Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda-válogatott óriásit küzdve, 77-75-re legyőzte a címvédő Szlovénia csapatát az Európa-bajnoki selejtező F-csoportjának első fordulójában, csütörtökön Szombathelyen.

A magyar szövetségi kapitány, Ivkovics Sztojan irányítása alatt utolsó hazai meccsét játszotta a válogatott, a februári Eb-selejtezők után ugyanis már nem ő felel majd a szakmai munkáért. Természetesen már csak emiatt is emlékezetes búcsúban reménykedett mindenki az Arena Savariában, ahol közel telt ház, több mint háromezer ember fogadta a csapatokat.

A mérkőzést megelőzően

Perl Zoltán átvehette a 2019-es év játékosának járó díjat a szövetség elnökétől, Szalay Ferenctől.

Mindkét csapatból hiányoztak nagy nevek, hazai oldalon Hanga Ádám Euroliga-, a vendégeknél Luka Doncic pedig NBA-elfoglaltsága miatt nem tudott elutazni a találkozóra.

Jaka Blazic duplájával indult a meccs, a túloldalon sajnos Benke Szilárd hárompontos kísérlete kimaradt. Vojvoda kettese azonban már jó helyre ment, ám Edo Muric a túloldalon összeszedett egy lepattanót, és ismét a címvédőt juttatta előnyhöz, Rosco Allae fault után mindkét büntetőjét bedobta, és 4-4-re módosította az állást. Perl Zoltán nagyszerű asszisztja, és

Keller Ákos zsákolása után pedig már a magyar csapatnál volt az előny.

Nem sokáig, Blazic faulttal együtt egalizált, a vonalról pedig a vezetést is megszerezte Szlovéniának, amit a negyed vége előtt öt perccel Jordan Morgan növelt háromra. Sajnos kintről semmi nem akart összejönni: Szabó Zsolt triplája is kijött a gyűrűből, nem úgy a túloldalon Aleksej Nikolicé. A következő támadásból viszont végre megszületett az első magyar hárompontos is, Ferencz Csaba révén. Szabó Zsolt faultja után Prepelic dobhatott két büntetőt - sikerrel. Keller hármasa kimaradt, a lepattanót a szlovének szedték össze, az ellentámadásból pedig Muric tört be szépen az alapvonalon és zsákolt - 16-9-nél ki is kérte első idejét a magyar szakmai stáb.

Jót tett a fiúknak a pihenő, Keller duplája, majd Rosco Allen zsákolása után feljöttünk három pontra

- utóbbi esetnél ráadásul Muric szabálytalankodott a bedobóval, így jöhetett egy extra büntető is. Egy jó védekezés után Vojvoda a dudaszó előtt egyenlített, az első 10 perc után így 16-16 állt az eredményjelzőn.

Ivkovics Sztojan utolsó hazai mérkőzésén irányította a magyar kosárcsapatot Forrás: Koncz Marton/Koncz Marton

A második negyed Nikolic triplájával indult, utána viszont a magyar csapat pillanatai következtek:

feljavult a támadólepattanózás, Rosco Allen sorozatban négy pontot szerezett, majd egy remek védekezés után Vojvoda is eredményes volt.

A 6-0-s rohamot Blazic kosara törte meg, majd Mahkovic zsákolt látványosat. A szlovén pontokra Szabó Zsolt válaszolt egy középtávolival, de sajnos a következő támadásaink nem sikerültek, így az Európa-bajnok a félidő előtt négy perccel öt ponttal ellépett. Keller Ákos ráadásul két büntetőt is rontott, Rupnik duplája, és 24-32 után Ivkovics Sztojan újra időt kért. Az első negyeddel ellentétben ezúttal nem hatottak az intelmek, Prepelic büntetőkből 10 pontra növelte a különbséget. Perl Zoltán két gyors kosarának köszönhetően végre újra magyar pontok kerültek a táblára. Bár a végén ő is elhibázott két fault utáni dobást,

a nagyszünetre így is 36-32-re sikerült lefaragni a hátrányt, amely a regnáló Európa-bajnok ellen bizakodásra adhatott okot a második félidőre.

A magyar férfi kosárlabda-válogatott nagyot küzdött az Európa-bajnok szlovén csapattal Forrás: Koncz Marton/Koncz Marton

A harmadik tíz percet Morgan duplája nyitotta, amelyre Vojvoda válaszolt - aki a következő támadásnál remekül adott fel Keller Ákosnak, aki bezsákolta az alley oopot. Egy jó védekezés után,

Váradi Benedek süllyesztett el egy triplát a szlovén gyűrűben, amellyel 41-40-re átvettük a vezetést

- jött is a szlovén időkérés. A magyar szurkolók remek hangulatot teremtettek a lelátón, hátrányban is végig buzdították a válogatottat, alighanem ez is kellett a fordításhoz. Sajnos az időkérés után Jordan Morgan vezérletével a vendégek visszavették a vezetést. A negyed végére viszont feljavult a magyar csapat védekezése, Vojvoda ráadásul kétpontosa után hátul labdát szerzett, az ellentámadás végén pedig Ferencz Csaba hármasával ismét csak két pont volt a különbség, amelyet Perl két perccel a játékrész vége előtt büntetőkből el is tüntetett.

A végén viszont a vendégek koncentráltak jobban, így az utolsó negyed előtt 54-49-re vezetett az Eb-címvédő.

Vojvoda Dávid és a magyar csapat is mindent megtett a győzelemért Forrás: Koncz Marton/Koncz Marton

Az utolsó játékrészt védekezésben és támadásban is rendkívül harciasan kezdte a magyar válogatott, amelynek meg is lett az eredménye:

Váradi duplája és Keller triplája után máris egyenlő volt az állás.

A hazai pontokra sajnos Rupnik és Blazic egyaránt hármassal válaszolt a túloldalon, Ivkovics 62-56-nál időt kért. Jó döntésnek bizonyult, ezúttal Kelleré volt a dupla, Perl Zoltáné és Vojvodáé a tripla, amelyre csak Morgan válaszolt egy kettessel: négy és fél perccel a meccs vége előtt 64-64 volt az állás, őrült izgalmakra volt tehát kilátás! A hajrát Blazic és Vojvoda kétpontosa nyitotta, amelyet Rupnik triplája és Prepelic ziccere követett, így visszaállt az ötpontos különbség, de már csak két perc volt hátra. A magyar csapatot azonban nem zavarta az idő szűke,

Rosco Allen büntetőivel, valamint Váradi Benedek elképesztő hármasával 52 másodperccel a vége előtt 72-71-re átvette a vezetést.

Morgan és Rosco pontváltása után a különbség változatlan maradt, de már csak fél perc volt hátra a mérkőzésből. Prepelic faultok után nem hibázott, ám Perl Zoltán is bizonyította, hogy kötélből vannak az idegei: öt másodperccel a vége előtt ő sem hibázta el a maga két büntetőjét, 76-75, ráadásul a kapkodva előre rohanó szlovének elszórták a labdát, amely így visszakerült a magyar csapathoz! természetesen azonnal szabálytalankodtak Benkével, aki bár egy büntetőt elrontott,

nem volt már ideje a szlovéneknek az egyenlítésre, 77-75 a vége!

A magyar válogatott így óriási sikerrel, az Európa-bajnoki címvédő legyőzésével kezdte az Eb-selejtező sorozatot, és vasárnap Ukrajna otthonában folytathatja a menetelést.

„Aki követ minket, tudja, minden meccsünk ilyen. Néha kikapunk, de büszke vagyok, mert a játékosaim mindig mindent megtesznek. Nem tudunk mindig jól kosarazni, néha vannak rossz napjaink is, de ezeket a fiúkat nem lehet nem szeretni.

– nyilatkozta az M4 Sport kamerája előtt Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány, aki a jövőjét firtató kérdést elviccelte, de egy ilyen siker után nem lenne meglepő, ha mégis maradna a magyar csapat élén.

A magyar válogatott kiválósága, Váradi Benedek nagyon boldogan értékelt a lefújást követően az M4 Sport kamerája előtt.

„Rendkívül jó érzés volt ma nyerni. Köszönjük a szurkolást, egy emberként harcoltunk és nyertünk.

Harcoltunk a végsőkig, nagyon jól felkészültünk belőlük. Gratulálok mindenkinek, büszke vagyok a csapatra."

Európa-bajnoki-selejtező, 1. forduló, F csoport:
Magyarország-Szlovénia 77-75 (16-16, 16-20, 17-18, 28-21)
A magyar pontszerzők: Allen 16, Perl 15, Vojvoda 15, Keller 11, Váradi 8, Ferencz 6, Benke 3, Szabó 2, Horti 1

további eredmény:
Ausztria-Ukrajna 73-88