Vágólapra másolva!
A magyar női vízilabda-válogatott magabiztos, 12-7-es győzelmet aratott Szentesen a holland csapat felett a világliga európai selejtezőjének negyedik fordulójában. Bíró Attila együttese ezzel a csoport élére ugrott.

A csapat jövő vasárnaptól olimpiai selejtezőtornán szerepel, azonban a koronavírus miatt egyelőre nem biztos, hogy az előzetes tervek szerint Triesztben sorra kerülő eseményt az olaszországi helyszínen rendezik meg.

A magyarok a vl-selejtező első fordulójában bravúros pontszerzéssel kezdtek a spanyolok otthonában, majd Oroszországban és Görögországban győztek. A hollandokkal kereken egy hónappal ezelőtt találkozott Bíró Attila együttese, amely a hazai rendezésű Európa-bajnokság bronzmérkőzésén 10-8-ra nyert riválisa ellen.

Szilágyi Dorottya négy gólt lőtt, a magyar válogatott legyőzte Hollandiát Fotó: Koncz Márton - Origo

A találkozó Parkes Rebecca centergóljával indult, majd Vályi Vanda használt ki egy védekezési hibát. A hollandok szépítettek, a negyed utolsó másodpercében azonban Szilágyi Dorottya állította vissza a különbséget egy félpályás ejtéssel.

A második negyedet az első magyar emberelőnyös találat vezette fel Szilágyi révén, ezt követően viszont kissé megakadt a támadójáték - kimaradt egy ötméteres is -, a hollandok pedig ezt kihasználva néhány perc alatt egyenlítettek.

A nagyszünet után az Eb-gólkirály Keszthelyi Rita törte meg a hazai gólcsendet, majd Garda Krisztina értékesített egy ötméterest és eresztett el egy hatalmas bombát - eközben egyszer a hollandok is betaláltak (7-5). A rivális Maud Megens szép kapásgóljával zárkózott fel újra, de Szücs Gabriella gyorsan válaszolt. A gólgazdag játékrészben egy holland találatra még két magyar érkezett Szilágyi és Illés által.

Kasó Orsolya végig jól védett az egyik legnagyobb olimpiai selejtezős riválisunk ellen Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A záró nyolc perc elején a 19 éves Magyari Alda - aki Kasó Orsolyát váltotta korábban - védte Catharina van der Sloot, majd Keszthelyi és Szilágyi egy-egy ejtéssel gyakorlatilag eldöntötte az összecsapást (11-7).

A világliga európai selejtezőjében hét csapat érintett, mindenki hat mérkőzést játszik - hármat otthon, hármat idegenben. A magyarok a folytatásban Olaszországot és Franciaországot fogadják. A szuperdöntőt június 9. és 14. között, később kijelölendő helyszínen tartják, amelyre három csapat kvalifikálja magát Európából.

Női vízilabda-világliga, európai selejtező, 4. forduló:
Magyarország-Hollandia 12-7 (3-1, 1-3, 6-3, 2-0)
a magyar csapat gólszerzői: Szilágyi 4, Keszthelyi, Garda 2-2, Parkes, Vályi, Szücs, Illés 1-1