Vágólapra másolva!
Egyre rögösebb a magyar női vízilabda-válogatott útja Tokióig. Bíró Attila együttesének eredetileg március 8-tól Triesztben kellett volna megküzdenie a kvótáért, a koronavírus azonban közbeszólt, elmarad az olimpiai selejtezőtorna. A szövetségi kapitány a DIGI Sport híradójának azt nyilatkozta, hogy a csapat felkészülési programja teljesen felborult, a kanadai és az ausztrál válogatottak el sem jöttek a magyarországi edzőtáborba. A leendő helyszínről Bíró Attila azt mondta, lehet esély egy hollandiai, de akár egy magyarországi selejtezőtornára is, bár az olaszok biztosan nehezen adják ki a kezükből a rendezés jogát.

„Az biztos, hogy Triesztben nem lesz mér ez a kvalifikációs torna, hivatalosan az a közlemény jött ki, hogy máskor, más időpontban és más helyszínen fogják megrendezni. Ami ugye, ha azt nézzük, hogy május végén, június elején be kell, hogy fejeződjenek a kvalifikációs versenyek, akkor elméletileg van idő a megrendezésre. Úgy gondolom, arra is van esély, hogy nem Olaszországban lesz a selejtező" – nyilatkozta Bíró Attila a Sport24-nek.

Januárban a lányok hazai közönség előtt szereztek Eb-bronzot, kérdés, hogy újra lehetőséget kaphat-e Magyarország, ezúttal az olimpiai selejtező megrendezésére.

Egy hétre rá a férfiak selejtezője Hollandiában lesz, vagy lenne, még azt sem zárnám ki, hogy egyben lebonyolítják a kettőt, de erről a hollandokat kellene megkérdezni."

A helyszín és az időpont még kérdéses, de az biztos, hogy ezzel teljesen felborult a felkészülés. Bíró Attila csapatához a kanadai és az ausztrál válogatott érkezett volna edzőtáborozni a napokban, de végül nem jöttek. "Teljesen felborult a programunk. A kanadaiakkal és a hollandokkal is együtt edzőtáboroztunk volna, de mind a két válogatott lemondta a részvételt, hazarendelték őket.

Az ausztrálok három napig Dubajban várták a fejleményeket, és végül visszafordultak. Igazából nem is tudjuk, mikorra kellene kihegyezni a csúcsformát, a héten még edzésben maradunk, és a hét végéig meglátjuk, milyen fejlemények történnek.

Az is lehet, javasolni fogom a magyar szövetségnek, hogy folytassuk a bajnokságot, ha nem tudjuk meg a pontos időpontját a selejtezőnek."

Az utolsó kvótaszerző tornán a magyar válogatott az Eb-n hatodik görögökkel, valamint az izraeliekkel, az új-zélandiakkal és egy ázsiai csapattal szerepel egy csoportban, a helyszínről és az időpontról hamarosan dönt a Nemzetközi Úszó Szövetség.

Közben pedig a bajnokságot is utolérte a koronavírus, a férfiaknál két szerdai meccs is elmarad: a Honvéd-Eger és a BVSC-OSC találkozókat elhalasztották, a két vendégcsapat ugyanis múlt héten észak-olaszországban játszott nemzetközi kupameccseket. Egerben a Bitskey uszodát is bezárták a koronavírus miatt a teljes vízcsere és fertőtlenítés idejére.

– fogalmazott a női kapitány.

A tokiói nyári olimpia viszont úgy tűnik, nincs veszélyben. Bár szárnyra keltek olyan hírek, melyek szerint 2-3 hónap alatt dönteni kell a játékok sorsáról és az esetleges elhalasztásáról, a tokiói olimpia szervezőbizottságának feje azonban közölte, hogy minden a tervek szerint halad. Bár hozzátette, hogy az eredetileg március 26-án rajtoló olimpiai láng útját és a hagyományos váltófutást érintheti a koronavírus.

"Én nem látom annyira tragikusnak a helyzetet, de jobb félni, mint megijedni. Nem tudom elképzelni, hogy az olimpiát elhalasszák a koronavírus miatt. Ez azért nyár elejére le fog csengeni legkésőbb, bár nem vagyok járványügyi szakember, nem vagyok orvos, de bízom benne, hogy ennek előbb-utóbb vége lesz" – jegyezte meg Bíró Attila.