Vágólapra másolva!
A tokiói nyári olimpia elhalasztása merőben új helyzetet teremtett a 33. nyári olimpiai sportágban, de az egész világ sportjában is. A magyar női kézilabda-válogatott életére is hatással van a NOB döntése. Könnyen lehet, hogy az Elek Gábor–Danyi Gábor kapitánypáros küldetése azelőtt befejeződött, hogy egyáltalán elkezdődött volna. Már csak azért is, mert senki sem tudja, mikor játsszák le az olimpiai selejtezőket.

Az IHF megint gyorsvonatnak hitte magát. Kedden, még azelőtt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bejelentette volna, hogy elhalasztják a tokiói olimpiát, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség 2020. június 10-12. közé tette az olimpiai selejtezők megrendezését. Pár órával később, az olimpiai halasztás tükrében kissé fura volt mindez, hiszen most aztán (sajnos) egyáltalán nem sietős a dolog, azaz a selejtezők lejátszása.

Az IHF egy nap után kapcsolt, és visszavonta ezt a júniusi dátumot.

Most éppen ott tartunk, hogy:

1. Senki sem tudja, mikor lesz az olimpia
2. Senki sem tudja, mikor lesznek az olimpiai selejtezők

Tokyo 2020 Olympic Games postponed | IHF

On 24 March, the International Olympic Committee (IOC), together with the Tokyo 2020 Organising Committee, decided to postpone the Tokyo 2020 Olympic Games. Considering the challenging circumstances, the International Handball Federation (IHF) fully supports this decision as the health and safety of athletes, officials, fans and everyone involved in the realisation of the event are of utmost importance.

Mindez viszont teljesen új helyzetet teremtett a magyar női válogatott életében is. A csapat eredetileg március 20-22. között Győrben játszotta volna le a kazahok, az oroszok és a szerbek elleni kvalifikációs mérkőzéseket. Már az is jó kérdés, hogy az előzetes változtatások (például Kína száműzése a magyar csoportból) érvényben maradnak-e akkor, ha a selejtezőkre nem idén kerül sor. Az MKSZ - miután a balul sikerült kumamotói világbajnokság után - felbontotta a dán szövetségi kapitány, Kim Rasmussen szerződését,

azért nevezte ki a Győr edzőjét, Danyi Gábort és a Fradi mesterét, Elek Gábort, hogy ez a páros sikerre vigye az olimpiai projektet és az Európa-bajnoki selejtezőket.

Danyi Gábor (balra) és Elek Gábor (jobbra) kapitányi küldetése úgy fejeződik be, hogy el sem kezdődik? Forrás: gyorietokc.hu

Azzal viszont, hogy a selejtezők időpontja nem ismert - csak az biztos, hogy 2020 júniusában nem rendezik meg ezeket - hirtelen okafogyottá vált a két kapitány szerepe. De nem csak ezért. Azért is, mert:

1. Senki sem tudja, mi lesz a félbemaradt Európa-bajnoki selejtezőkkel. (A magyar csapat két meccset játszott le, kettőt nyert, egyet Olaszország, egyet Litvánia ellen), márciusban jött volna a két Montenegró elleni csata. Az EHF elvileg júniusban küldené pályára a csapatokat, kérdés, mi lesz ebből?
2. Mindkét mesternek el kellene kezdenie valamikor a klubmunkát. Ebből a szempontból a Fradi edzője, Elek Gábor van nehezebb helyzetben, mert oda 7 új játékos érkezik majd, csapatot kellene építenie.

Most tehát az MKSZ megint lépéskényszerben van, de sietnie nem kell. Amíg nem tudni, hogy mikor lehet elkezdeni újra a mérkőzéseket, teljesen felesleges a kapkodás. Most minden amellett szólna, hogy ismét főállású kapitánya legyen a női válogatottnak.

Ráadásul, az olimpia elhalasztása miatt mondjuk a 2020. augusztus 15-től 2024. augusztus 15-ig terjedő időszakra nem egy, hanem két nyári olimpia esne bele. A tokiói, amelynek nincs hivatalos időpontja és a 2024-es párizsi, aminek viszont van: a XXXIII. nyári játékokat 2024. július 26 - augusztus 11. között rendeznék meg.

Az új kapitány elkezdhetné építeni a csapatot, az 1998-as (Háfra, Klujber, Lakatos, Márton, Fodor, Faluvégi, Tóvizi, Pásztor) és a 2000-es (Kácsor, Kuczora, Vámos) korosztály több játékosa kellő alapot adhat egy új sikercsapat létrehozásához.

2020. február 10-én még a Danyi-Elek páros tartott edzést a válogatottnak Fotó: Polyák Attila - Origo

Nevekkel most nem szeretnénk terhelni az olvasókat, bár a szurkolók a különböző fórumokon megteszik ezt.

Az biztos, hogy a jelenlegi kapitánypárosnak főállású munkahelye van Győrben és a Népligetben.

De annak az embernek is van klubcsapata (jelenleg), akinek a nevét a legtöbbször emlegetik a drukkerek.

Mi lesz a 2020-as női Európa-bajnoksággal?

Nem teljesen ehhez a témához tartozik, de nem lehet szó nélkül elmenni a 2020-as női Európa-bajnokság mellett sem, amelynek Dánia és Norvégia ad otthont idén decemberben. Az olimpia utáni női kézilabda Európa-bajnokságok e sorozat kevésbé értékes darabjai, mert innen nem lehet olimpiai kvalifikációt szerezni (a két év múlva esedékes Eb-ről igen), meg a csapatok egy-egy olimpia utáni átalakulása merőben más versennyé teszi ezt az eseményt.

Azzal viszont, hogy a tokiói olimpiát 2021-ben rendezik meg, a 2020-as Eb hirtelen felértékelődik.

Ugyanakkor csak reménykedni lehet abban, hogy az IHF és az EHF az olimpia halasztása ellenére sem óhajt már belenyúlni az olimpiai selejtezők mezőnyébe.

Ne feledjük, a magyar csapat a 2018-as franciaországi Európa-bajnokságon elért 7. helyezése (meg a 2019-es vb eredményeinek kedvező alakulása miatt) ért most nekünk olimpiai selejtezőt.

Bár ennek a sportágnak a nemzetközi és európai irányításában sok minden megtörténhet, abban azért bízunk, hogy a 2020-as női Eb-t nem arra használják fel, hogy az ottani helyezések döntsenek az olimpiai selejtezők mezőnyének sorsáról. Ez mondjuk azért is valószínűtlen, mert ebben az esetben a franciák 2018-as Eb-aranya sem érhetne közvetlen kijutást. Szóval, bizakodhatunk.