Két magyar kézilabdás tehetség is ott van a világ legjobbjai között

Szita Zoltán, kézilabdad
Hungary's Zoltan Szita celebrates his goal, 24-24, during the Men's European Handball Championship, preliminary round Group E, match between Denmark and Hungary at Malmo Arena, on January 13, 2020. (Photo by Andreas HILLERGREN / TT NEWS AGENCY / AFP) / Sweden OUT
Vágólapra másolva!
Raúl Entrerrios 39., Uwe Gensheimer 34., Mikkel Hansen 33., Zlatko Horvat 36., Nikola Karabatic 37., Kiril Lazarov 40., Andy Schmid 37. születésnapját ünnepli idén. Mi következik ebből? Egy hamarosan bekövetkező generációváltás a kézilabdavilág elitjében. Ennek kapcsán összeszedtük azt a 15 fiatal tehetséget, akik méltó utódjai lehetnek a fent felsorolt legendáknak.

A legtehetségesebb 23 éven aluli fiatalok listáján az 1997. május 13. után született játékosok közül válogattunk. Épphogy korhatár felett van Barcelona jobbszélsője, Aleix Gómez (1997. május 7.) és a francia Romain Lagarde (1997. március 5.), aki a német Rhein Neckar-Löwen csapatának az irányítója, ezért az ő nevüket fájó szívvel ugyan, de nem tudtuk feltenni a rangsorba.

Viszont örömmel mondhatjuk, hogy két magyar játékosnak is helyet tudtunk szorítani a listán mindenféle erőlködés nélkül. Sőt, méltán állítjuk, hogy még jó pár hazai fiatal ott van közvetlenül az általunk kiemelt 15 mögött.

A 15 tehetségből 13 a Bajnokok Ligájában kézilabdázott a félbeszakított szezonban, közülük már többen is alapemberek voltak csapatukban. A listára három-három irányító, balátlövő és jobbszélső, két-két balszélső és jobbátlövő, valamint egy-egy beálló és kapus került fel.

15) Emil M. Jakobsen

Dánia, balszélső, 22 éves, GOG Gudme
A dán válogatott öregedőfélben van. Talán csak a legutóbbi két Eb-t megnyerő spanyolok kerete idősebb az elitben, mint a 2019-es, számukra hazai vb-t tízből tíz győzelemmel behúzó együttes. Éppen ezért nagy szüksége van Dániának az olyan tehetségekre, mint Jakobsen, akinek technikai képességei már-már Anders Eggertet idézik.

14) Kecskés Dániel

Magyarország, jobbszélső, 18 éves, MOL-Pick Szeged
Az Iváncsik-családot leszámítva a magyar kézilabda nem bővelkedik a technikás szélsőkben – tartja a hiedelem. Vannak ugyan ellenpéldák, mint amilyen Törő Szabolcs volt, vagy napjainkban Hornyák Péter, de alapesetben tényleg nem az a jellemző, hogy cunderekkel és látványos ejtésekkel „operálnának" a szélsőink.

A Szeged nem véletlenül igazolta le pár napja Kecskés Dánielt, aki az előző nyári U19-es vb-n hívta fel magára a figyelmet azzal, hogy beválasztották a torna álomcsapatába. Az 5. helyig menetelő magyar válogatottból ezért rá esett a választásunk, hogy felrakjuk erre a listára. Helyenként borzasztó nehéz helyzetekből szerzett gyönyörű gólokat, nem véletlen, hogy felkeltette Juan Carlos Pastor figyelmét is.

13) Alexander Blonz

Norvégia, balszélső, 20 éves, Elverum
Minden képessége megvan hozzá, hogy személyében az új Gensheimert köszönthessük. A norvég felnőttválogatott legutóbbi két világeseményén már nem csak hogy ott volt, de meg is kapta a lehetőséget Christian Bergétől, hogy bizonyítsa tehetségét. A januári Eb-n Székely Mártont kiváló technikai mozdulattal csapta be.

Blonz a BL-ben is bemutatkozhatott a szezonban, és 57 góljával a legeredményesebbek között volt. Külön kiemelendő a februárban a Flensburgnak lőtt kilenc találata. Nem lennénk meglepve, ha pár éven belül ő venné át válogatott posztriválisa, a 32 éves Magnus Jöndal helyét a német sztárcsapatnál is.

12) Arkadiusz Moryto

Lengyelország, jobbszélső, 22 éves, Vive Kielce
A lengyel kézilabda-válogatott nagyon mélyre került az elmúlt pár évben. Miután Talant Dujsebajev vezetésével a 2016-os riói olimpián 4. helyen végeztek, a Karol Bielecki és Szlawomir Szmal nevével fémjelzett aranygeneráció visszavonult. Ennek lett az eredménye egy csoportkörös búcsú a 2017-es vb-n és a 2020-as Eb-n, valamint hogy a 2018-as Eb-re és a 2019-es Eb-re ki sem jutottak.

A lengyelek úgy kerültek nagyon mélyre, hogy közben a Kielce és a Plock is jó eredményeket tudott felmutatni a BL-ben, csak elfelejtették a fiatal lengyel játékosoknak megadni a lehetőséget. Közülük Moryto volt az egyik első, aki másfél éve megkapta a lehetőséget. Azóta feltűntek hasonlóan ügyes játékosok, mint amilyen Szymon Sicko vagy Michal Olejniczak. Mégis azt mondjuk, több év kell, amíg a lengyelek visszakerülnek a legjobbak közé

Arkadiusz Moryto lehet az újjáépülő lengyel válogatottnak a legfontosabb játékosa Forrás: NurPhoto via AFP/Mikel Trigueros/Urbanandsport/NurPhoto/Mikel Trigueros/Urbanandsport

11) Viktor Hallgrímsson

Izland, kapus, 19 éves, GOG Gudme
Nagyon nehéz megmondani egy 23 évnél fiatalabb kapusról, hogy mekkora potenciál rejlik benne, mert ezen a poszton érnek be legkésőbb a játékosok. A dán Emil Nielsen és a szerb Dejan Miloszavljev nem sokkal ezelőtt töltötték be ezt az életkort, így ők ketten már igen fiatalon bizonyítottak. Akkor mit mondjunk Hallgrímssonról, aki januárban valósággal berobbant a köztudatba az Eb-n.

Nagyon ritka, hogy valaki 19 évesen dupla védések sorát mutassa be olyan klasszisok ellen, mint Sander Sagosen, vagy hogy hat lövésből ötöt megfogva 85 %-os teljesítménnyel lássa el a rá bízott feladatot. Az egyik legkeresettebb kapus lehet a következő pár évben, ha így folytatja. Számunkra jó hír, hogy a szintén 19 évesen az FTC-ben egyre több szerepet kapó Győri Kristóf személyében nekünk is van egy fiatal reménységünk.

10) Ahmed Hesham

Egyiptom, irányító, 19 éves, Nimes
Félelmetes potenciál rejlik az egyiptomi kézilabdában. Ezt a 2019-es vébén a saját bőrünkön is megtapasztalhattuk, amikor David Davis irányításával 30-30-as döntetlent értek el a magyar válogatottal szemben. Amit ott láttunk tőlük, az csak a kezdet volt. Annak a csapatnak még nem volt a tagja a legutóbbi, aranyéremmel záruló U19-es vb legértékesebb játékosa, Ahmed Hesham, akiben fizikuma, és döntéshozatali képességei alapján a következő Nikola Karabaticot látjuk.

Könnyen lehet, hogy Egyiptom személyében az első Európán kívüli világbajnokot tisztelhetjük majd nemsokára a férfiaknál. A 2021-es, náluk rendezendő tornára még korai lenne éremesélyesnek kikiáltani őket, de a jövő egyértelműen az övék lehet. Nem is bánnánk, ha nem lenne ennyire Európa-központú a kézilabda, jót tenne a sportágnak.

9) Gislí Kristjánsson

Izland, irányító, 20 éves, Magdeburg
A régóta a világ egyik legjobb játékosának számító Aron Pálmarsson még csak idén lesz 30 éves, így még hosszú ideig irányíthatja az izlandi válogatottat. Azonban mögötte már ott várakozik három igencsak tehetséges fiatal a posztján, akik közül nehéz egyet kiemelni.

A 19 éves, U18-as Eb-MVP Haukur Thrastársson a nyártól a Kielcében folytatja, a 22 éves Elvar Örn Jónsson pedig már előző nyár óta a dán Skjern csapatában - inkább balátlövőként - kap szerepet. Nekünk mégis az előző két idényt a THW Kielben töltő, a tavasztól a Magdeburgot erősítő Kristjánssonra esett a választásunk. Nem csak az életútja (Pálmarsson is a Kiel kedvéért hagyta el a szigetországot), de a játékstílusa is a korábbi veszprémire emlékeztet bennünket.

Gisli Kristjansson egyike azon három izlandi irányítótehetségnek, aki Aron Pálmarsson utóda lehet a poszton Forrás: AFP/Patrik Stollarz

8) André Gomes

Portugália, balátlövő, 21 éves, FC Porto
Egyiptom mellett Portugália képviselheti az új erőt a legjobbak között a következő évtizedben. Ezt már a januári Európa-bajnokságon is megmutatták, ahol sokáig az elődöntőbe jutásra is esélyesek voltak, végül „be kellett érniük" egy 6. hellyel 2006 utáni első felnőtt világeseményükön. Mégsem lehet előzmény nélkülinek nevezni ezt az eredményt, az elmúlt két év négy utánpótlástornájából hármon is elődöntőbe jutottak, a BL-ben pedig a Sporting mellett a Porto is megkapta a lehetőséget.

André Gomes fantasztikus rugókkal és félelmetes lövőerővel van megáldva. Pont mint az „Air France"-nak is becézett legenda, Daniel Narcisse. A franciához hasonlóan Gomes is - az előbb felsorolt - klasszikus balátlövői tulajdonságokkal van megáldva.

7) Szita Zoltán

Magyarország, balátlövő, 22 éves, Wisla Plock
A váratlan megoldásokat félelmetes dinamikával végrehajtó Szita az elmúlt két világesemény legnagyobb felfedezettje volt a magyar válogatottban. A veszprémi születésű és nevelésű átlövő-irányító a legutóbbi vébén a későbbi győztes Dániának öt gól dobott, aminek hatására előbb kölcsönbe, majd idén nyártól végleg a Wisla Plock csapatához került.

Lengyelországban nagyon hamar megkapta a játéklehetőséget Xavi Sabatétől, és a BL-ben 39 góllal csapata második legeredményesebb játékosa lett. A 2019-es év junior férfi kézilabdázója előtt még egy hasonló szezon új kapukat nyithat ki nem csak Veszprémben, de a többi sztárcsapatnál is.

Szita Zoltán fantasztikus ütemben fejlődik Forrás: AFP/Andreas Hillergren

6) Omar Yahia

Egyiptom, jobbátlövő, 22 éves, Telekom Veszprém
Nagy László visszavonulása és Kent Robin Tönnesen sérülése után a Veszprém akár bajba kerülhetett volna a balkezes átlövők kapcsán, ha a fiatal egyiptomi nem váltja be a hozzá fűzött ígéreteket. De beváltotta, sőt túl is szárnyalta azokat. A szemünk láttára fejlődött mérkőzésről mérkőzésre mind támadásban, mint védekezésben.

Nagyon úgy tűnik, hogy a Veszprém jobbátlövőjét még hosszú ideig Omar Yahiának fogják hívni. Hol vannak már azok az idők, amikor a nép a szintén fantasztikus képességekkel megáldott Melvyn Richardsonért könyörgött. Mivel Tönnesen is csak 29 lesz idén, ezért lehet, hogy a francia játékost egy darabig még biztosan nem láthatjuk Veszprém-mezben. De minek is, amikor van egy "Yahiánk" (és egy "Maquedánk").

5) Johannes Golla

Németország, beálló, 22 éves, Flensburg-Handewitt
A 23-26 éves „beálló-korosztály", Ludovic Fabregas, Nicolas Tournat, Jannik Kohlbacher, Artsem Karalek és Bánhidi Bence mellett nagyon nehéz lesz labdába rúgnia a most 23-nál fiatalabbaknak. Ők öten hosszú időre bebetonozhatják magukat a világ legjobbjai közé ezen a poszton. Hozzájuk csatlakozhat a Flensburg és a német válogatott egyik legfiatalabb tagja, valamint még a következő idénytől a Barcelonát erősítő portugál Luis Frade is.

Johannes Golla az egyik legjobb beálló lehet Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Frank Molter

4) Valter Chrintz

Svédország, jobbszélső, 20 éves, Kristianstad
2017. november 4-én, alig 17 és fél évesen, a Vardar Szkopje ellen szerezte első góljait a BL-ben. Számunkra ennél sokkal emlékezetesebb teljesítmény volt, amikor 2018. november 17-én a Veszprém Aréna közönségét lenyűgözve nyolc alkalommal is a kapuba tudott találni. Egy héttel ezután pedig nullszögből szerzett győztes gólt a BL-címvédő Montpellier ellen.

Lazaságáról és végtelen önbizalmáról pedig csak annyit, hogy nem minden 18 éves gyerek pörgeti a labdát az ujján, mielőtt odaáll hétméterest lőni egy 195 centiméter magas, 106 kilogramm súlyú kapussal szemben. Minden idők egyik legjobbja lehet, még ezen a mindig is hihetetlen sokszínű egyéniségekkel teli poszton is.

3) Josip Sarac

Horvátország, balátlövő-irányító, 22 éves, Celje PL
Ő és Halil Jaganjac tovább vihetik azt a horvát „irányítóiskolát", amit Ivano Balic képviselt, vagy napjainkban Domagoj Duvnjak, Igor Karacic és Luka Cindric képviselnek. Sarac képességeit már két éve az elmúlt évtized egyik legnagyobb játékos-keltetőjének számító Celjében fejleszti. 62 gólt lőtt a félbeszakadt BL-szezonban, a legtöbbet a 23 évnél fiatalabb játékosok közül.

Lino Cervar, a horvát válogatott szövetségi kapitánya megadta neki a lehetőséget januárban az Európa-bajnokságon. Öt gólt dobott, így ő is kivette a részét az ezüstéremmel záruló menetelésnek. Csak rajta múlik, merre veszi az irányt Szlovéniából. Ha azt nézzük, hogy Sagosen a nyáron Kielbe igazol, Karabatic pedig áprilisban töltötte a 36-ot, a Paris Saint-Germain kapui pár éven belül megnyílhatnak neki.

Josip Sarac, a horvát "irányítóiskola" legújabb felfedezettje Forrás: AFP/Vladimir Simicek

2) Dika Mem

Franciaország, jobbátlövő, 22 éves, Barcelona
Sarac szerezte a legtöbb gólt a BL idei szezonjában, listánk 15 fiatalja közül mégis a francia Mem tart legelőrébb pályafutásában. A Barcelonában már 19 évesen bemutatkozhatott a legrangosabb európai kupában. Az azóta eltelt négy szezonban pedig összesen 221 alkalommal tudott a kapuba találni eddig. Az eddigi legnagyobb kritika vele kapcsolatban az, hogy a fontos mérkőzéseken eddig nem tudott kulcsszereplő lenni. Mégis, egy kezünkön meg tudjuk számolni azt, hány játékosnak sikerül ez ennyire fiatalon.

A francia válogatott a bőség zavarával küzd jobbátlövő poszton, Mem mellett ott van Valentin Porte és Nedim Remili, valamint a korábban már emlegetett Richardson is. Szövetségi kapitány legyen a talpán, aki be meri vállalni, hogy kihagy kettőt közülük egy kerethirdetéskor. Didier Dinart kivitte mind a négy játékost a csoportkörös kudarccal záruló januári Eb-re, ami egyúttal - sok más egyéb dolog mellett - a vesztét is jelentette.

Dika Mem már négy éve szórja a gólokat a BL-ben Forrás: NurPhoto via AFP/Joan Valls/NurPhoto/Joan Valls

1) Domen Makuc

Szlovénia, irányító, 19 éves, Celje PL
Van pár csodagyereknek titulált fiatal a listán, de Makuc még közülük is kiemelkedik. Személyében az első, ezredforduló után született BL-gólszerzőt köszönthetjük: 2017. szeptember 30-án a Kielce elleni mérkőzés hajrájában talált be a nála 22 évvel idősebb Szmal kapujába.

Játékstílusa és játékintelligenciája szinte egy az egyben megegyezik a spanyol Raúl Entrerriostól látottakkal. Gyors mozdulattal lő, kiválóan mozog és mozgatja játékosait, nagyszerűen készít elő a beállójának és átlövőinek. Látjuk a tudatosságot abban, miért szerződtette egy évre előre a 2021 nyarán a Barcelona - az olimpia után visszavonuló Entrerrios helyére.

Domen Makuc lehet a következő nagy sztárja a kézilabdának Forrás: EHF CL, Facebook

Ahogy láthatjuk, nem kell félnünk attól, hogy a legelején felsorolt legendák visszavonulása után klasszisok nélkül marad a kézilabda. Minden adva van ahhoz, hogy tökéletes legyen az átmenet, ha Karabaticék úgy döntenek, hogy befejezik a pályafutásukat, hisz mindegyiküknek az alteregója ott topog az elit ajtaján.