Vágólapra másolva!
Március 16-án Gálos Roland az utolsó pillanatban megszerezte az első magyar ökölvívó kvótát a tokiói olimpiára, ezzel, a tartalékokkal együtt 84 főre nőtt a magyar csapat létszáma. Megannyi sportág kvalifikációs sorozata azonban egyelőre a levegőben lóg, ahogy a világot lassan térdre kényszerítő koronavírus-járvány miatt magának az olimpiának a megrendezése is. Mi lesz azokkal a magyar sportolókkal, akik félúton járnak a kvalifikációs sorozatban, lesz-e lehetőségük kvótát szerezni, ha mégis sor kerül idén a játékokra?

Kezdjük a legfontosabb kérdéssel: lesz-e 2020-ban nyári olimpia? Egyelőre fogalmunk sincs. Erre a kérdésre ma (március 23-án) talán még a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach sem tudja a választ. A német sportvezető egyrészről folyamatos egyeztetésben van az előkészületekbe eddig 13 milliárd dollárt beleölő japán szervezőkkel, akik pár nappal ezelőttig váltig hangoztatták, hogy részükről mehet a buli, még akkor is, ha a múlt héten éppen a japán olimpiai bizottság alelnökét döntötte le a lábáról a koronavírus. Aztán az ő kommunikációjukban is változás állt be, mert Abe Sinzó japán miniszterelnök is meghátrálásra kényszerült.

Másfelől ott van az egyre hangosabb és egyre fontosabb szereplőket felvonultató, halasztást követelő tábor.

Amikor már az amerikai atléták, a nemzetközi atlétikai szövetség, vagy az az amerikai úszószövetség - amelyikhez kis túlzással az egész olimpia közvetítési rendjét igazítják a tévék - is halasztást követel, ott már komoly a nyomás a világ legbefolyásosabb sportvezetőjén is.

Ha pedig két komolyan vehető ország (Kanada és Ausztrália) bojkottal fenyeget, és felrémlik az 1980-as és 1984-es moszkvai és Los Angeles-i csonka olimpiák réme, akkor már Herr Bach is gondolkodóba esik.

A NOB végrehajtó bizottsága vasárnap közölte, hogy ebben az időszakban a koronavírus-járvány miatt számításba veszi a seregszemle esetleges elhalasztását is. Az elnök ugyanakkor közölte, az olimpia törlése nincs napirenden.

Abe Sinzó japán miniszterelnöknek (jobbra) és Thomas Bachnak (jobbról a második) nehéz döntést kell meghoznia záros határidőn belül Forrás: AFP/Behrouz Mehri


"Az emberéletek mindennél fontosabbak, az olimpiarendezésnél is. Reméljük, hogy az olimpiai láng lesz a fény a sötét alagút végén, amelyen most átmegyünk anélkül, hogy tudnánk, milyen hosszú lesz" – mondta Bach.

Mi lesz, ha lesz? És, ha nem lesz?

Azonban minden változtatás rengeteg további kérdést vet fel, különösen a kvalifikációval kapcsolatban. Március 16-án minden ökölvívót hazazavartak a londoni kvalifikációs tornáról, ezzel az utolsó kvótaszerző versenynek is lőttek. Ha július 24-én valóban elkezdődik az olimpia, az azt jelenti, hogy rengeteg sportágban legfeljebb két hónap marad a kvóta megszerzésére és az olimpiára való felkészülésre – már ha optimisták vagyunk, és úgy számolunk, hogy május végén többé-kevésbé helyre áll a világ rendje.

Ha csúsztatják a játékokat, az sokak terveit átírja, minden felkészülési tervet módosítani kell, minden kvalifikációs tornát újra kell szervezni, vb-k és kontinensversenyek csúsznak és/vagy maradnak el. Ha pedig 2024-ig nem lesz olimpia (amire a legkisebb az esély), az sok-sok sportoló álmait döntheti romba, karriereket törhet félbe. Nem egyszerű a kérdésre választ találni, ebben egyet kell értsünk Thomas Bachhal.

Akik már kint vannak, és akik még nincsenek

Az olimpián mintegy 10 500 sportoló állhat rajthoz, ha a magyar küldöttségek átlagos létszámából indulunk ki, akkor eddig nagyjából a sportolók 60 százaléka szerezhetett kvótát. A bennünket leginkább érdeklő, rendszerint kb. 140-160 fős magyar csapat egyelőre 84 főt számlál (nevezhető tartalékokkal együtt).

Vízilabda

A csapataink közül egyelőre csak a férfi vízilabda-válogatott szerzett kvótát, míg a nők ugyanezt éppen egy héttel ezelőtt tehették volna meg Triesztben, ha a március 8-15. közé kiírt torna nem marad el a járvány miatt. A legújabb tervek szerint május 17-24. között kerül sor a kvalifikációs tornára az eredeti helyszínen.

"A NOB felelőssége, hogy meddig húzza-halasztja a döntést, jó lenne minél előbb tisztán látni. (...)

Közvetlenül az olimpia előtt nyolc hét felkészülés lenne az ideális, akkor megfelelő formában tudnánk nekivágni a tornának. Kérdés persze, hogy mikortól tudunk elkezdeni megfelelően dolgozni" – mondta el az Origónak Bíró Attila, a női válogatott szövetségi kapitánya.

Az olimpiai kvalifikációs torna csoportbeosztása

A csoport: Hollandia, Franciaország, Olaszország, Üzbegisztán, Szlovákia

B csoport: Görögország, Magyarország, Izrael, Új-Zéland, Kazahsztán

A tornán két kvótát osztanak ki, a csoportkör után elődöntőket rendeznek. A két döntőbe jutott csapat biztos résztvevőnek mondhatja magát.

Kézilabda

Úgy terveztük, hogy legkésőbb március 22-én este 10 körül ünnepi hangulatban kürtöljük világgá, hogy olimpiai résztvevő a női kézilabda-válogatott is (a férfi csapatunknak erre már nincs esélye). A Danyi Gábor és Elek Gábor kapitány kettős által felkészített csapatnak erre minden esélye meg is lett volna, ha nem marad el az orosz, a szerb és a kazah válogatott részvételével kiírt győri kvalifikációs torna.

A lehetőségekhez képest igyekszik felkészülten várni a folytatást a női kézilabda-válogatott Fotó: Polyák Attila - Origo

"Lehet mindenféle opciókkal készülni a folytatásra, vannak forgatókönyveink, de egyelőre mindenki kivár, senkinek nincs tapasztalata ilyen körülményekről" – mondta az Origónak Elek Gábor.

"Ha lesz is olimpia, ott minden csapat nagyon-nagyon messze lesz a valós tudásától.
Természetesen a legjobb tudásunk szerint fel fogunk készülni, és meglátjuk, hogy az mire lesz elég. A sport nagyon sok mindenre megtanított bennünket, kitartásra, küzdelemre, most hasznát vesszük ennek" – tette hozzá Danyi Gábor.

A pólósokhoz hasonlóan a kézilabdázók hazai versenyeit is felfüggesztette a sportági szövetség, így valamennyi játékos otthon készül, egyéni edzésterv alapján. A nemzetközi szövetség (IHF) tervei szerint júniusban rendeznék meg az elmaradt kvalifikációs tornákat.

Kosárlabda

A sportágban magyar csapat a nők révén utoljára 1980-ban, a csonka moszkvai olimpián lépett pályára (férfi csapatunk legutóbb 1964-ben, Tokióban vehetett részt olimpián), és most, ha nem is a hagyományos, de a játékokon ezúttal debütáló 3x3-as változatban reális esélye lett volna (lenne) a részvételre.

A magyar lányok a 2019-es amszterdami világkupán (azaz a sportág világbajnokságán) nyert ezüstéremmel harcolták ki a selejtezőtornán való részvételt, ahol további 19 csapat harcol két tornán a fennmaradó négy helyért. A március 18-22. között Bengaluruba kiírt (az indiai fővárosban, Delhiben januárban kitört zavargások miatt helyezték át ide a tornát) tornáról három csapat jutott volna ki, ha nem marad el, míg az április 24-26. közötti budapesti tornán (ahol a férfi csapatunk is pályára lépett volna) egy kvóta talált volna gazdára.

A magyar női 3x3-as válogatottnak minden esélye megvan az olimpiai szereplés elérésére Forrás: dvtk.eu

Ez utóbbi időpont még tartja magát a naptárban, azonban a bengalurui eseményt még ez előtt meg kellene rendezni. India egyelőre a kevésbé fertőzött térségek közé tartozik, március 23-ig az 1,2 milliárd lakosú országban mindössze 415 fertőzöttet regisztráltak, és hét halálesetet jegyeztek föl.

Női válogatottunk mindenesetre az eredeti ütemtervnek megfelelően készül, múlt héten Szolnokon készült együtt a Károlyi Andrea által irányított keret.

Mindenképpen megtartjuk így a hétre tervezett válogatott programot, és szeretném maximálisan kihasználni minőségi munkával a rendelkezésre álló öt napot – nyilatkozta a szövetségi kapitány.

Úszás

Az elmúlt játékokon a kajak-kenu mellett a legtöbb magyar érmet szállító sportágban is alaposan megkavarta a jól felépített rendszert a koronavírus-járvány. A hazai szövetség (MÚSZ) hosszas vívódások után lemondta a március 24-29. közötti országos bajnokságot, ahol lehetőség lett volna az olimpiai A vagy B szint teljesítésére. Ezzel szinte egy időben az európai szövetség (LEN) lefújta a májusi 11-24. közötti budapesti Európa-bajnokságot, fenntartva ugyanakkor a lehetőségét egy későbbi, az olimpia eredeti időpontját megelőző rendezésnek – így adva meg a lehetőséget a további kvóták megszerezésére.

Kvótások és olimpiai A szintesek

nyíltvízi:
Rasovszky Kristóf (10 km)
medencés:
Olimpiai kvalifikációs idővel, azaz A-szinttel rendelkezők:
Békési Eszter (200 m mell), Bernek Péter (400 m vegyes, 200 m vegyes), Biczó Bence (200 m pillangó), Bohus Richárd (100 m hát), Burián Katalin (200 m hát), Cseh László (200 m vegyes, 200 m pillangó, 100 m pillangó), Gyurta Gergely (400 m vegyes, 1500 m gyors), Holló Balázs (400 m vegyes), Hosszú Katinka (200 m gyors, 400 m gyors, 100 m hát, 100 m pillangó, 400 m vegyes, 200 m vegyes, 200 m pillangó, 200 m hát), Jakabos Zsuzsanna (200 m pillangó), Kalmár Ákos (1500 m gyors), Kapás Boglárka (1500 m gyors, 400 m gyors, 200 m pillangó), Kenderesi Tamás (200 m pillangó), Késely Ajna (1500 m gyors, 800 m gyors, 400 m gyors), Kozma Dominik (200 m gyors), Lobanovszkij Maxim (50 m gyors), Mihályvári-Farkas Viktória (1500 m gyors), Milák Kristóf (100 m pillangó, 200 m gyors, 200 m pillangó), Németh Nándor (100 m gyors), Szabó Szebasztián (100 m gyors, 100 m pillangó), Szilágyi Liliána (200 m pillangó), Telegdy Ádám (200 m hát), Verrasztó Dávid (400 m vegyes), Zombori Gábor (400 m gyors), 4x100 méteres férfi gyorsváltó, 4x100 méteres vegyes vegyesváltó, 4x200 méteres női gyorsváltó, 4x100 méteres férfi vegyesváltó

A MÚSZ gőzerővel dolgozik azon, hogy a válogatott keret tagjai az ország négy-öt pontján kijelölt központi edzőtáborban tudjanak tovább készülni.

"Megértjük a döntéshozók reakcióját, de úgy gondolom, jól szervezett módon a felnőtt és az utánpótlás-válogatott tagjainak edzéseit mindenképp biztosítanunk kell. A MÚSZ-ban azon dolgozunk, hogy négy-öt helyen mostantól központi edzőtáborban készüljenek a legjobbak,

Sajnos, ebben a sportágban nem működik az otthoni készülés, az egyéni edzésterv, a vizes edzések elengedhetetlenek, ezt készítjük elő, mert egyelőre a Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyértelművé tette, hogy az eredeti időpontban lesz az olimpia, és amíg ez nem változik, versenyzőinknek gőzerővel kell folytatniuk a felkészülésüket" – mondta el Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke.

Kajak-kenu

Az úszás mellett a legfontosabb magyar sport a kajak-kenu, ahol rendre a sportági éremtábla élén vagy dobogóján zár a magyar válogatott. A sportág nemzetközi szövetség (ICF) május végéig valamennyi nemzetközi versenyét és eseményét törölte, és ugyanígy tett a magyar szövetség (MKKSZ) is – kivéve a válogató versenyeket.

Kopasz Bálint helye betonbiztos a csapatban Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar csapatnak jelen állás szerint a megszerezhető 18-ból már 13 kvótája van Tokióra. A cél természetesen a maximális kvótaszám elérése, amire a hazai pótkvalifikációs válogatókon, illetve a duisburgi világkupán és a június eleji romániai (Bascov) Európa-bajnokságon lenne lehetőség.

Atlétika

Egy-egy éremre szinte rendre jók a magyar sportolók a játékok egyik legfontosabb sportágában, és ez idén sem lett volna (lenne) másként. A riói bronzérmes súlylökő Márton Anita már kvótás, ahogy az Eb- és vb-bronzérmes kalapácsvető, Halász Bence is. Nagy bajban van viszont az Eb-ezüst- és vb-bronzérmes gátfutó klasszis, Baji Balázs, aki sérülések és műtétek után igyekezne kiharcolni a tokiói indulás jogát. Erre azonban a többi sportághoz hasonlóan csak június 30-ig van lehetősége (ha az olimpia eredeti időpontjával számolunk), a helyzetét pedig nem könnyíti meg, hogy egy törökországi edzőtábor helyett most a legjobb esetben is csak a Honvéd pályáját látogathatja, ahová a válogatott sportolók még bemehetnek.

Ami egyébként sem lett volna egyszerű, így viszont végképp kimondottan nehézzé válik. Nagyon aggódom azért, hogy egyáltalán lesz-e lehetőségem olimpiai kvalifikációt szerezni" – mondta Baji szombaton az M1 aktuális csatornának.

Birkózás

Finoman fogalmazva sem áll jól kvótákkal az egyik magyar olimpiai sikersportág. A hat-hat férfi és három-három női szabad- és kötöttfogású súlycsoportra van összesen négy magyar kvótás (Lőrincz Tamás és Lőrincz Viktor, Muszukajev Iszamail és Sastin Mariann – a kvóták nem "névre szólnak", hanem súlycsoportra, de meglepetés lenne, ha nem azok indulnának, akik kiharcolták), azaz hatalmas érvágást jelent, hogy el kellett halasztani a budapesti európai kvalifikációs versenyt. A magyar szövetség bízik benne, hogy későbbi időpontban megrendezheti a versenyt, amelynek viszont meg kellene előznie az április végi, utolsó, szófiai selejtezőt, ahol a világ minden részéről szőnyegre lépnének a kvótát még nem szerzett birkózók.

Cselgáncs

Még egy olyan sportág, amelyikben mindig remélhetünk egy érmet. Most azonban egyáltalán nem biztatóak a kilátások. Kvalifikálni ugyanis a nemzetközi szövetség világranglistája alapján lehet(ne), amelyet a tervek szerint május 25-én zárnak le.

Csakhogy áll a világkupa-sorozat, így nem lehet ranglistapontokat gyűjteni.

A szabályzat szerint a világranglista első 18 helyezettje kap kvótát valamennyi (7-7 férfi és női) súlycsoportban, azzal a megkötéssel, hogy egy nemzetből csak egy versenyző indítható, a házigazda japánnak valamennyi súlycsoportban biztos a helye. A további 134 kvótát kontinentális alapon osztják el, Európának 13 férfi és 12 női kvóta jut.

Jelen állás szerint a férfiaknál Ungvári Attila (81 kg), Tóth Krisztián (90 kg) és Cirjenics Miklós (100 kg), míg a nőknél Csernoviczki Éva (48 kg), Pupp Réka (52 kg) és Karakas Hedvig (57 kg) mondhatja magát kvótásnak.

Vívás

A vívók voltak talán a legközelebb a kvalifikációs küzdelmek lezáráshoz, hiszen ott a nemzetközi szövetség (FIE) világranglistájának április 4-i állása alapján hirdették volna ki a tokiói névsort. A két nem három fegyvernemében ennek első 4-4 helyezettje 3-3 vívóval olimpiai résztvevő (plusz egy tartalék a csapatversenyre) lesz, és Óceániát leszámítva a négy kontinens is minden csapatversenyben kap 1-1 kvótát – ha a rangsorban van csapata a legjobb 16 között. Ha nincs, ez a kvóta is a legerősebb földrészé, vélhetően Európáé lesz. Ezzel 24 hely el is kelt az egyéni versenyek egyaránt 34-es főtábláján, a továbbiakat az egyéni világranglistáról (Európa: 2-2 hely), illetve az egyes földrészek kvalifikációs versenyeiről (Európa: 1-1 hely) töltik fel. Japán pedig legalább 8 kvótára számíthat a FIE-től, írja a kvalifikáció menetéről a MOB honlapja.

A magyar női tőrválogatott 12 év után szerepelhet ismét az olimpián Forrás: Magyar Vívó Szövetség

Ami már biztos: a női tőr- és a férfi kardcsapat kivívta a részvétel jogát, de jó esélyük van erre a ranglistán ötödik helyezett női kardcsapatnak is.

És a többiek

Biztosan van már három egyéni és egy csapat kvótánk női asztaliteniszben, négy indulónk vitorlázásban (Érdi Mária, Cholnoky Sára, Berecz Zsombor és Vadnai Benjámin), egy női tornászunk is pódiumra léphet (Kovács Zsófia vagy Schermann Bianka, erről a magyar szövetség dönt majd), jól állunk sportlövészetben, ahol Major Veronika, Mészáros Eszter, Péni István és Sidi Péter révén már van négy kvótásunk. Közepesen jól állunk öttusában, ahol Demeter Bence és Kovács Sarolta révén éppen a kvóták felét tudtuk megszerezni, a másik felét pedig a május végi mexikói vébén lehetne begyűjteni, vagy a június 1-jén záruló világranglistáról.

Ökölvívásban egyelőre Gálos Roland (57 kg) képviseli a magyar színeket, aki március 16-án az utolsó percben szerezte meg a kvótát, mielőtt berekesztették a londoni kvalifikációs versenyt. A folytatás ráadásul a NOB kezében van, miután az AIBA kizárását követően ők vették át a sportági torna olimpiai megrendezését.

A NOB elnöke azt ígérte, négy héten belül döntés születik a 2020-as olimpiáról – akkor okosabbak leszünk egy picivel.