Vágólapra másolva!
Nem tudta megfordítani idegenben a párharcot a Swietelsky-Békéscsaba női röplabda-csapata a Challenge-kupában. Habár a magyar csapat győzött az Olimpiakosz Pireusz otthonában, a hazaiak már az első két szettben bebiztosították helyüket a legjobb négy között. A meccsen ugyan sikerült 0-2-ről felállni, a továbbjutáshoz ez kevés volt, viszont a tisztes búcsú összejött.

Nem mondhatni, hogy tolongtak a nézők a kezdés előtt, de ennek több oka is lehetett. Egyrészt néhány órával később Olimpiakosz-Panathinaikosz férfi kosárlabda Euroliga-rangadót rendeztek, másrészt talán sokan biztosra vették a helyi csapat továbbjutását. A görögök ugyanis 3-1-re nyertek Békéscsabán egy magas színvonalú, küzdelmes mérkőzésen, amelynek a végén a bolgár játékvezető sorozatos hibái is borzolták a kedélyeket. A sors fintora, hogy hiába hívják a sorozatot Challenge-kupának, challengre, azaz videobíró alkalmazására nincs lehetőség. A sérülésektől tizedelt csabaiaknak így 3-0-ra vagy 3-1-re kellett győzniük, majd az esetleges aranyszettet is meg kellett volna nyerniük.

Ha a telt ház nem is, azért néhány száz néző összejött kezdésre, köztük Gergye Rolanddal, a magyar férfi válogatott ütőjével, aki az Olimpiakoszban légióskodik.

A BRSE vezetőedzője, Vasja Samec Lipicer mindegyik téli szerzeményt a kezdőbe jelölte, Milagros Collar, Tanja Grbics és Mia Jerkov mellett Pekárik Eszter, Bodovics Hanna és Karla Klaric volt még a pályán az első labdamenetnél, amelyet a magyar csapat nyert. Ezt négy görög pont követte, a szlovén mesternek azonnal időt kellett kérnie. Ezzel együtt sem igazán sikerült javulni, az Olimpiakosznak minden összejött, míg a csabaiak rengeteg hibával játszottak. Samec cserékkel igyekezett felrázni a csapatot, Collar helyett Szedmák Réka, Grbics helyett pedig Fábián Fanny érkezett néhány labdáig. Akárcsak az első meccsen, itt is remekelt a görög blokk, az ütéseik pedig tűpontosak voltak.

11-3-nál Lipicer újabb eligazítást tartott, de ezzel sem sikerült kizökkenteni a hazaiakat, és bár ideig-óráig sikerült faragni a különbségből, a görögök vezetése nem igazán forgott kockán.

Olykor menthetetlennek tűnő labdákat szedtek össze a pireusziak, míg a csabaiaktól nemcsak az extra, de a kiegyensúlyozottság is hiányzott. Tíz szettlabdája is volt a görögöknek az első felvonás végén, de Collar parádés nyitásaival ebből sikerült néhányat hárítani, viszont egyet outra ütött, így behúzta a játszmát az Olimpiakosz. Innentől zsinórban három szettet és az aranyszettet is meg kellett volna nyernie a Békéscsabának, de legfőképpen javulnia szinte mindenben.

A görögök blokkja a visszavágón is jó volt Forrás: Eurokinissi Sports/Eurokinissi Sports/׏

A második játszmában sokkal harciasabban és pontosabban kezdett a BRSE, ennek köszönhetően 4-1-re ellépett, a túloldalon Branko Kovacsevics érezte úgy ekkor, hogy ideje beszélnie a lányaival. A közönség is tudta, hogy ráfér a buzdítás a hazaiakra, addig csak fújolásra futotta tőlük.

5-2 után egészen elképesztő labdamenetet nyert meg az Olimpiakosz, de Pekárik tökéletes centertámadással, Jerkov pedig egy pontos ütéssel válaszolt.

8-4-nél a vezetőbíró Klaric közvetítésével intette nyugalomra az 1000 fokon égő Samecet, a kis intermezzo pedig a görögöket rázta fel jobban. 9-8-nál egy újabb fantasztikus pontot nyertek meg a haziak, akik az egyenlítés, majd a vezetés átvétele mellett lélektani fölénybe kerülte, és Samec időkérésének ellenére is ellépett öt ponttal.

A szett hajrájára tovább nőtt a különbség, 24-16-nál szett- és továbbjutást érő labdákhoz jutott az Olimpiakosz, amik közül a másodikat meg is csinálta.

Ebben a játszmában sokba került a szett közepi rövidzárlat.

Persze a meccs még nem ért véget, és bár a lényegi kérdések már eldőltek, a hazaiak ugyanolyan motiváltak maradtak a 3. szettre is. Természetesen a BRSE sem szeretett volna kettős vereséggel búcsúzni, a szett elején pedig átvette a vezetést, 10-6-nál Kovacsevics hívta magához öviét. Lankadt a figyelme a görögöknek, ezzel pedig tökéletesen éltek a csabaiak, egyre nagyobb előnyt sikerült kiépíteniük. A sokat cserélő Olimpiakosz tartotta a lépést, de Klaric és Collar vezetésével végig előrébb járt a Békéscsaba. 24-18-nál jöttek a szettlabdák, Collar pedig a harmadikkal be is fejezte a játszmát, megvolt legalább a szépségtapasz.

Vasja Samec Lipicer intelmei a csabai lányoknak Forrás: Eurokinissi Sports/Eurokinissi Sports/׏

A negyedik szettben az egyenlítés és az ötödik kiharcolása volt a tét, közben az ellenfélnél is visszaállt néhány kezdőjátékos. A svájci bíró ítéletei (és olykor tévedései) igencsak paprikás hangulatot teremtettek, hamar első számú közellenség lett a közönség szemében. Folyamatosan váltakozott a vezető kiléte, majd Klaric kapott el jó sorozatot nyitásban, amivel három pontos előnyre tett szert a BRSE. Az ütések sokkal pontosabbak voltak ekkor, és a mezőnyözés is jóval stabilabbnak tűnt a csabaiak oldalán. A forgatókönyv hasonlóan alakult a harmadik szetthez, de 23-20 után két elképesztően szerencsés nyitással egy pontra zárkózott az Olimpiakosz.

Ezután viszont már csak a magyarok szereztek pontot, ami azt jelentette, hogy egyenlített a Békéscsaba és ötödik játszmára került sor.

Itt hiába nyerte az első pontot a hazai együttes, a következő négynek a BRSE örülhetett. Nem tudott újítani az Olimpiakosz, hiába kért időt Kovacsevics, a csabaiak jól reagáltak minden változtatásra. Egyszer még vissza tudott jönni a már továbbjutást ünneplő Pireusz mínusz kettőre, de a Békéscsaba jobban akarta a meccset. A végén Collar egy ásszal zárta le a meccset, amelynek a végén ezúttal a vesztes csapat lehetett boldogabb, a BRSE viszont emelt fővel búcsúzhatott a Challange-kupától.

Végeredmény, női röplabda Challenge-kupa, negyeddöntő, visszavágó:
Olimpiakosz Pireusz (görög) - Swietelsky-Békéscsaba 2-3 (17, 17, -20, -22, -9)

Továbbjutott az Olimpiakosz Pireusz.

A győzelem ellenére természetesen csalódottan értékelt Vasja Samec Lipicer:

Persze a Fatum és Pireusz közel sem ugyanaz a szint, ahogy nincs is hasonló csapat a magyar bajnokságban, viszont a mostani játékunkon oda is javítani kell. Az alapszakasz hátralévő meccseit meg kell nyerni, majd jöhet a playoff. Megvan a ritmusunk és a jó játékunk, de csak néha jön ki belőlünk. Egy ilyen ellenféllel szemben csak csapatként lehet nyerni, és ma nem úgy játszottunk. Remélhetőleg ez is összeáll a bajnokságra" - fogalmazott a szlovén szakember.