Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott egy hónappal ezelőtt még az olimpiai pótselejtezőre készült, kedden viszont kiderült, hogy a világszerte súlyos egészségügyi problémát okozó koronavírus-járvány miatt elhalasztják a nyári tokiói olimpiát. 

A Danyi Gábor és Elek Gábor megbízott szövetségi kapitányi kettős által irányított női kézilabda-válogatott jó esélyekkel várta a március 20-22. közötti győri olimpiai kvalifikációs tornát, ahol Kazahsztán, Szerbia és Oroszország társaságában szállt volna harcba a két tokiói kvóta egyikéért.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azonban végül engedett az egyre nagyobb nyomásnak, és a tokiói szervezőbizottsággal, valamint a japán kormánnyal folytatott tárgyalások után, kedden kora délután végül Thomas Bach bejelentette, hogy 2020-ban biztosan nem lesz nyári olimpia (és paralimpia sem).

A női kézilabda-válogatott a hónap közepén még tartott egy összetartást Telkiben, azonban miután március 13-án a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) minden sorozatot felfüggesztett, és a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) is úgy döntött, hogy elhalasztja a kvalifikációs tornát, mindenki a híreket várta, hogy egyáltalán lesz-e olimpia. A döntés végül megszületett...

Danyi Gábor sem tudja, hogy mit hoz a jövő Fotó: Polyák Attila - Origo

"A járványügyi helyzet mindent felülír, és ebbe a sport ugyanúgy beletartozik, mint az élet bármilyen más területe – mondta az Origónak Danyi Gábor.

Az olimpiai selejtezőn jó esélyei lettek volna a magyar csapatnak, de ezzel most már hiába vigasztaljuk magunkat.

"Hatalmas lehetőség előtt álltunk, nagyon készültünk, hogy ott lehessünk Tokióban, mindenki mindent megtett ezért a célért."

A halasztás bejelentése után immár előre kellene tekinteni, azonban a válogatottnál nemcsak a játékok, illetve az azt megelőző kvalifikációs torna időpontja bizonytalan, hanem a kapitányok sorsa is, akik "másodállásban" vették át a válogatott irányítását Kim Rasmussen menesztése után.

"Nem tudok választ adni arra a kérdésre, hogy mit hoz a jövő. Mondanom sem kell, hogy mindkettőnk számára nagy öröm és lehetőség volt a felkérés, ami viszont az olimpia végéig tartott volna.

Danyi Gábor az Origo kérdésére elmondta, hogy esetleges újabb felkérés esetén nem csak rajtuk múlik a döntés. "Elek Gábor kollégámnak és nekem is egyeztetnünk kellene ebben az esetben a klubjainkkal, azaz a Ferencvárossal és a Győri Audi ETO KC-vel, hiszen ez rájuk nézve is fontos döntés lenne. De egyelőre minden annyira bizonytalan, hogy fölösleges ilyen találgatásokba belemenni."

A bajnoki, egyben Bajnokok Ligája-címvédő győri együttes edzője elmondta, klubcsapatának felkészülését nem befolyásolja az olimpia halasztása, azt csak a járványügyi helyzet írhatja át.