Vágólapra másolva!
Jakab Máté, a Szolnoki Olajbányász NB1/B-s csapatának 28 éves edzője újabb külföldi kalandba vágott bele. 2018 végén egy hetet már eltöltött az Alba Berlin kosárlabdacsapatánál, ráadásul Dárdai Pállal, a Hertha akkori vezetőedzőjével is találkozott. Most viszont távolabb merészkedett, méghozzá egészen az NBA-ig, ahol két csapat is vendégül látta, valamint különböző prominens vezetőkkel is találkozott. Persze nemcsak szurkolói, hanem szakszemmel is figyelte az eseményeket, ezekről mesélt az Origónak.

Feltételezem, hogy nem rajongói lelkesedése vitte ki Amerikába. Honnan jött az ötlet?
Ezúttal magamnak szerveztem az utat. Nyáron sikerült kijutnom az NBA Summer League-re, ahol több emberrel is találkoztam. Megszereztem a Cleveland Cavaliers általános igazgatójának az e-mail címét, majd októberben megkeresett a csapat nemzetközi játékosmegfigyelője, a korábbi NBA-játékos és szlovén válogatott Primoz Brezec, onnantól kezdve vele kommunikáltam. Egyébként is terveztem egy amerikai túrát a válogatott szünet idejére, és szerencsére pont jól jött ki, mert nekik akkor volt két hazai meccsük egymás után, egy a Los Angeles Clippers, egy az Atlanta Hawks ellen.

A clevelandi Rocket Mortgage FieldHouse-ban Forrás: Jakab Máté

Nagy megtiszteltetés a számomra, hogy a hazai csapat kiváló jegyeket biztosított a mérkőzésekre. Edzésre viszont nem tudtam bejutni sajnos.

A Cleveland háza táján egyébként sem egyszerű most a helyzet.
Igen, azóta kirúgták a vezetőedzőt, John Beileint, aki egyébként sem akart maradni, így láthattam az utolsó meccsét. Állítólag igazi diktátor volt, az ő beleegyezése is kellett volna ahhoz, hogy megnézhessem a tréningeket.

Clevelandből merre ment tovább?
A Washington Wizardshoz, ugyanis jóban lettem nyáron Tommy Sheppard általános igazgatóval, ő említette, hogy bármikor szívesen lát DC-ben.

Az anyósa egyébként magyar, aki az 1956-os melbourne-i olimpia után disszidált Amerikába, Sheppard felesége pedig szereti ápolni a magyarságát, több összejövetelt is szervez a washingtoni magyar nagykövetségen,

így az igazgató is nyitott volt, amikor megtudta, hogy magyar vagyok. Sajnos ezúttal nem tudtam vele találkozni, mert amikor ott voltam, ő épp Chicagóban tartózkodott az NBA All-Star gálán.

Mennyire volt csalódott?
Tökéletes kárpótlást kaptam Jason Levien személyében, aki a Swansea City és a DC United futballklub tulajdonosa, emellett van egy ausztrál kosárcsapata (Brisbane Bullets) is, korábban a Memphis Grizzlies elnöke volt.

Megkerestem, hogy lenne-e kedve találkozni, ő pedig elfogadta, amit hatalmas megtiszteltetésnek vettem.

Körülbelül 70 percet tudtunk beszélgetni, de folyamatosan csörgött a telefonja. Igazi vezető, látszik a habitusából és a megjelenéséből is. Érdekes volt, hogy a magyar bajnokság felől is kérdezősködött, később pedig vendégül látott a lenyűgöző Audi Fielden egy XFL-meccsen is, ami óriási élmény volt.

Az Audi Field átalakítva a helyi XFL-csapat, a DC Defenders pályájává Forrás: Jakab Máté

Egyébként vele kapcsolatban is az a tapasztalatom, hogy az amerikai üzletemberekkel könnyen lehet beszélgetni, bizniszelni, de barátkozni lehetetlen.

Mi volt az egész kirándulás célja?
Kapcsolatokat építeni, minél közelebb kerülni az NBA-hez, és persze meccset nézni.

Úgy tűnik, előbbiben jól haladt és az NBA-meccs is összejött. Korábban volt már?
Csak nyári ligás mérkőzéseken.

Mi volt ezúttal az első benyomása?
Elképesztő a körítés, a showelemek, a precizitás, hogy minden forgatókönyv szerint történik, minden a nézőkért és az ő szórakoztatásukért van, hogy semeddig se unatkozzanak. Az impulzusok miatt az első meccsen alig bírtam a játékra figyelni.

Nem hiányzott az Európában megszokott szurkolás?
Eleinte furcsa volt a csend, és hogy maga a szurkolás is irányított, de később már fel sem tűnt.

Úgy tudom, nem csak NBA-mérkőzéseket tekintett meg.
Voltam az NBA alsóbb ligájának számító G-League-meccseken is. Ez a bajnokság közelebb áll hozzánk, a magyar bajnokságba is érkeztek onnan játékosok, de a mieink közül is megfordultak már ott, legutóbb tavaly Golomán György.

Ezeket a meccseket inkább szakmai szemmel néztem, hogy kit hol lehetne elképzelni Magyarországon.

Maga a liga rohamosan fejlődik egyébként, szinte minden NBA-klubnak van már fiókcsapat. Az érdeklődés egyelőre nem ugyanolyan, az Erie Bayhawks mérkőzését maximum 1500-an nézték a helyszínen, de a körítés pont ugyanolyan volt, mint a „nagyoknál". A fiatal játékosoknak (mondjuk 24 év alattiaknak) jövőkép lehet a G-League, de még európai szemmel is alacsonyak a fizetések. Inkább hosszú távú befektetés ez nekik, hogy felkeltsék az NBA-vezetők érdeklődését, aztán megragadjanak ott, vagy meghívják őket a nyári ligába.

A George Mason Egyetem csarnokában Forrás: Jakab Máté

Emellett Washingtonban megnéztem egy helyi egyetemi (NCAA) rangadót a George Washington és a George Mason Egyetem között. Ez azért is volt fontos, mert az egyetemi liga remek piac a magyar bajnokságnak, akik lediplomáznak, de nem kerülnek be az NBA-be és Európa felé vennék az irányt, azok sokszor kötnek ki nálunk. És itt volt rendes szurkolás is, az egyetemi zenekar az elejétől a végéig tombolt, akárcsak a nézők. Ráadásul a meccs is remek volt.

Szolnokon mit szóltak ezekhez a kalandokhoz?
A válogatott szünet miatt volt időm. Idén az NB1/B-s és az U20-as csapatot irányítom, mellette pedig igyekszem a jövőmet is építeni.