Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda-válogatott vasárnap délután lejátszotta második Európa-bajnoki selejtező mérkőzését is, az ellenfél ezúttal Ukrajna volt. A Zaporizzsjában rendezett találkozón is nagyot küzdött Ivkovics Sztojan csapata, ami újabb bravúrt ért: a magyar válogatott egy végsőkig kiélezett végjátékban 62-60-ra nyert.

Az ukránok az első fordulóban Ausztriában nyertek,

a magyar csapat pedig óriásit küzdve, az Európa-bajnoki címvédő Szlovénia elleni diadallal kezdte a selejtezősorozatot.

Ivkovics Sztojan a csütörtöki meccshez képest egy helyen változtatott a csapaton, Darrin Govens helyett Tóth Norbert került be a keretbe.

Keller Ákos látványos zsákolásával kezdődött a meccs, Vojvodától kapott remek asszisztot a magyar center. Bár a hazaiak fordítottak, Vojvoda triplája, majd Váradi szép egyéni akciója és betörése után a negyed felénél 7-5-re vezetett az Ivkovics-csapat.

A védekezés jól működött, ziccerbe szinte egyáltalán nem kerültek a hazaiak,

a játékvezetők viszont sokszor túl agresszívnek ítélték a magyar játékosokat, a faultok utáni büntetőkkel, valamint Zotov és Bobrov hármasaival a játékrész végére ismét fordítottak az ukránok, 14-10-es állásnál szólalt meg a duda.

Magyar szurkolók is érkeztek Zaporizzsjába, hogy buzdítsák Ivkovics Sztojan csapatát Forrás: MKOSZ (Pókász Endre)

A második negyedet Ferencz Csaba triplája nyitotta, majd

Keller Ákos osztott ki egy olyan blokkot a túloldali palánknál Pavlo Krutousznak, amilyeneket a tengerentúlon napokig szoktak ismételgetni a tévében.

Bobrov viszont messziről továbbra sem tudott hibázni, egy szép alley-oop után pedig tartotta vezetését Ukrajna. Makszim Pusztovzonov középtávolijával először volt öt pont a különbség, amelyet Benke Szilárd faulttal együtt bedobott hármasával azonnal csökkentett a magyar együttes – igaz csak kettőre, mert a büntető sajnos kimaradt. Egy jó védekezés után viszont Vojvoda már nem hibázott a vonalról, a félidő előtti utolsó percnek döntetlennel mentek neki a csapatok. Ebbe egy hazai kétpontos, és egy elrontott Perl Zoltán triplakísérlet fért bele,

félidőben tehát 30-28 állt az eredményjelzőn.

A szünet utáni első támadásban Váradi Benedek állt bele egy hármasba, és milyen jól tette: csont nélkül hullott a gyűrűbe a dobás. Bár Vojvoda is elsüllyesztett egy triplát, közben a hazaiak szorgosan dobálták a kétpontosokat, így az Ivkovics-csapatnak folyamatosan mennie kellett az eredmény után. Ment is becsülettel, nem engedte magát leszakítani, bár a büntetőzéssel gondok akadtak, a negyed közepén több fault utáni dobás is kimaradt. Keller és Allen Rosco pontjaival a hajrájára sikerült egyre faragni a hátrányt, sőt a vezetésért is támadhattunk, de egy pontatlan indítás és egy ukrán ziccer miatt nem jött össze a fordítás –

az utolsó szó azonban Keller Ákosé volt, így 48-47-el fordultak az utolsó 10 percre a csapatok.

Vojvoda Dávid és a magyar válogatott hatalmasat küzdött Forrás: MKOSZ (Pókász Endre)

A záró játékrész Volodimir Herun büntetőivel indult,

utána viszont Benke Szilárd pillanatai következtek,

a magyar bedobó előbb hátul leszedett egy lepattanót, elöl pedig kétszer is az ő sikeres triplájával zárult a támadás,

így bő hat perccel a vége előtt 54-52-re átvettük a vezetést.

Bár újabb négy sikeres büntetővel ismét fordítottak az ukránok, Vojvoda Dávid harmadik hárompontosa a lehető legjobbkor jött, ismét nálunk volt az előny. Sajnos nem sokáig, egy szép egyéni megmozdulás után Bogdan Bliznyuk dobott be egy ziccert, amelyre viszont szerencsére Váradi Benedek válaszolt, így az utolsó perc kezdetekor 59-58 volt az állás a magyar csapat javára. Allen Roscót ráadásul faultolták, és bár a kettőből csak egy büntető ment be,

Vojvoda labdát szerzett, és újra Ivkovics együttese támadhatott,

amelynek végén Váradi hármasa ezúttal kimaradt, a túloldalon pedig 5 másodperccel a vége előtt Herun büntetőivel egyenlítettek az ukránok. Volt még egy csavar azonban a meccsben, ráadásul magyar szempontból tökéletes:

Allen Rosco szinte az utolsó pillanatban dobott kosarat!

Videózás után a játékvezetők 0.2 másodpercre visszatekerték az órát, de szerencsére a bedobás után már nem kerültek helyzetbe a hazaiak,

így 62-60-ra a magyar kosárválogatott második Eb-selejtezőjét is megnyerte,

és hibátlan mérleggel vezeti a csoportját, óriási lépést téve ezzel az Európa-bajnoki szereplés felé.

A győztes kosár: