A 41 éves Csárli olimpiára lőtte a magyar kéziválogatottat

Horizontal
Carlos Perez a macedónoknak 6, a braziloknak 5 gólt dobott. Nélküle aligha jutott volna ki a magyar válogatott a londoni olimpiára
Vágólapra másolva!
Akik ott voltak 2012-ben a göteborgi férfi kézilabda olimpiai-selejtezőn, nehezen feledik a Brazília ellen 29-27-re megnyert mérkőzést, amelyen eldőlt, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott 8 év szünet után ismét olimpiai résztvevő lesz - ezúttal Londonban. Mocsai Lajos csapatának óriási sikere 2012. április 7-én született meg a svédországi városban. Azóta magyar kézilabda-válogatott nem jutott ki az olimpiára.

A 41 éves kubai születésű Carlos Perezt a kezdőcsapatba jelölte Mocsai Lajos szövetségi kapitány a brazilok elleni összecsapáson Göteborgban. Ez felettébb szokatlan húzás volt a magyar szakvezető részéről, hiszen Perez ekkor már csak nagyon fontos részfeladatokat kapott a magyar válogatottban. Ezeket többnyire parádésan oldotta meg.

A göteborgi selejtező első napján, amikor Magyarország legyőzte Macedóniát, a Csárlinak nevezett játékos kisebb kézsérülést szenvedett.

A lehető legrosszabbkor. De a csapat ezzel együtt is megnyerte a macedónok elleni csatát, így mindenki tudta, hogy a brazilokkal szembeni újabb győzelem olimpiai kijutást érhet.

Egy kép a 2011-es férfi kézilabda-világbajnokságról, amikor a magyar férfi válogatott legyőzte a németeket Forrás: AFP/Franck Fife

Erre a kijutásra nagyon nagy szüksége volt a sportágnak, ugyanis a 2008-as olimpián negyedik helyen végzett magyar női válogatott döbbenetes meglepetésre még az olimpiai selejtezőre sem ért oda. A Mátéfi Eszter vezette csapat - amely összetételében és valós tudásában a 2012-es nyári játékok egyik éremesélyesének is számíthatott volna.

Erre azt történt, hogy már a 2011-es világbajnokságra sem jutott ki a csapat, mert a vb-selejtezőn kettős vereséggel esett ki a németek ellen.

Mivel a 2010-es Európa-bajnokságon sem szerepeltünk kiemelkedően, nem játszhattunk olimpiai selejtezőt.

A kijutásról döntő mérkőzés

Férfi kézilabda olimpiai selejtező: Magyarország-Brazília 29-27 (16-15)
Göteborg, 1500 néző. V: Rauly, Sabrosa (spanyolok)
Magyarország: Fazekas - Gulyás 2, Mocsai 1, Császár 6, Zubai 4, Perez 5, Iváncsik G. 6. Csere: Laluska, Schuch 1, Lékai 3, Harsányi 1, Krivokapics.

A Mocsai Lajos vezette férfi válogatott viszont kicentizte a 2011-es svédországi világbajnokságot. Az ott elért 7. helyezés jogosított fel bennünket arra, hogy 2012 húsvétján olimpiai selejtezőt játszhassunk Göteborgban a svédek, a macedónok és a brazilok ellen. Már az első meccsen aratott 28-26-os diadal megalapozta a reményeket, jelzem,

Carlos Perez ezen a mérkőzésen is 6 gólt lőtt.

A svédek az első fordulóban legyőzték a brazilokat, a másodikban a macedónokat, így lépett elő sorsdöntővé a magyar-brazil összecsapás.

Carlos Perez a macedónoknak 6, a braziloknak 5 gólt dobott. Nélküle aligha jutott volna ki a magyar válogatott a londoni olimpiára Forrás: AFP/Bjorn Larsson Rosvall

Utólag visszagondolva - a cikk szerzője személyesen lehetett ott Göteborgban ezen az olimpiai selejtezőn - a brazilok elleni összecsapás utolsó 5-6 perce maga volt számunkra a rémálom.

Az első félidőben végig magabiztosan játszó magyarok a meccs hajrájára teljesen szétestek, s bizony voltak olyan pillanatok, amikor az égiek mentettek meg bennünket a blamától.

A végén az óriási feszültség könnyáradatba, körtáncba és mennybemenetelbe csapott át - Magyarország férfi kézilabda-válogatottja kijutott a 2012-es londoni olimpiára. De azt nehezen lehetett feledni, hogy a vége előtt nem sokkal a dél-amerikai csapat többször is az egyenlítésért támadhatott.

Kézilabdás szuperszombat

2012. április 7. nemcsak azért volt csodálatos nap a sportág hazai történetében, mert a férfiválogatott kijutott a londoni olimpiára, hanem azért is, mert a Győr a BEK, a Fradi a KEK-döntőbe került ugyanezen a napon. A Győr a román Valcea, a Fradi az orosz Volgográd ellen lépett tovább az elődöntőből.

"Büszke vagyok a csapatomra, mi mindent megtettünk azért, hogy ott lehessünk a londoni olimpián" - mondta a lefújás után Mocsai Lajos szövetségi kapitány.

Zubai Szabolcs öröme - ő lőtte be a mindent eldöntő gólt a brazilok ellen a göteborgi olimpiai selejtezőn Forrás: AFP/Bjorn Larsson Rosvall

Ekkor még nem tudhattuk, hogy három hónappal később ez a csapat - erőn felül teljesítve - a negyedik helyen végez a londoni olimpián, s azt sem láttuk előre, hogy

a brit fővárosban minden idők egyik legnagyobb - ha nem a legnagyobb - meccsét játssza Izlanddal a negyeddöntőben.

Göteborgban 2012. április 7-én "csak" annak örülhettünk, hogy nem szakad meg a hagyomány, azaz 1976 óta Magyarország biztosan ott lehet legalább egy kézilabdacsapattal a nyári olimpiai játékokon.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.