Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda-válogatott és a Reggio Emilia meghatározó játékosa, Vojvoda Dávid a koronavírus-járvány miatt immáron több mint egy hete olaszországi otthonában próbálja átvészelni a világot alapjaiban megrengető fertőzést. A 29 éves játékos telefonon adott interjút az Origónak, beszélt az Itáliában jelenleg uralkodó helyzetről, a mindennapjairól, valamint az egyelőre minden szempontból bizonytalan jövőről is.

Hogy van, mennyire sikerült alkalmazkodnia a kialakult helyzethez?
Szerencsére egészségügyileg jól érzem magam, nagyjából megszoktam már a mostani, rendkívüli körülményeket. Március 10-én fejeztük be az edzéseket, akkor már nem volt értelme a gyakorlásoknak, mert

a bevezetett szabályok értelmében 1 méteres távolságot kellett tartanunk egymástól, kerülve mindenféle testi kontaktust, így pedig finoman szólva nem egyszerű kosárlabdázni.

Akkor arról volt szó, hogy egy hétre függesztik fel a gyakorlásokat, de éppen ezelőtt kaptam üzenetet a klubtól, hogy ezt az időszakot március 26-ig kitolták.

Kaptak esetleg edzéstervet, amit otthon is el tudnak végezni?
Igen, az erőnléti edzőnk személyre szabottan mindenkinek küldött egy napi programot, amelyet a lakásban is meg tudunk csinálni, főként nyújtó, erősítő gyakorlatok. De nagyjából ezek annyit érnek, hogy ne „tunyuljunk" el teljesen addig, ameddig esetleg folytatódik a bajnokság.

A magyar kosárválogatott egyik legjobbja, Vojvoda Dávid Olaszországban várja a vírus lecsengését Forrás: MKOSZ (Pókász Endre)

Hiszen mint minden sporteseményt, az olasz és az európai kosárligát is felfüggesztették, ráadásul már nemcsak Reggio Emilia, de az egész ország vesztegzár alá került. Mit gondol, lesz folytatás?
Eredetileg április elejéig halasztották el a bajnoki küzdelmeket, de

jelen helyzetben szinte kizártnak tartom, hogy addigra újra pályára léphetnénk, még zárt kapus meccseken sem.

Folyamatosan figyelem a híreket, szakértők szerint a legrosszabb és legnehezebb időszak még hátra van. Ráadásul az amerikai játékosok nagy része a legtöbb csapatból – többek között a miénkből is – még a lezárások előtt hazautazott az Egyesült Államokba, ők aligha térnek vissza Európába ebben az idényben.

Sokan felelőtlenséggel vádolják Olaszországot, mondván, hogy az emberek a járvány kitörésekor nem voltak kellően elővigyázatosak, és a figyelmeztetések ellenére sem maradtak otthon. Ez valóban így történt?

De a megelőzés valóban elkésett, nem igazán vették komolyan, amikor pedig elkezdték bevezetni a különböző intézkedéseket, bezárni az iskolákat, stb., akkor már késő volt.

A híradókban és a különböző internetes oldalakon bemutatott felvételeken eléggé drasztikusnak tűnik a helyzet odakint.
Az is. Bár kijárási tilalom még nincs, megkérték a lakosságot, hogy ha megoldható, csak a legszükségesebb esetben menjenek ki az utcára.

A főtéren lakom, úgyhogy első kézből erősíthetem meg: be is tartják a dolgot, szinte kihaltak az utcák, nem hogy tömeg, de gyakorlatilag ember sincs sehol.

Vojvoda Forrás: Koncz Marton/Koncz Marton

Gondolom, ön is csak a legindokoltabb esetben lép ki az otthonából.
Igen, csak ha már esedékes a vásárlás, de akkor is a legnagyobb körültekintéssel, és úgy, hogy nagyjából egy hétig ne legyen hiányom semmiből. Nem nyúlok szinte semmihez, nem érintkezem senkivel, bár igazából erre is odafigyelnek.

A boltokba csak sorszámot húzva lehet belépni, limitálva van, hányan mehetnek be egyszerre vásárolni, mindenki kesztyűt és maszkot visel.

Az árufeltöltés egyébként folyamatos, úgyhogy az üres polcokról és lefosztott üzletekről szóló hírek és cikkek nem fedik a valóságot, semmiből nincs hiány.

Hogy néz ki egyébként most Vojvoda Dávid egy napja?
Amennyit csak tudok, a családommal beszélek.

Nagyon hiányoznak, néha már megőrülök egyedül, de az egészségük szempontjából örülök, hogy nincsenek itt, a gócpontban. Egyébként tévét, filmeket nézek, követem a híreket, de azt sem tudom állandóan, mert kifolyik a szemem. Sajnos magyar nyelvű könyv nincs nálam, úgyhogy olvasni nem igazán tudok, de valahogy megpróbálom átvészelni ezt az időszakot.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

❤️

Vojvoda David (@david_vojvoda) által megosztott bejegyzés,

Vojvoda Dávid felesége és kisfia Budapesten maradt (forrás: instagram.com/david_vojvoda)

A csapattársaival tartja a kapcsolatot?
Néha, de nem jellemző, mindenki otthon van a szeretteivel. Ha a klub küld valamit, arra reagálunk, azzal kapcsolatban egyeztetünk, de igazából ennyi.

Az edzőnkkel beszéltem, de ő szerintem mindenkit felhívott, és érdeklődött, hogy ki hogy van, hogy viseli a helyzetet.

Van a közvetlen környezetében olyan ismerőse, aki megfertőződött a vírussal?
Szerencsére nincs. A városban tudom, hogy vannak többen is, akik elkapták a járványt, valamint a ligában is vannak olyan csapatok, ahol stábtagok, vagy játékosok fertőződtek meg. Továbbra is vigyázok,

nem érintkezem senkivel, emellett a mindennapi higiéniára, fertőtlenítésre, kézmosásra jobban figyelek, mint azelőtt.

Mást egyelőre nem tudok tenni.