Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda-válogatott a csütörtöki bravúros, a címvédő szlovén csapat ellen aratott győzelem után vasárnap újra pályára lép Európa-bajnoki selejtezőn: Ivkovics Sztojan alakulata Ukrajnában lép pályára, a Zaporizzsjába vezető úton beszélgettünk a szövetségi kapitánnyal.

– kezdte egy kis visszaemlékezéssel a szakember. "Ünnepelni azonban egyrészt időnk sem volt, másrészt egyelőre nincs is mit, még csak egy meccsen vagyunk túl.

Az ukránok elleni találkozó ráadásul legalább annyira fontos lesz, mint a címvédő elleni volt."

Legyőzte az Európa-bajnokot a magyar férfi kosárlabda-válogatott

A magyar férfi kosárlabda-válogatott óriásit küzdve, 77-75-re legyőzte a címvédő Szlovénia csapatát az Európa-bajnoki selejtező F-csoportjának első fordulójában, csütörtökön Szombathelyen. A magyar szövetségi kapitány, Ivkovics Sztojan irányítása alatt utolsó hazai meccsét játszotta a válogatott, a februári Eb-selejtezők után ugyanis már nem ő felel majd a szakmai munkáért.

Mi lehet az újabb győzelem kulcsa?
Fizikálisan rendkívül sokat kivett a csapatból a szlovének elleni összecsapás, ennek ellenére Ukrajnában talán a mentális dolgokon még több múlhat. Magasak a centereik és a négyes és hármas pozícióban lévő játékosok rendre mennek a palánk alá – ezekre kell majd nagyon odafigyelnünk.

Éppen emiatt, taktikai megfontolásból alkalmaztunk egy cserét a keretben,

Darrin Govens helyett Tóth Norbert utazik Zaporizzsjába."

Sztojan Ivkovicsnak jólesik, hogy a szurkolók mellette, és a csapat mellett állnak Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Nyilván önhöz is eljutottak azok a hangok, amelyek a szövetségi kapitányi poszton való maradását követelték a csütörtöki meccs után.
Természetesen jólesik, örülök, ha a többség azt szeretné, hogy maradjak. Köztudott, hogy van egy hangos kisebbség, amely a távozásomat akarja, és szeretnék, ha én és a Magyar Kosárlabda Szövetség között konfliktus alakulna ki, de szó sincs ilyesmiről. Ők egy külön testület, ahogyan a válogatottal mi is azok vagyunk. A célok közösek, hat hónap van még a szerződésemből, utána isten tudja, hogy mi lesz.

Az viszont biztos, hogy minden ilyen harc csak megerősít engem, és a csapatot is.

A vasárnapi "harc" mennyire lesz sorsdöntő a 2021-es kontinensviadalra való kijutás szempontjából?
Minden meccs sorsdöntő,

nagyok az elvárások velünk szemben, de ezt a korábbi sikeres szereplésünknek köszönhetjük.

Az ukránok úgy nyertek Ausztriában, hogy az osztrákok két legjobb játékosa nem lépett pályára, bár ez a végeredmény szempontjából teljesen mindegy, ugyanúgy két pontjuk van, mint nekünk. Nem kérdés, egyértelmű célunk az Eb-re való kijutás, az pedig biztos, hogy egy

újabb győzelemmel nagy lépést tehetnénk efelé.

Az Ukrajna-Magyarország Eb-selejtező mérkőzés magyar idő szerint 17.00 órától kezdődik. Ivkovics Sztojan alakulata két ponttal áll az F-csoportban, Szlovéniát és Ausztriát megelőzve. A 2021-es Európa bajnokságra az első három csapat jut ki a négyesből.