Vágólapra másolva!
Március 20-22. között Győrben került volna sor a magyar női kézilabda-válogatott olimpiai selejtezőjére, amelyet azonban a koronavírus-járvány világméretű terjedésével a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) elhalasztott. A hogyan továbbról a magyar válogatott két szövetségi kapitányát, Danyi Gábort és Elek Gábort kérdeztük.

Egy olimpiára kijutni sosem könnyű, de ennyire nehéz talán még soha nem volt. Az elmúlt évek világversenyeinek nem éppen szívderítő eredményei ellenére a magyar női kézilabda-válogatottat még joggal tartjuk a világ élmezőnyébe tartozónak, amelyiknek ott lenne a helye a tokiói olimpián.

A 2018-as Európa-bajnokságon elért 7. helyének köszönhetően a csapat jogot szerzett az olimpiai kvalifikációs tornán való részvételre, amit a magyar szövetség (MKSZ) sikeres pályázata után Győrben rendezhetett volna meg.

Csakhogy a decemberben kitört, Kínából induló koronavírus-járvány alaposan felborított minden előzetes elképzelést. Előbb a mieinkkel – valamint Szerbiával és Oroszországgal – egy csoport sorolt kínai válogatott lépett vissza, akiknek a helyére Kazahsztán került, majd a járvány terjedésével jöttek az újabb és újabb bizonytalanságok: rendezhetünk-e tornát? Ha igen, mikor és milyen csapatok részvételével, és milyen feltételekkel? Az IHF aztán március 12-én előbb úgy döntött, hogy a selejtezőket az eredetileg kiírt helyszíneken és időpontokban rendezhetik meg, azonban valamennyi esetben zárt kapuk mögött, szurkolók nélkül, egy nappal később azonban már a tornák bizonytalan időre - várhatóan júniusra - történő elhalasztása mellett döntött.

Elmarad a magyar női kéziválogatott olimpiai selejtezője

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) elhalasztotta a 2020. március 20-22. közötti időpontra kiírt női olimpiai selejtezőket - adta hírül hivatalos oldalán a magyar szövetség. Az eredetileg március közepére kiírt, győri kvalifikációs tornára sem kerül sor, amelyen a magyar mellett az orosz, a szerb és a kazah válogatott venne részt.

Ezzel párhuzamosan Magyarországon is minden kézilabda-eseményt felfüggesztettek, a játékosoknak nem tartanak edzéseket, ami a szakvezetőket is nehéz feladat elé állítja.

"Nyilvánvalóan nem kellemes ez a helyzet, de most mindennél fontosabb, hogy minél kevesebb gonddal, problémával átvészeljük ezt a járványt, hogy mindenki vigyázzon saját magára, a szeretteire, a körülötte élőkre – kezdte a legfontosabbal az Origónak nyilatkozva Danyi Gábor, a válogatott egyik kapitánya, a Bajnokok Ligája címvédő Győri Audi ETO KC vezetőedzője.

Majd, ugye pénteken jött a hír, hogy elmarad a torna."

Danyi Gábor Forrás: Origo

"A csapat pénteken szétszéledt, és láthatóan mindenkit megviseltek a történtek – mondta Elek Gábor, a válogatott másik szövetségi kapitánya, és az FTC-Rail Cargo Hungaria csapatának vezetőedzője, akinek eredetileg kilenc játékosa kapott helyet a 19 fős keretben.

A szakemberek munkáját nem könnyíti meg, hogy nem tudnak edzést vezényelni a játékosaiknak, és bár mindenki kapott személyre szabott edzéstervet, kérdéses, hogy egy-egy játékos és csapat milyen sportformában lesz a selejtezőre és a tokiói játékokra, feltéve, hogy egyáltalán megrendezik az olimpiát.

"A sportforma összetett dolog – mondja Danyi Gábor. – Van fizikális, technikai, taktikai és mentális része. A fizikálissal van a legkönnyebb dolgunk, a játékosok otthon, és nem edzőteremben, nem közösségben el tudják végezni az előírt gyakorlatokat. A technikai és taktikai képzés azonban értelemszerűen nagy hátrányt szenved. Ezért ki merem jelenteni, hogy

Természetesen a legjobb tudásunk szerint fel fogunk készülni, és meglátjuk, hogy az mire lesz elég. A sport nagyon sok mindenre megtanított bennünket, kitartásra, küzdelemre, most hasznát vesszük ennek."

"Én napi kapcsolatban vagyok a játékosokkal és az edzői stábom tagjaival, igyekszünk napra készek lenni.

A Fradit, mondhatni, bezártuk, ott most senki nem tud készülni, így kell megoldanunk a következő időszakot" – tette hozzá Elek Gábor.

Elek Gábor, a magyar válogatott társkapitánya és Görbicz Anita, a szakmai stáb tagja tart megbeszélést a Telkiben rendezett utolsó közös gyakorláson Fotó: Polyák Attila - Origo

Ma még senki nem tudja, hogy mit hoz a jövő. Nemcsak az a kérdés, hogy mikor indulhatnak újra a hazai bajnoki és a nemzetközi kupaküzdelmek, de magának az olimpiának a megrendezése is kérdéses.

"A folytatáson ráérünk majd akkor gondolkodni, amikor lecsengett járvány, és amikor minden visszaáll a megszokott kerékvágásba. Hogy ez mikor lesz, az nem rajtunk, és nem is a nemzetközi szövetségeken múlik, hanem a WHO-n (az ENSZ egészségügyi világszervezete - a szerk.) és a magyar kormány döntésén. Opciók vannak a közös munka újrakezdésére, de mint mondtam, nem a mi kezünkben van a döntés" – mondja Danyi Gábor.

"Lehet mindenféle opciókkal készülni a folytatásra, vannak forgatókönyveink, de egyelőre mindenki kivár, senkinek nincs tapasztalata ilyen körülményekről. Ami az olimpia megrendezését illeti: maradjunk annyiban, hogy óriási felelőtlenség lenne a részemről, ha ebben a kérdésben bármilyen módon is állást foglalnék" – jelentette ki Elek Gábor.

– tette még hozzá Danyi Gábor, és ugyanezekkel a szavakkal zárta Elek Gábor is: "Másodlagos most a sport. Az a legfontosabb, hogy megfékezzük a járványt, vigyázzunk magunkra és egymásra, és mindenki kivegye a részét az erőfeszítésekből."

Az olimpiai selejtezőre eredetileg kijelölt keret

Kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (Érd), Kiss Éva (Győri Audi ETO)
Jobbszélsők: Faluvégi Dorottya (Győri Audi ETO), Lukács Viktória (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbátlövők: Kiss Nikolett (Érd), Klujbert Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lakatos Rita (Váci NKSE), Tóth Gabriella (Érd)
Beállók: Pásztor Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler)
Balátlövők: Csiszár-Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Kácsor Gréta (Váci NKSE), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK Budapest)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)