Vágólapra másolva!
Míg egy éve szinte biztosak lehettünk abban, hogy a Győri Audi ETO megnyeri ötödik címét is a női kézilabda Bajnokok Ligájában, ez a szezon sokkal nagyobb izgalmakat tartogat Danyi Gábor csapata számára. A negyeddöntőből hét csapat is reális eséllyel pályázik a budapesti négyes döntőbe jutásra.

Miután a hétvégén véget ért a női kézilabda Bajnokok Ligája középdöntője, kialakult a negyeddöntő párosítása. A legkönnyebb dolga a francia Metznek lehet a nyolc között, amely a román bajnok Ramnicu Valceával játszik a budapesti négyes döntőbe jutásért.

A Győri Audi ETO BL-győzelmét az előző szezonban semmi sem veszélyeztette. A csapatot 2018 nyarán átvevő Danyi Gábor csapata érinthetetlennek bizonyult. Egyedül az FTC-Rail Cargo Hungária tudott ellene két döntetlent játszani, további 14 mérkőzését egyaránt megnyerte.

A most futó szezonban szintén veretlen az ETO a BL-ben, azonban a sebezhetetlenség mítosza megdőlni látszik.

Ősszel az EHF-kupa-szintű csoportját (Savehof, Krim Ljubljana, Baník Most) még komoly gond nélkül abszolválta a címvédő, azonban a decemberi világbajnokság után játékosai formán kívül játszottak.

Veronica Kristiansen volt az ETO legjobbja a középdöntőben Forrás: EHF CL, Facebook

Január 22-én sorozatban 60 megnyert bajnoki után szenvedett vereséget a győri csapat a magyar bajnokságban, miután a Siófok 34-29-re legyőzte. A BL középdöntőjében a Brest és a Buducnost megverni ugyan nem tudta az ETO-t, de megszorongatni annál jobban. Ez intő jel lehet a világsztárokkal teletűzdelt CSM Bukarest elleni negyeddöntős párharcra.

Ami biztató lehet a magyar csapat számára, hogy a középdöntőben rendre a győriek jöttek ki jól a nehéz szituációkból.

Küzdeni tudásból jelesre vizsgáztak a francia és a montenegrói riválissal szemben is, amikor a hajrában tudtak fordítani mindkét idegenbeli mérkőzésükön. A legjobb formában a sérülése után a többieknél frissebben mozgó Veronica Kristiansen volt a középdöntőben, aki 27 gólt dobott hat tavaszi BL-meccsén.

Úgy néz ki, hogy a korábbi másodedző, Adrian Vasile személyében megtalálta a CSM Bukarest az ideális szakembert a kispadra Forrás: Hauuy Thierry

A szezon során egyre jobb formába lendült a román CSM Bukarest.

Úgy néz ki, a szokásos edzőkeringő után a korábbi Adrien Vasile személyében megtalálták a megfelelő szakembert a kispadra.

Miután az FTC kiütötte őket a középdöntő első fordulójában, a hátralévő öt mérkőzéséből négyet meg tudott nyerni a másodedzőből vezetőedzővé váló Vasile irányításával.

Az ETO-nak éppen ezért lesz borzasztóan nehéz dolga. Na meg azért, mert a szezont sérülten kezdő, azóta felfelé ívelő formát mutató Cristina Neagu félelmetes formába került a tavaszra. Hat találkozón 57-szer tudott a kapuba találni februárban és márciusban a BL-ben. Ez átlagban 9,5 gólt jelent mérkőzésenként.

Egyre nehezebben, de még tartja 37 mérkőzéses veretlenségét a BL-ben az ETO Forrás: EHF CL, Facebook

Természetesen a Győrnek is megvan a maga klasszisa, aki el tud dönteni egy ilyen 50-50%-os esélyekkel induló párharcot.

Stine Oftedal – Cornelia Groot nyári távozása után – egyértelműen Danyi Gábor legfontosabb embere lett.

A villámléptű norvég irányító 58 találatával az ötszörös BL-győztes együttes legeredményesebbje a szezonban eddig.

Nála is eredményesebb volt az FTC még mindig csak 20 éves jobbátlövője, Klujber Katrin. A sorozattól a középdöntő után búcsúzó fővárosiakhoz 2019 telén érkező kézilabdázó 84 gólt lőtt az idei szezonban, akinél csak Jovanka Radicsevics tudott eredményesebb lenni.

Jovanka Radicsevics közel száz gólt dobott eddig a BL-szezonban Forrás: EHF CL, Facebook

A rutinos jobbszélső sokadvirágzását éli a montenegrói Buducnost Podgoricában. Eddigi 12 mérkőzéséből ötször tudott legalább tíz gólt szerezni - összesen 97-szer tudott eddig a kapuba találni. Gólkirálynői címe akkor is biztosnak tűnik, ha elveszítik az Esbjerg elleni negyeddöntős párharcukat.

A vb-címet nyert holland válogatott tagjaként a decemberi világbajnokság legértékesebb játékosának megválasztott

Estevana Polman vezérletével a dán bajnok az egyik legdinamikusabb kézilabdát játszotta az egész idény során.

Kérdés, mennyi esélyük lesz Dragan Adzics kemény védekezéséről híres, átalakulófélben lévő Buducsnost ellen.

Anna Vjahirjeva posztja ugyan jobbátlövő, mégis ő a Rosztov igazi esze Forrás: Artem Gusev

Az Ambros Martín által irányított, az orosz válogatott magja mellett a legutóbbi világbajnokság gólkirálynőjét (Lois Abbingh) is soraiban tudó Rosztov a BL-cím egyik nagy esélyese.

Az élete formájában kézilabdázó Anna Vjahirjeva gyakorlatilag azt csinál a pályán, amit csak szeretne. A márciusban még mindig csak 25. életévét betöltő jobbátlövő 57 gólja mellett legalább ennyi gólpasszt is kiosztott eddig.

A rosztoviak az alább látható Polman-gólnak köszönhetően csak a harmadik helyen zártak a csoportjukban, így egy rendkívül kellemetlen ellenfelet sodort a sors az útjukba. A Brest ellen az ETO is megszenvedett, és mivel a franciák játszhatják otthon a visszavágót, így - annak ellenére, hogy a Rosztovot tettük első helyre az erősorrendünkben - ezt a párharcot is 50-50%-ra adjuk másik kettő mellett.

Erősorrendünk a női kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjére:
1) Metz
2) Rosztov-Don
3) Győri Audi ETO
4) CSM Bukarest
5) Brest
6) Buducnost Podgorica
7) Esbjerg
8) Valcea

A női kézi-BL negyeddöntőire április első két hétvégéjén kerül sor. A Győr április 3. és 5. között idegenben kezd, és az április 10. és 12. közötti visszavágót játssza hazai pályán. A május 9-10-i, budapesti négyes döntőbe jutásra nyolcból hét csapat is reális esélyekkel pályázik. Soha nem volt ilyen kompetitív a Bajnokok Ligája, mióta 2014-ben bevezették a Final 4 rendszert.

Szavazzon!

Ki nyeri 2020-ban a női kézilabda Bajnokok Ligáját?