Szeged története második Veszprémben aratott sikerével elvette a rivális pályaelőnyét.

A második mérkőzésen a Szeged nem adott esélyt a Veszprémnek (25-22 úgy, hogy a két kezdő átlövő, Pérez és Vujin összesen egy gólt dobtak), de ez fordítva is igaz volt a harmadik összecsapásra is. A Veszprém – a visszatérő Lazarovval a soraiban - 39-26-ra nyert, igaz, a Szeged nem tett ebbe a meccsbe túl sok energiát, akik mindent feltettek a negyedik, számukra hazai pályán megvívandó találkozóra.

Egy bajnoki döntőt könnyen eldönthet a két kapus közötti különbség. Ebben a párharcban nem csak ennek volt jelentősége, mégis meghatározó volt, hogy

a veszprémi Dejan Perics csak ezen a harmadik meccsen tudott felnőni (48 %-os védési hatékonyság) a szegedi oldalon végig parádés teljesítményt nyújtó Puljezevicshez.

A Tisza-partiak 2007-ben honosított belgrádi kapusa a negyedik mérkőzésen is olyan stabilitást adott a szegedi védelemnek, amivel nem lehetett kérdés, hogy meglesz a bajnoki címhez szükséges harmadik sikere is a csapatnak. Az Újszegedi Sportcsarnokban 2007. május 23-án nagyjából ötezren zsúfolódtak be, hogy a helyszínen éljék át a trónfosztást.

Napjainkban már csak 3 500 főre van hitelesítve az eredetileg uszodának készült létesítmény. Jó hír, hogy már nem kell sokat várni a szegedi drukkereknek, hogy ne 40 fokban, esőerdei páratartalomban, az ájulás határán kelljen buzdítani csapatukat. Tavaly november végén letették a klub legújabb korához méltó, 8 300 fős aréna alapkövét a Felső Tisza-parton. A várható átadás 2021 novembere lesz, nagyjából két hónappal a férfi Európa-bajnokság kezdete előtt, aminek Szeged is otthont ad majd.

Azon a májusi napon nem volt opció, hogy ne a Szeged nyerjen. A közönség fantasztikus volt, ahogyan a védekezés és mögötte Puljezevics is. Támadásban pedig Krivokapics, Andjelkovic és Vadkerti akkor lőtt gólt, amikor kedve tartotta. A Veszprém végig csak rohant az eredmény után, a 41. percben már 20-12 is volt az állás. Ekkor Vujinnál elszakadt a cérna, és megütötte Vadkertit, amiért piros lapot kapott.

A Szeged a mérkőzést az utolsó pillanatig kézben tartotta, és 25-23-as győzelmével története második aranyérmét ünnepelhette az NB I-ben.

1996 után 11 évvel, és 2018 előtt 11 évvel története egyik legzaklatottabb szezonjában senki nem számított rá, hogy a Szeged bajnok lesz. Vajon a következő aranyéremre is 11 évet kell várni? 2029 még nagyon távolinak tűnik. Ha azt nézzük, hogy a Szeged játékoskeretét tekintve éppen mostanság éri utol a Veszprémet - vagy inkább zárkózik fel mellé -, akkor sok pénzt nem tennénk arra, hogy 2029-ig csak ezüstérmeket visznek haza a Tisza-partra a játékosok.

Férfi kézilabda NB I, 2006-07, DÖNTŐ, 4. mérkőzés
Pick Szeged - MKB Veszprém 25-23 (16-10)
Újszegedi Sportcsarnok, 5000 néző
vezette.: Kékes Csaba, Kékes Pál
gólok: Krivokapic 7/1, Vadkerti 6, Mezei 3, Berta 3, Andjelkovic 3, Bajusz 1, Bendó 1/1, Ilyés 1, illetve Iváncsik G. 6/3, Pásztor 4, Gulyás 3, Vujin 2, Gál 2, Putics 2/1, Eklemovic 1, Lazarov 1, Pérez 1, Gál 1
hetesek: 6/2, illetve 6/4
kiállítás: 16, illetve 12 perc
A párharc győztese és a bajnok: Pick Szeged, 3-1-gyel

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.

Címlapi kép: Ilyés Ferenc a 2014-ben megnyert EHF-kupa döntője után.